30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽupan o reakcijama na novo ime dubrovačke zračne luke: Ruđer Bošković nije...

Župan o reakcijama na novo ime dubrovačke zračne luke: Ruđer Bošković nije Srbin!

Župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić gostovao je u emisiji Danas RTL- a, a povodom novog imena dubrovačke zračne luke. Inicijativa da zračna luka nosi ime hrvatskog velikana Ruđera Boškovića pokrenuta je još 2011. godine kada se obilježavala 300. – ta obljetnica njegova rođenja.

– To je bio jedan od načina odužiti mu se za ono što je dao i Dubrovniku i Hrvatskoj. Reakcije su doista dobre, a takve smo i očekivali, rekao je župan nakon čega se osvrnuo i na pitanje Damire Gregoret o bijesu kojeg je takva odluka izazvala u istočnoj Hercegovini. U Trebinju čak tvrde da je Ruđer Bošković Srbin, a plan je bio da po njemu nazovu zračnu luku odmah uz hrvatsku granicu evo sada ste ih i preduhitrili, mislite li da će odustati, upitala je Gregoret.

-Imenovanje zračne luke je naša stvar i nećemo pitati nikoga za to. Nisam pratio reakcije iz Hercegovine tako da ne znam kakve su i je li ih bilo. Naravno da Ruđer Bošković nije Srbin rođen je u Dubrovniku, njegov otac je porijeklom iz Orahova Dola, hrvatskog sela u Hercegovini. Dakle, nema nikakvog govora da bi on bio Srbin. Što se tiče zračne luke Trebinju, ako je oni žele graditi mi naravno nemamo ništa protiv. Protivimo se jedino lokaciji koju su u posljednje vrijeme naznačivali kao moguću lokaciju jer ona ugrožava podzemne tokove rijeke Omble i time ugrožava vodoopskrbu grada Dubrovnika. Neka oni grade zračnu luku samo ne smiju graditi na prostoru koji bi ugrožavao naše vode, odgovorio je župan.

Za kraj javljanja uživo dotaknuli su se i teme brze ceste do aerodroma koja postala prvorazredno političko pitanje.

-Brza cesta je imala doista burnu raspravu o utjecaju na okoliš, primjedbe će sagledati Hrvatske ceste, izrađivač studije na okoliš, naći će odgovarajuća rješenja, institucije također. Nama je bitno da je cesta naš prioritet i želimo je odmah. Želimo da to bude nakon razmatranja svih pristiglih primjedbi, zaključio je župan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA