14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaLifestyleZnate li što je kyudo?

Znate li što je kyudo?

Pogodak u metu ne smije biti uzrok, nego posljedica gađanja.

U Dubrovniku je ovaj vikend održan seminar tradicionalnog japanskog streličarstva – kyudoa u suorganizaciji Kyudo društva Zagreb i Hrvatskog kyudo saveza pokrenuto je osnivanje Kyudo društva Dubrovnik, a na inicijativu Dubravke Lošić. Zahvaljujući ravnateljici Rezervata Lokrum Nikolini Grković i stručnoj savjetnici za marketing Kristini Ćurčiji na otoku je održan dio ovog zanimljivog okupljanja.

Seminar je vodio gospodin Feliks Hoff, majstor 6.dan iz Hamburga.

Kyudo društvo Dubrovnik najavilo je da će pokušati graditi uvjete za treniranje kyudoa u Dubrovniku čime bi se stvorio jedan nov i zanimljiv sadržaj stanovnicima u Gradu.

Kontakt za zainteresirane te vrijeme i mjesto treninga biti će uskoro objavljeni na društvenim mrežama.

Što je kjudo…

KYŪDŌ (弓道jap. “put luka”) je tradicionalna japanska borilačka vještina koja koristi luk i strijele za traženje duhovne i tjelesne harmonije. U prakticiranju Kyuda, prednost je dugoročnost; gornje dobne granice za bavljenje vještinom nema. Same karakteristike vještine omogućuju da se, shodno vlastitim fizičkim mogućnostima, vježba do u duboku starost.

Naizgled jednostavna (ispaljivanje dvije strijele prema meti), Kyudo je uistinu vještina detalja u kojoj je položaj i rad svakog i najmanjeg dijela definiran i kodificiran. Za savladavanje čak i osnovne razine potrebne su godine prakticiranja. Ali, umjesto sukobljavanja sa tom nenadvladivom kompleksnošću, Kyudo nas uči prihvatiti vlastite nedostatke i nadvladati same sebe.

… i zašto je dobar?

Praksa bavljenja Kyudom rad je na sebi na fizičkoj, mentalnoj i duhovnoj razini; ujedinjenje uma i tijela, put samospoznaje. Proces od dolaska do mjesta odapinjanja strijele, gađanja prema meti i odlaska s mjesta gađanja meditativni je proces usklađivanja pokreta tijela s prostorom u kojem se pojedinac nalazi sam ili s drugim ljudima koji su na istom putu.

Trenutak mirnoće je prilika osobi da otkrije čistoću svog uma bez misli, te harmoniju tijela s okolnim prostorom. Unutrašnji sklad nadilazi samo gađanje u metu i nastavlja se izražavati u svakodnevnom životu. Pogodak u metu ne smije biti uzrok, nego posljedica gađanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA