19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiGrad Dubrovnik podržava inicijativu mediteranskih gradova o uvođenju ECA zone za plovidbu

Grad Dubrovnik podržava inicijativu mediteranskih gradova o uvođenju ECA zone za plovidbu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka odazvali se pozivu gradonačelnika francuskog grada Marseillea Benoîta Payana te su sudjelovali u video konferenciji na temu uspostavljanja ECA zone (Emission Control Area) na području Mediterana.

Naime, inicijativi gradonačelnika Marseillea o nužnosti proglašenja Sredozemnog mora kao zone u kojoj vrijede posebna ograničenja za emisije štetnih plinova pri plovidbi, poglavito sumpornih i dušičnih oksida, odazvali su se predstavnici dvadesetak gradova s područja Sredozemlja.

Rezultat ove inicijative bit će deklaracija koja će se potpisati nakon usuglašavanje teksta iste, a treba pospješiti uspostavljanje ECA zone i na području Sredozemnog mora.

Nakon uvodnog izlaganja predlagatelja teksta, gradonačelnik Franković pozdravio je ovu važnu ekološku inicijativu koju će Grad Dubrovnik rado podržati. –“Vjerujemo da nam uspostavljanje ECA zone mora biti zajednički cilj i da je ova deklaracija pravi korak kako bi svaka od uključenih država potaknula raspravu o važnosti ograničenja emisije štetnih plinova u plovidbi i očuvanju bioraznolikosti na Mediteranu.

Predstavio je i iskustva Dubrovnika u održivom upravljanju destinacijom kao i projekte koje Grad razvija na području urbane ekološke mobilnosti.

Ograničenja u emisiji štetnih spojeva tijekom plovidbe postoje u četiri zone, a odnose se na Baltičko, Sjeverno more, Karipsko more dok Sjevernoamerička zona obuhvaća većinu obale SAD-a i Kanade. Prva ECA zona prihvaćena je 2005., a posljednja 2014. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA