19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽupanija nabavila vrijednu opremu za Zavod za javno zdravstvo

Županija nabavila vrijednu opremu za Zavod za javno zdravstvo

U sklopu projekta WATERCARE Dubrovačko-neretvanska županija nabavila je specijaliziranu opremu za automatsko uzorkovanje mikrobioloških i okolišnih parametara, vrijednu 372.500 kuna, te je nabavljenu opremu ustupila na korištenje Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Županijski zavod za javno zdravstvo u redovnom poslovanju obavlja niz terenskih uzorkovanja i laboratorijskih ispitivanja pa je spomenuta oprema vrijedan dodatak i zavodu i svim krajnjim korisnicima njenih rezultata.

Oprema se sastoji od automatskog uzorkivača, fiksne i prijenosne multiparametarske sonde s brojnim senzorima, vremenske stanice te modema za dojavu i dostavu podataka, a služi za automatsko uzorkovanje vode u određenim vremenskim intervalima s ciljem prepoznavanja potencijalnog onečišćenja.

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2,83 milijuna eura. Partneri na projektu su, uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Nacionalni istraživački savjet, Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino Carlo Bo, Splitsko dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu, Istarsko veleučilište i Hrvatske vode.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA