16.8 C
Dubrovnik
Subota, 25 listopada, 2025
HomeDupromoOve sorte daju odlično ulje i u kasnoj berbi

Ove sorte daju odlično ulje i u kasnoj berbi

U hrvatskom maslinarstvu, koje se odlikuje velikom raznolikošću autohtonih sorata, posebno mjesto zauzimaju kasne sorte. Njihova važnost je višestruka – od produžavanja sezone berbe do očuvanja genetske raznolikosti i prepoznatljivih profila ulja koji doprinose identitetu pojedinih područja. Dok se većina sorata, poput Oblice ili Levantinke, bere tijekom listopada, kasne sorte dozrijevaju tek krajem studenoga i u prosincu, a u povoljnim godinama i kasnije. Upravo to vremensko pomicanje donosi izazove, ali i posebne kvalitete.

Otporna Lastovka

Jedna od najpoznatijih kasnih sorata je Lastovka, autohtona sorta s otoka Lastova. Otporna je na sušu i vjetar, a prepoznatljiva po malim i duguljastim plodovima. Dozrijeva u kasnu jesen, obično krajem studenoga ili početkom prosinca. Ulja dobivena od Lastovke ubrajaju se među intenzivnija – izražene su gorčine i pikantnosti, s jasnim biljnim i zelenim notama. Upravo ta snažna organoleptička obilježja svrstavaju je među cijenjene sorte za proizvodnju monosortnih ulja, ali i kao komponentu u kupažama.

Sitna Drobnica

Sličan značaj ima i Drobnica, čije se ime vezuje uz sitne plodove koji ipak sadrže visok udio ulja. Raste na Pelješcu i južnodalmatinskim otocima, a berba često traje sve do prosinca, ponekad i kasnije. Drobnica je tradicionalno bila cijenjena jer se ulje, iako ga nema u velikim količinama, odlikuje aromatičnošću i izraženom pikantnošću.

Tekst preuzet iz novog broja časopisa Maslinar koji možete naručiti na sljedećem linku 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA