COVID FINANCIJE: U slobodnom padu prema dnu?

Predsjednici strukovnih grupa ŽK Dubrovnik te članovi zajednica i udruženja HGK sastali su Županijskoj komori Dubrovnik, a na sastanku je iznesen izvještaj o kretanju broja zaposlenih i nezaposlenih, broja i vrijednosti izdanih računa od početka COVID-19 krize u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sudionici sastanka su se složili da je svaka kriza prilika za neki novi početak, ali trebali bi promijeniti kut gledanja, udružiti se i zajedno raditi na promišljanju novih ideja. Turizam će se drastično promijeniti. Ovo je vrijeme preslagivanja, navikavanja na nove mjere i prihvaćanje novih trendova.

Poduzetnici su komentirali i učinkovitost mjera koje su donesene za pomoć gospodarstvu. Mjere Vlade i lokalne uprave i samouprave su dobrodošle, ali neće dugotrajno biti presudne za očuvanje nezaposlenosti. Javne investicije u ovoj situaciji mogu pomoći u pokretanju poslovnih ciklusa i zaposlenosti domaćih tvrtki.

Raduje i najava o povlačenju 10 milijardi Eura od Europske unije za nove investicije i podizanje konkurentnosti. Međutim, poduzetnici apeliraju da programi i mjere kroz koje će se ta potpora dodjeljivati poslovnom sektoru budu što više pojednostavljene.

Sastanku su nazočili: Igor Koprivica, predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina, Mato Butijer, zamjenik predsjednika Strukovne grupe graditeljstva, Ante Vlašić, predsjednik Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti, Stanko Ljubić, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija, Nikola Mirošević, predsjednik strukovne grupe vinarstva i vinogradarstva, Anita Bunda, članica vijeća Udruženja trgovine HGK, Nino Dubretić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja HGK, regije Dalmacija – Dubrovnik, Zoran Ateljević, član Zajednice pustolovnog turizma HGK.

ŽK Dubrovnik iznijela je podatke Porezne uprave za razdoblje od 24.2. do 17.5.2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, prema kojima je vidljivo smanjenje ukupnog broja izdanih računa od 78% i smanjenje ukupnog iznosa računa od 63% u svim djelatnostima Dubrovačko-neretvanske županije. U sektoru turizma (smještaj, ugostiteljstvo te putničke agencije) vrijednost izdanih računa pala je za 92%.

Iako smo bili svjedoci punih dućana i velikih spenzi podatci pokazuju da je broj izdanih računa u djelatnosti trgovine bio za 41% manji, dok je vrijednost tih izdanih računa u trgovini bila manja za 27%.

Također, za razdoblje od 11.5., kad je dozvoljen rad ugostiteljima, pa do 17.5.2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. godine vidljivo je  smanjenje broja računa od 71% i smanjenje iznosa računa od 96% u djelatnosti turizma.

U ožujku 2020. na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 322 nezaposlenih više nego u ožujku 2019. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U travnju je taj broj dodatno rastao, pa je zabilježeno 2.243 nezaposlene osobe više nego godinu ranije, čime se brojka u Županiji popela na 6.921 nezaposlenu osobu. U gradu Dubrovniku je u ožujku zabilježeno 348 više nezaposlenih nego u ožujku 2019., dok su u travnju evidentirana 293 novo nezaposlena, čime je broj nezaposlenih u Dubrovniku došao do 2.112 osoba.

Tijekom ožujka i travnja 2020. godine ukupno zaposlenih iz evidencije HZZ-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je 948 osoba, od čega 777 njih je zaposleno u ožujku. Taj broj novozaposlenih bio je 64% manji nego u ožujku i travnju 2019. Nominalno najviše novo zaposlenih bilo je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, ukupno 388. Ipak taj broj novozaposlenih bio je za 70% manji u odnosu na ožujak i travanj 2019. Djelatnost prijevoza i skladištenja zaposlila je s HZZ-a kroz ožujak i travanj 142 osobe, što je 49% manje nego u istom razdoblju 2019. Treća po redu bila je djelatnost trgovine koja je uposlila 98 osoba, međutim i ova djelatnost je godinu ranije sa HZZ-a  zaposlila 62% više osoba nego u ožujku i travnju ove godine. Zanimljivo je da je u djelatnosti zdravstvene zašite i socijalne skrbi bilo 15% više zaposlenih nego u ožujku i travnju 2019. Međutim, riječ je o nominalno samo 4 osobe više zaposlene nego godinu ranije.

Grad Dubrovnik manje-više slijedi trendove županije, gdje su sve djelatnosti zabilježile pad zapošljavanja, osim djelatnosti građevinarstva gdje je u ožujku i travnju ove godine bilo zaposleno 6 osoba više nego u ožujku i travnju 2019.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ožujku i travnju 2020. iz evidencije HZZ-a bilo je zaposleno 1.323 manje sezonskih radnika nego u istom razdoblju 2019., a u gradu Dubrovniku 481 sezonac manje.

Mjere za pomoć gospodarstvu na području Dubrovačko – neretvanske županije uslijed epidemije Covid 19 najvećim dijelom su se odnosile na:

  • umanjenje plaćanja zakupa poslovnog prostora
  • umanjenje plaćanja zakupa javnih površina
  • umanjenje komunalne naknade
  • oslobađanje od plaćanja zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu gradova i općina
  • odgodu prisilne naplate dospjelih tražbina.

Popis svih mjera na nacionalnoj razini te mjera koje su donijeli gradovi i općine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji može se pronaći OVDJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.