21.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaIzbori 2021"Osigurat ćemo besplatan vrtić i produženi boravak u školi"

“Osigurat ćemo besplatan vrtić i produženi boravak u školi”

Današnja tema konferencije za medije HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Mata Frankovića bila je predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje. Osvrnuo se na protekle četiri godine, a najavio je gradnju novih vrtića kao i rekonstrukciju postojećih škola. Plan mu je osigurati besplatan vrtić za svu djecu te uvesti jednosmjesnku nastavu u svim osnovnim školama na području Grada Dubrovnika. Obećao je i kako će do kraja ove godine potpisati novi kolektivni ugovor koji će povećati kolektivna prava svih djelatnika vrtića za 20 posto.

-U posljednje četiri godine Grad Dubrovnik je u dječje vrtiće i osnovne škole uložio više od 200 milijuna kuna. Otvorili smo 13 novih vrtićkih skupina, energetski smo obnovili tri vrtića Palčicu, Izviđač i Ciciban te smo sukladno zakonu proveli razdvajanje ustanova na Dječji vrtić Dubrovnik i Dječji vrtić Mokošica. Ishodovali smo i građevinsku dozvolu za novi vrtić u Mokošici – rekao je uvodno Mato Franković.

Osvrnuo se i na ciljeve koje bi ostvario u budućem mandatu.

-U nadolazećem četverogodišnjem razdoblju nastavili bi ulagati u predškolsko obrazovanje izgradnjom vrtića u Mokošici. Nastavljamo s projektom izgradnje vrtića u Komolcu i što se tiče užeg područja grada tu bi izgradili vrtić u Solitudu i izgradit ćemo vrtić u Gružu. Poznato je da je Grad Dubrovnik podnio zahtjev prema Elektroprivredi, otkupit ćemo zgradu u Gružu na kojoj su bile antene i u toj zgradi ćemo napraviti veliki centralni vrtić. Vrlo važno za sve roditelje je da će se djeca moći upisivati tijekom cijele godine, cilj je da liste više ne postoje. Ono što još smatramo važnim su kolektivna prava svih djelatnika u vrtiću. Smanjili smo plaće svim djelatnicima kako grada tako i djelatnicima vrtića, očekujemo u lipnju kako ćemo prvo vrtićima vratiti onih 10 posto, a onda očekujemo do kraja ove godine da ćemo potpisati novi kolektivni ugovor koji će povećati kolektivna prava svih djelatnika vrtića za 20 posto – rekao je Franković.

Dodao je kako će se u 2022. i 2023. ići s programom besplatnog vrtića za svu djecu na području Grada Dubrovnika.

Po pitanju osnovnoškolskog obrazovanja Franković je kazao kako su u posljednje četiri godine energetski obnovili tri škole.

-Također izgradili smo jednu novu osnovnu školu, to je Osnovna škola Montovjerna. Cilj nam je ući u jednosmjensku nastavu na području grada i iz tog razloga riješili smo sve one probleme s osnovnom školom u Gradu, Marina Getaldića i krenuli smo s procesom javne nabave za dio te škole koja će se nalaziti u Ulici Ilije Sarake. Očekujemo kroz mjesec dana da ćemo potpisati ugovor s izvođačem koji će onda u razdoblju od godine dana završiti rekonstrukciju navedene zgrade – izjavio je Franković.

Rekao je kako je ostala još jedna škola koja nije u jednosmjenskoj nastavi, a to je Osnovna škola Mokošica, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Prema riječima Frankovića do veljače iduće godine bi se krenulo s radovima na osnovnoj školi u Mokošici, a koji bi trebali biti gotovi do 2023.

-Želimo osigurati da djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole imaju produženi boravak i besplatni produženi boravak, a to planiramo od 2022. godine – zaključio je Franković dodajući kako žele sve investicije osiguravati iz europskih sredstava, a proračunske prihode žele usmjeriti prema povećanju kvalitete života sugrađana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA