28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiDubrovački kreativci na najvećem svjetskom festivalu umjetničkog i tehnološkog stvaralaštva

Dubrovački kreativci na najvećem svjetskom festivalu umjetničkog i tehnološkog stvaralaštva

Ovogodišnje izdanje najvećeg svjetskog  festivala novomedijske umjetnosti, tehnologije i društva –  Ars Electronica Festival 2022: Welcome to Planet B  okupilo je svjetsku inovativnu scenu od 7. do 11. rujna. Kroz 40 godina postojanja i djelovanja u Austrijskom gradu Linzu profilirao se u festival koji spaja umjetnosti, tehnologiju, znanost i društvo, te okuplja svijet, dizajnirajući trendove budućnosti. Iznimno bogat program čine inovativne izložbe, predavanja, rasprave, radionice i interaktivna događanja.

Ove godine Dubrovnik je iznjedrio čak dva EU projekta u sklopu festivala.

Pod okriljem Du STEM projekta; UR institut, Zajednica tehničke kulture Dubrovnik, Informatički klub FUTURA i  Maritimo Recycling otišli su na studijsko putovanje s ciljem učenja iz primjera najbolje prakse inovativnog stvaralaštva te povezivanjem s međunarodnom inovatorskom scenom voljnom ulagati u razvoj tehnološkog kapaciteta lokalne zajednice.

U sklopu međunarodnog STARTS4Water projekta, iznimno velika međunarodna publika, od oko 71.000 posjetitelja, imala je priliku upoznati se i s made in Dubrovnik inovativnim stvaralaštvom proizašlim iz UR Instituta; od znanstveno-umjetničke izložbe „Echinodean future – Adriatic sensing“ autorice Robertine Šebjanič preko javne prezentacije rezidencije „Zero Pollution Adriatic“ Robertine Šebjanič i Marjana Žitnika do radionice „Water in (post)Antropocene“ Gjina Šutića, Robertine Šebjanič i Filipa Grgurevića.

Navedeno predstavlja primjer mnogih rezultata proizašlih iz STARTS4Water projekta posvećenog korištenju „art driven innovation“ pristupa u doprinosu rješavanja problematike očuvanja voda uporabom novih tehnologija.

UR Institut bavio se problematikom nevidljivog turističkog otpada koji su odabrali mapiranjem i istraživanjem lokalnih problema u razgovoru sa širokom paletom  dionika – od znanstvenika i tehnologa, preko javne uprave, stručnjaka za zaštitu ekologije i mora sve do samih građana – odraslih i mladih. Baza projekta stavljena je eksperimentalnu rezidenciju umjetnika i znanstvenika, te podršku istima u inovativnom stvaralaštvu. Na lokalnoj razini kreativnu energiju donio je duo rezidenata – slovenska umjetnica Robertina Šebjanič i dubrovački tehnolog Marjan Žitnik uz produkcijsku podršku UR Instituta pod vodstvom Gjina Šutića.

Istraživački fokus projekta je nevidljivi (mikroskopski) otpad ugostiteljskih objekata kao što su sredstava za čišćenje, ulja i mikroplastika koja se otpušta pranjem sintetičkih tkanina (poput plahti).  Istraživanje utjecaja navedenih onečišćivača obuhvaćalo je i in vitro istraživanje na morskim ježincima koji predstavljaju bioindikator čistoće mora čime se promatrao učinak pojedinih onečišćivača na ekosustav.

Između ostalog, ispostavilo se da određena sredstva za strojno pranje posuđa izazivaju ili stvaraju deformacije kod embrija morskih ježinaca što je jedan od rezultata koji je inspirirao izlagano umjetničko djelo – multimedijalnu instalaciju „Echinodean future – Adriatic sensing“.  Umjetničko djelo kombinira:  video, audio i korištenje umjetne inteligencije u obradi velikih ekološko-klimatskih podataka te staklenih skulptura inspiriranih embrijima morskih ježinaca – koji su prikazali fragilnost ekosustava, a ujedno i njegovu prilagodljivost. Umjetničko djelo producirano je u suradnji sa: Tanjom Minarik (stručnjakinja za AI), Mihom Godec (stručnjak za tehniku u umjetnosti), Ivankom Pasalic (stručnjakinja za modeliranje stakla) i  Davidom Drolc (modeliranje i konstruiranje metala).

Projekt je iznjedrio navedeno umjetničko djelo kojim su se aktivno uključili građani u navedeni kontekst, prototip tehnološke inovacije (podvodnu istraživačku sondu – u obliku pametnog ježa), društvenu inovaciju (web platformu za smanjenje onečišćenja mora) te Uradi-sam science+art radionicu ekologije mora.

Dobivene rezultate UR institut planira nastaviti razvijati. Istaknuli bismo da je pred nama dosta aktivnosti, poglavito radionice za mlade pri STARTS4Water te Du STEM projektima, čije održavanje UR Institut bazira prvenstveno pri Centru za mlade Dubrovnik, stoga pozivamo sve zainteresirane mlade da poprate Facebook i Instagram stranice UR Instituta, Zajednice tehničke kulture Dubrovnik te Centra za mlade Dubrovnik i pridruže nam se na srodnim sadržajima – dašku najsuvremenije znanosti, inženjerstva i umjetnosti koju donosimo u Dubrovnik.

Veliko iznenađenje cijelog projekta za mene bilo je koliko cijeli grad i građani u Dubrovniku imaju razumijevanja za problematiku i shvatili smo kroz projekt da svi zapravo težimo istim ciljevima. Svi težimo očuvanju našeg ekosustava, svjesni smo da ga uništavamo i želimo bolje. Kroz projekt smo uvidjeli da je jedini način da to postignemo putem interdisciplinarne suradnje i kroz široke dijaloge jer ovo nije problem koji itko od nas može sam riješiti. Iznimno mi  je drago što smo ovim projektom otvorili konstruktivni dijalog o temi, istaknuo je Gjino Šutić, predsjednik UR Instituta.

-U institutu inače radimo većinu radionica s djecom i mladima. Na festivalu mi se svidjelo raditi radionice s odraslima jer su poticali etičke i znanstvene rasprave dok smo radili.  Došli su s puno predznanja jer ih je tema iznimno zanimala, kazao je koordinator aktivnosti Instituta u projektu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA