26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDONACIJA OD SRCA Kad dođete na dječji odjel bolnice vjerojatno i ne...

DONACIJA OD SRCA Kad dođete na dječji odjel bolnice vjerojatno i ne znate da je ova slika rad velikog turskog umjetnika

Lijepa priča, još od prije 13 godina, vezuje Dubrovnik i turskog slikara Ekrema Yalcindaga čija se velika međunarodna izložbe priprema u Umjetničkoj galeriji za otvaranje 29. srpnja.

Ova seže u 2010. godinu kada je ovaj ugledni umjetnik donirao odjelu pedijatrije dubrovačke opće bolnice impozantno djelo koje i danas krasi zidove sobe u kojoj se liječe mali pacijenti. Bio je to krug pozitivnih energija koji su, uz samog slikara, “zatvorili” i njegov prijatelj Vinko Prizmić, osnivač Le Petite festivala i tadašnja šefica odjela, dr. Marija Radonić.

Do svega je došlo spontano.

Prvo je Vinko Prizmić, pjesnik i umjetnik čiji je glavni pokretač ljubav koja stoji i pojmom i značenjem u festivalu koji je osnovao u Dubrovniku, došao s idejom da se izvede jedna predstava Le Petite Festivala u vrtu ispred odjela pedijatrije dubrovačke opće bolnice, što je tada s radošću prihvatila dr. Marija Radonić. Njoj takve aktivnosti za male pacijente nikad nisu bile ni strane niti mrske. Dapače.

A onda se taj krug “prepoznavanja” za šire dobro počeo širiti. Turski umjetnik koji dosta radi i izlaže u Njemačkoj, bio je sudionik na nekoliko umjetničkih manifestacija u Gradu, tako i na Prizmićevom festivalu.

Umjetničko djelo koje je dovezeno na Dječji odjel dubrovačke opće bolnice kamiončićem koji je morao biti iznajmljen zbog njegovih dimenzija, nastalo je u Dubrovniku. Ideja da se donira odjelu na kojemu se liječe najmanji pacijenti savršeno se uklopila u projekt Umjetnici darivaju koji je pokrenula dr. Radonić u suradnji s dubrovačkim mamama umjetnicama koje su uljepšavale i oslikavale prostore dječjeg djela.

Turski slikar Ekrem Yalcindag se i za svog posljednjeg posjeta Dubrovniku uvjerio kako slika uljepšava svakodnevicu malenih i njihovih roditelja te medicinskog osoblja na dubrovačkoj pedijatriji. Poklonjena je srcem, što joj daje puno, puno veću vrijednost od one koja bi se mogla ostvariti na tržištu umjetnina. Prava ljubav još uvijek, ipak, nema cijenu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA