32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleDubrovačke "kružice" u Istri, rasadniku ideja kako prirodne i kulturne resurse iskoristiti...

Dubrovačke “kružice” u Istri, rasadniku ideja kako prirodne i kulturne resurse iskoristiti u obogaćivanju ponude Dubrovnika i okolice

Nacionalna Izborna skupština Udruge Krug proteklog vikenda u Rijeci bila je povod za studijsko putovanje do Istre na koje je iz Dubrovnika krenulo šesnaest dubrovačkih Kružica.

Napisala: Paulina Peko Šalja

Naime, šesnaest Dubrovkinja, uspješnih poslovnih žena iz raznih branši, nakon sudjelovanja u radionicama i predavanjima koja su ove godine organizirale riječke poslovne žene, po nova iskustva, ideje i razmjenu znanja krenule su dva dana u Istru.

Polazna točka putovanja bio je wine hotel & winery Meneghetti u Balama koji je dio prestižnog lanca luksuznih hotela Ralais&Châteaux. Ovaj jedinstveni projekt sa svojih 58 smještajnih jedinica kvadrature od hotelskih soba do cjelovitih vila sa bazenima, zahtjevnijim gostima nudi raznovrstan spektar doživljaja – od nesmetanog uživanja na privatnoj plaži i šetnje u prirodi do degustacije palete vina autohtonih vinskih sorti u svojoj vinariji ili pak u restoranskom objektu glavne zgrade koji ima i Michelinovu preporuku. Nekadašnja stancija Meneghetti pretvorena je naime u savršenu cjelinu kamenih kućica pomno isplaniranih i smještenih među maslinama i s pogledom na amfiteatralno posađenu vinovu lozu.

Vinogradi u Istri svojim uredno raspoređenim redovima vinove loze unose savršen mir u krajobraz isprekidan tipičnim istarskim selima smještenim na vrhovima i obroncima brežuljaka. Pogled na jedno takvo mjesto – poznati Motovun- imaju upravo dvije vinarije koju su posjetile dubrovačke Kružice- vinariju i dizajnerski hotel Roxanich te nešto manju i decentniju vinariju Tomaz.

Dizajnersko zdanje, kako ga zovu – vinskog heritage hotela obitelji Rožanić u rapsodiji prepoznatljivih boja i dezena, osim ugostiteljskog sadržaja i terase sa koje puca pogled na Motovun i vinograde Vižinijade, nudi i SPA sadržaje te nezaboravno iskustvo u razgledanju petokatnog vinskog podruma i postrojenja u podzemlju hotela te kasnijeg kušanja vina Roxanich.

U dolini Vale u blizini mjesta Momjan sa svojim pročeljem modernog trsa vinove loze prepoznatljiva je vinarija obitelji Kozlović. Četiri generacije Kozlovića njeguju vinsku tradiciju u proizvodnji vrhunskih vinskih kapljica od sorti malvazije, terana i muškata. Vinarija je okružena prirodom, ukopana u brdo čime je osigurana kontrola izmjene vanjske temperature odnosno stabilna hladnoća koja je poželjna u proizvodnji i skladištenju vina. Dubrovačke Kružice kroz vinsko zdanje obitelji Kozlović, umjesto vlasnice Antonelle koja je poslovno bila odsutna, provela je simpatična zaposlenica Jasmina koja je nadasve toplo i prijateljski, baš domaćinski, primila Dubrovkinje te im održala degustacijsku prezentaciju.

No nisu samo vina Istre vrhunska. Istra dakako tradicijski njeguje i maslinarstvo koje je posljednjih desetljeća dovedeno na najvišu razinu. U kušaonici maslinovog ulja obitelji Ipša iznad Oprtlja, dubrovačke poslovne žene uz stručno su vodstvo kušale dva ovogodišnja extra djevičanska ulja. Naime, ulje Ipša prvo je hrvatsko ulje koje je prije dvadesetak godina uvršteno u tzv. bibliju maslinovih ulja Flos Olei- svojevrsni godišnjak i vodič za najbolja extra djevičanska ulja na svijetu.

Kvalitetu ulja Ipša ali i održavanje te kvalitete, potvrđuju i brojne nagrade sa natjecanja za najbolja maslinova ulja. Obitelj Ipša vlasnik je vlastite mlinice za preradu maslinova ulja, a o cjelovitom projektu govori i činjenica da se baš svi dijelovi masline od prerade koriste – dio za kvalitetno gnojivo a dio u kozmetičke svrhe u vidu peelinga za kožu i drugih preparativnih pripravaka.

No, to nije sve od Istre. Članice dubrovačke Udruge poslovnih žena posjetile su i lokalitet na kojem je prvog dana ljeta ove godine postavljena prva hrvatska gigantska klupa iz svjetskog projekta „Big bench community project“.

U malom selu Deklevi u blizini Višnjana, točno na pola puta između Motovuna i Poreča, Vinarija Vicinim realizirala je projekt prve velike klupe u Hrvatskoj. Klupa nazvana Big Bench Deklevi, 296 je takva klupa na svijetu izgrađena po preciznim uputama organizacije projekta. Visoka je 2,3 metra, duga 3,2 metra i smještena je na 300 metara nadmorske visine.Žarko crvena boja klupe posveta je istarskoj zemlji crvenici a inicijator postavljanja klupe zapravo je tinejđer Filip Bernobić, sin vinara Marka, vlasnika vinarije Vicinim. Dubrovačke su kružice iskusile izvanredan doživljaj sjedenja na gigantskoj klupi sa čašicom pjenušca i pogledom na vinograde, more, lavandu i smilje.

Ovaj jedinstven doživljaj dubrovačkim Kružicama u prirodi je priredila vinarija i uljara Vicinim iza kojeg stoje dvoje divnih Istrijana Katarina i Marko Bernobić te Katarinina sestra Ana. Na kušaonici na otvorenom Kružice su dočekali pjenušac i vino. Vicinim uz jedinstveni hrvatski pjenušac, proizvodi malvaziju, muškat, rose, teran i cabernet. Dvije sestre Peršurić Katarina i Ana sa svojim su obiteljima nastavile obiteljsku tradiciju proizvodnje hrvatskog pjenušca, ali i promociju svog mjestašca Deklevi.

Malo studijsko putovanje Dubrovkinjama je nedvojbeno poslužilo kao izvanredan pokazatelj dostignuća hrvatskih poduzetnika na drugom kraju Jadrana, ali i kao primjer i rasadnik ideja kako prirodne i kulturne resurse iskoristiti u proizvodnom ili uslužnom dijelu u svrhu daljeg napredovanja i obogaćivanja ponude Dubrovnika i okolice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA