19.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 8 svibnja, 2024
NaslovnicaLifestyleŽUPSKI PJAT: Od župskog pesta do kujena i kujice, švarglre i đevenice

ŽUPSKI PJAT: Od župskog pesta do kujena i kujice, švarglre i đevenice

Drugi dan Festivala Župski pjat nastavio se satom kuhanja kod Mikki Kojaković, Australke koja živi i radi u Župi dubrovačkoj već dvadeset godina, kreirajući svoje nadaleko poznate cooking classove za domaće i strance. Mikki’s Croatian Kitchen je family-operated business posvećen ponudi domaćih, ručno ubranih i izrađenih hrvatskih proizvoda, a svi sastojci dolaze s lokalnog područja ili su uzgajani direktno na njihovoj farmi. Mikki’s Croatian Kitchen promovira ekološke prakse i društvenu odgovornost u pravom smislu te riječi.

Polznici cooking classa uživali su u izradi hrostula ‘s twistom’ – spravljenima, umjesto u ulju, na vrućem zraku, potom se izrađivao ‘župski pesto’ – s tradicijskim biljkama, domaći kruh i još pokoji domaći zalogaj, sve u domaćoj, kućnoj atmosferi.

Mikki Kojaković s osobitim je veseljem pristala biti dio Festivala, baš kao i etnolog i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre. U suradnji s Muzejima naš predavač pripremio je predavanje Ovo meso pečeno, dočekajmo veselo! (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke).

Ivica Kipre obradio je ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke prateći ciklus godišnjih i životnih običaja u svom detaljnom predavanju. U restoranu Portun, posjetitelji su s pažnjom pratili sve detalje i razlike – specifičnosti tradicijske gastronomije Župe dubrovačke, koje je predavač stavio u suodnos s onima iz Dubrovačkog primorja i Konavala te su tako otkrivane njihove sličnosti i razlike. Poseban naglasak stavljen je na tradicijske mesne prerađevine od svinjskoga mesa te na njihov način pripreme. Kroz izlaganje obrađivala se i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela.

Program prvog festivala Župski pjat sufinancira TZO Župa dubrovačka, a tijekom svih dana Festivala možete pogledati dvije izložbealati župske kuhinje u Restoranu Flamingo te plakati Župskog karnevala (selekcija) u Bistro Pizzeriji Kapo. Tijekom petka, subote i nedjelje, u Ruzmarin Gastro&Baru emitira se dokumentarac o tradiciji Župe dubrovačke, a svih dana Festivala restorani-sudionici projekta nude tradicionalne župske menije.

Najava za subotnja događanja

Ponos su Župe dubrovačke još od 1976. godine, uistinu pravi baštinici tradicije! Naravno, pričamo o KUD-u Marko MArojica – društvu entuzijasta koje veže ljubav prema svome kraju, ali i istinska želja za očuvanjem povijesti i kulture. Stoga ne čudi kako u KUD-u djeluje više sekcija, od plesne pa do tamburaške. Na prvom Župskom pjatu neće nam balati, ali će biti jednako ponositi i elegantni.

Sa regala, iz burala: Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Subota, 27. travnja u 18 sati
Hotel Sheraton Riviera Dubrovnik
Ulaz besplatan!

Više informacija možete potražiti na službenoj stranici Festivala zupski-pjat.com, kao i na društvenim mrežama. Dobro došli na Župski pjat!

FOTO: Željka Milić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA