30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaŽUPKA: Postoji li Općina zbog mještana ili nečijih privatnih interesa?

ŽUPKA: Postoji li Općina zbog mještana ili nečijih privatnih interesa?

“Kao što se tone građevinskog otpada gomilaju na obroncima župskih brda, tako se i problemi gomilaju u Općini Župa dubrovačka, a vlast nema odgovora ni na jedan od tih problema”, stoji, među ostalim u priopćenju župske stranke. Iz Župke ističu kako je njihova općina jedina koja nema gotov projekt Aglomeracije (vodopskrba i odvodnja), kao ni Plan gospodarenja otpadom te niti jednog projekta koji se financira iz fondova Europske Unije. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Globalna pandemija koronavirusa i sve veća gospodarska kriza, izgleda nisu dovoljan signal koji bi potaknuo aktualnu Općinsku vlast na skretanje s davno zacrtanog političkog smjera kojim vode našu zajednicu.

Situacija u kojoj, preko 40 naših sugrađana traži pomoć od Općine jer su ostali bez ikakvih primanja, prihodi Općine od poreza i prireza na dohodak su se smanjili s 22 milijuna kuna u 2019.godini na svega 16 milijuna kuna (prema zadnjem rebalansu), prihodi kućanstava od turizma su gotovo potpuno nestali, dovoljno govori u kakvom se položaju nalaze naši sugrađani. S druge strane, Općina nastavlja po starome kao da se ništa nije dogodilo, pa se tako raspisuje netransparentan natječaj za prijam u službu za Komunalnog referenta, dijele se božićnice, a u proračunu nema niti jednog projekta koji se financira iz fondova Europske Unije.

Manjak solidarnosti s ostatkom stanovništva ne čudi, ali nas brine izrazita neefikasnost vlasti koja u četiri godine nije uspjela riješiti niti jedan veći problem koji Župu opterećuje već godinama.

Tu prvenstveno mislimo na projekt Aglomeracije Župa u suradnji s Vodovodom Dubrovnik, kojim bi se uređenje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Župa dubrovačka aplicirao za EU sredstva. Kako drukčije financirati projekt težak gotovo 150 milijuna kuna!? Trenutno oko 70% stanovništva nema priključak na sustav odvodnje što predstavlja ozbiljan ekološki problem za sve stanovnike Župe dubrovačke. Taj projekt je i temelj za daljnji razvoj, kako turizma tako i drugih gospodarskih djelatnosti u Župi dubrovačkoj, jer bez kvalitetne komunalne infrastrukture nema održivog razvoja gospodarstva. Grad Dubrovnik u suradnji s Vodovodom, ali i brojne druge lokalne samouprave su uspješno pripremile svu potrebnu dokumentaciju i već sljedeće godine kreću u realizaciju projekata, ali ne i Župa.

Župa je jedina Općina u Županiji koja nema Plan gospodarenja otpadom, koja nije podnijela Izvješće o stanju okoliša Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja nije u stanju urediti Reciklažno dvorište za svoje građane, a koje se može u potpunosti urediti uz pomoć sredstava iz strukturnih fondova EU. Već davno smo trebali imati spremnu projektnu dokumentaciju za projekte uređenja Šetnice Mlini-Plat i Srebreno-Kupari, Reciklažno dvorište, novi Dječji vrtić u Kuparima, rekonstrukciju i dogradnju Osnovne Škole, Lučicu Srebreno, Kulturno-informativni centar, Dom za starije i nemoćne, projekt Pastoralnog centra i Sportskog centra u Kuparima.

Umjesto toga, Općina odgovornost za nerješavanje ovakvih projekata prebacuje na druge institucije (Lučka uprava, Hrvatske ceste, Čistoća, Vodovod i sl.) i pilatovski pere ruke od odgovornosti. Projekti se recikliraju i iz godine u godinu prebacuju za buduće planove i razdoblja, a rješenja za nove probleme u kojima se nalazimo se ne nude, već se skrštenih ruku sudbina stanovnika prebacuje u ruke tijela izvan Općine, kojima tako nezaintereirana i prestrašena Općinska vlast predstavlja zadnju rupu na svirali. Proračunska sredstva teško dolaze na pravo mjesto pa se tako redovito može čuti kako nema novca za ovaj ili onaj projekt.

Postavlja se pitanje „Zbog čega imamo Općinu?“ Je li Općina napravljena kako bi se stvorili bolji uvjeti za život građana i kako bi se bolje branili interesi mještana Župe dubrovačke ili je ipak samo poligon za nečije privatne interese?

Kao što se tone građevinskog otpada gomilaju na obroncima župskih brda, tako se i problemi gomilaju u Općini Župa dubrovačka, a vlast nema odgovora ni na jedan od tih problema”, stoji u priopćenju župske stranke ŽUPKA, koje potpisuje predsjednik Antun Bašić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA