32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaŽUPKA: Bio novi ili stari direktor Turističke zajednice, manje je važno kad...

ŽUPKA: Bio novi ili stari direktor Turističke zajednice, manje je važno kad je predsjednik ostao isti

Kao i sve turističke zajednice, Turistička zajednica Općine Župa dubrovačka po novom Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma do lipnja mora raspisati natječaj za direktora/icu našega TZ-a.

Novim zakonom direktori se biraju na mandat od četiri godine, a natječaj raspisuje turističko vijeće na čijem je čelu načelnik Općine.

Hoće li četverogodišnji mandat i druge promjene donijeti promjene na bolje u radu našega TZ-a? Hoće li gospođa Kusalo ostati direktorica ili će se župski HDZ odlučiti za nekoga drugoga? To su osnovna pitanja koja se nameću.

Prije nego što pokušamo odgovoriti na ova pitanja, kratko ćemo se osvrnuti na rad Turističke zajednice. Nakon što je 2019.g. u prvom pokušaju poništen natječaj na kojem je izabran gosp. Antonio Vojvodić, danas vijećnik HDZ-a, u drugom pokušaju (čitaj natječaju) izabrana je gđa. Anamarija Kusalo.

Prosječan promatrač, koji ne poznaje složenost i slojevitost birokratskog aparata koji upravlja svim segmentima ove države, pomislio bi da se preko noći sve može promijeniti. Možda i može, ali realnije je očekivati manje korake u pravom smjeru i sporiji napredak, ali ipak napredak.

A takav je slučaj i u našemu TZ-u.

Nova direktorica je donekle uspjela unaprijediti aktivnosti TZ-a, pa smo tako 2019.g. imali uspješan adventski program koji je barem na kratko pokazao što bi turistička zajednica trebala raditi i na koji način može doprinijeti razvoju ponude Župe dubrovačke, u onom zabavnom smislu.

Nažalost, “Župsko ljeto” je i dalje na razini 90-ih godina prošlog stoljeća.  Možda bi se i to popravilo, ali sljedeće dvije godine je uslijedila korona kriza, a tražiti nekakve rezultate u situaciji kada su “sljedeća dva tjedna ključna”, je ipak previše.

Kako bi TZ ispunila svoju zadaću te doprinijela razvoju destinacije, njezinog turističkog proizvoda i opravdala uložena sredstva koja dobiva kroz turističku pristojbu i članarinu, nije dovoljna samo dobra volja direktora TZ-a.

Prva prepreka su financije, a one su u ove dvije sušne godine pokazale kako naš TZ zapravo raspolaže s vrlo skromnim proračunom, s kojim jedino uz razumijevanje općinske vlasti i dodatni angažman vodstva TZ-a može ispuniti primjeren program aktivnosti.

Uz financije, TZ-u u Župi nedostaje partner u obliku udruge (npr. Konavle imaju Agroturizam) koje bi lakše realizirale manifestacije i manje projekte koji su Župi prijeko potrebni. Pored svega navedenog, Turističkoj zajednici je potrebna neovisnost od politike, sloboda u radu i izražavanju. Zamislite situaciju u kojoj direktorica TZ-a kritizira Općinu jer ne brine dovoljno o zaštiti okoliša, o zbrinjavanju otpada ili o sličnom pitanju koje je u nadležnosti Općine.

U demokratskom društvu ovakva bi situacija bila svakodnevica, ali ne i u sustavu gdje je načelnik ujedno i predsjednik Turističke zajednice, pa je tako i sama zajednica u praksi samo još jedan upravni odjel u sustavu Općine.

U takvom sustavu ipak treba dosta hrabrosti i spremnosti na preuzimanje rizika, kako bi se stav jednog TZ po bilo kojem pitanju imalo razlikovao od stava Općine. Bilo bi moralno i odgovorno od svakog pojedinca koji je na javnoj funkciji da se zauzme za opće dobro ne mareći za osobni interes, ali u tom slučaju mi bi bili Švicarska, a ne država prepuna korupcije, podjela i pogodovanja.

U vrijeme kada je premijer bio Ivo Sanader donesen je zakon kojim su gradonačelnici, župani i načelnici dekretom postali i predsjednici Turističkih zajednica. Ovim novim zakonom i uvođenjem četverogodišnjeg mandata direktorima Turističkih zajednica, politika se dodatno ukopala u (ne)rad Turističkih zajednica.

I tu dolazimo do konačnog apsurda gdje privatni i veliki iznajmljivači te ostali turistički subjekti uplaćuju novac kroz turističke članarine i pristojbe, financirajući tako rad turističkih zajednica, a da pritom nemaju nikakav ozbiljniji utjecaj na rad samih zajednica, pa tako ni na trošenje novca koji su uplatili zajednici.

O svemu će i dalje odlučivati jedan čovjek koji može, a i ne mora imati blage veze o turizmu i potrebama lokalne turističke destinacije. Ukratko, ništa se neće promijeniti.  Bio novi ili stari direktor, manje je važno kad je predsjednik ostao isti. A koga će on postaviti ili ostaviti ne znamo, ali ćemo uskoro svi doznati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA