28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleEdukativna radionica “Očuvanje plemenite periske” u ogranku Cavtat

Edukativna radionica “Očuvanje plemenite periske” u ogranku Cavtat

Dubrovačke knjižnice u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te u sklopu projekta Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) najavljuju istoimenu edukativnu radionicu. Ova  radionica usmjerena je na djecu osnovnoškolskog uzrasta te će se održati u ponedjeljak, 24. srpnja 2023., s početkom u 11 sati u ogranku Cavtat Dubrovačkih knjižnica. Uz edukativni dio radionice, sudionici će imati priliku sudjelovati i u posjetu Muzeju školjaka u Cavtatu, koji je zakazan za 10 sati.

Na radionicama će se djeci na zanimljiv i poučan način prezentirati problematika ugroženosti plemenite periske, najvećeg školjkaša Sredozemnog mora, te će im biti predstavljeni napori koji se poduzimaju kako bi se ova endemska vrsta sačuvala od izumiranja. Također, bit će prezentirane aktivnosti koje Javna ustanova provodi kroz projekt, uključujući postavljanje, monitoring i vađenje kolektora za prihvat mlađi plemenite periske.

Plemenita periska je izuzetno važna vrsta koja nastanjuje sedimentna dna s livadama morskih cvjetnica. S obzirom na opasnosti koje prijete ovoj vrsti i njezinim staništima, plemenita periska je strogo zaštićena u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Smrtonosna zaraza koja je zahvatila populaciju plemenite periske u Sredozemnom moru, uključujući Jadransko more, dovela je do smanjenja broja preostalih jedinki. Stoga je od ključne važnosti pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi mogućom reprodukcijom spasile ovu vrstu od izumiranja.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila na adresu cavtat@dkd.hr. Broj mjesta je ograničen, stoga se pozivaju svi zainteresirani da se prijave što prije kako bi osigurali svoje mjesto.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA