31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaŽupan o proširenju EU: Zemlje zapadnog Balkana trebaju ispuniti uvjete

Župan o proširenju EU: Zemlje zapadnog Balkana trebaju ispuniti uvjete

Župan Dobroslavić govorio je na Glavnoj skupštini mreže udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS), a ispred Europskog odbora regija u funkciji izvjestitelja za mišljenja o lokalnoj demokraciji te proširenju EU-a, o kojem će se raspravljati i glasovati na plenarnoj sjednici Odbora regija početkom svibnja.

Župan Dobroslavić naglasio je obostrani interes i važnost poticanja proširenja na zemlje zapadnog Balkana od strane EU-a, naglasivši pritom da te zemlje trebaju ispuniti sve tražene uvjete u procesu pristupanja na jednak način kao što je svojedobno to napravila i Republika Hrvatska. Izrazio je uvjerenje u realizaciju Ekonomskog investicijskog plana oporavka za zapadni Balkan kao ključnog instrumenta Europske unije u podršci ekonomskom oporavku i razvoju tih zemalja te naglasio važnost uključivanja jedinica lokalne i regionalne samouprave u programiranje i praćenje provedbe mjera odnosno financiranih projekata.

Ovoj video konferenciji u uvodnom dijelu Skupštine uz župana Dobroslavića, prisustvovala je predsjednica Republike Moldavije Maia Sandu, veleposlanici, dužnosnici i stručnjaci iz EU i partnerskih zemalja. Mreža udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS) okuplja 14 udruga koje predstavljaju otprilike 9000 lokalnih vlasti. Članovi NALASA iz Republike Hrvatske su Udruga gradova u RH i zajednica općina u RH. Mreža NALAS uspostavljena je pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu sa sjedištem uz Strasbourgu dok se tajništvo udruge nalazi u Skoplju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA