14.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaDupromoZNANJE JE MOĆ: Poznavanje stranih jezika je putovnica za svijet, otvara nova...

ZNANJE JE MOĆ: Poznavanje stranih jezika je putovnica za svijet, otvara nova vrata i nove mogućnosti

Teza iz naslova najveća je istina na svijetu! Poznavanje stranih jezika je putovnica za svijet, otvara nova vrata i nove mogućnosti, a nije nepoznata ni ona stara izreka kako vrijediš onoliko koliko jezika govoriš.

Da nam učenje jezika bude pristupačno i jednostavno brine se, ponovno, Centar za jezike Sveučilišta u Dubrovniku!

Centar je sastavnica Sveučilišta od njegova osnutka, a primarna djelatnost organizacija nastave stranih jezika na svim preddiplomskim i diplomskim studijima. Centar također provodi stručna i znanstvena istraživanja u znanstvenom polju filologije.

Nakon pauze od nekoliko godina, na jesen 2021. godine Centar za jezike ponovno je započeo s izvođenjem programa učenja stranih jezika za sugrađane. Dva puta godišnje organizira upise na programe učenja stranih jezika: jedan ciklus započinje krajem listopada, a drugi početkom veljače.

Tim povodom smo porazgovarali s coditeljicom Centra za jezike, dr. sc. Arianom Violić-Koprivec.

Prema dosadašnji iskustvima, iz godine u godinu je sve veća potreba za različitim jezicima, za koje sve imate tečaj, a koji je najviše tražen?

U ovom su ciklusu u ponudi programi engleskog, njemačkog, portugalskog, ruskog, španjolskog i talijanskog jezika, kao i program „Hrvatski jezik za strance“. Primijetili smo da interes za pojedine programe varira, nekad je veći interes za jedan, a u sljedećem ciklusu za neki drugi strani jezik. To je zato što su razlozi učenja stranog jezika raznoliki. Nekome je poznavanje stranog jezika potrebno za komunikaciju i poslovanje, a nekome za nastavak školovanja. Neki se pak odlučuju učiti strani jezik jer vole putovati, ljubitelji su književnosti, umjetnosti, kulture općenito, pa i hrane, mode, glazbe i žele iz osobnih poriva naučiti neki strani jezik.

Prema kojem programu radite?

Programi se temelje na smjernicama Vijeća Europe navedenim u Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike i Europskoj jezičnoj mapi koji opisuju jezičnu kompetenciju na šest razina, od početne A1 razine koja predstavlja osnovno služenje jezikom do napredne C2 razine koja predstavlja iskusnog korisnika. Sukladno propisima i pravilnicima o cjeloživotnom obrazovanju, tj. obrazovanju odraslih, naši su programi prošli više razina provjere kvalitete. Polaznicima koji završe naš program izdaje se potvrda Sveučilišta u Dubrovniku o poznavanju stranog jezika na određenoj jezičnoj razini.

Gdje se održava nastava?

Nastava se održava u suvremeno opremljenim učionicama središnje zgrade Sveučilišnog kampusa na adresi Branitelji Dubrovnika 41. Svojim polaznicima osiguravamo parking unutar kampusa.

Koliko program traje, koliko se jezičnih razina nudi, kolike su grupe?

Programi traju 70 nastavnih sati. Početak nastave je 6. veljače 2023. Nastava će se izvoditi dva puta tjedno po tri školska sata u poslijepodnevnom terminu, tj. od 17:30 ili 18:00 sati. Sve programe nudimo na više jezičnih razina, od početne do napredne razine. Za zainteresirane koji nisu sigurni koju jezičnu razinu upisati, Centar za jezike organizira besplatno testiranje. Radimo u grupama s malim brojem polaznika kako bi se predavač mogao posvetiti svakom polazniku, pratiti njegov napredak i voditi ga u procesu učenja.

Zbog čega bi onima koji razmišljaju o proširenju svog znanja preporučili da upišu ove tečajeve jezika?

Učenjem stranih jezika stječe se komunikacijska, ali i međukulturna kompetencija koje su iznimno važne za rad i uspjeh u suvremenome globaliziranom društvu. Upisati program učenja stranog jezika jedan je od načina kako kvalitetno i korisno iskoristiti svoje slobodno vrijeme, a ujedno je i prilika za upoznavanje novih ljudi sličnih interesa. Istaknula bih da je poznavanje stranih jezika putovnica za svijet jer otvara nova vrata i nove mogućnosti. Da citiram Nelsona Mandelu: “If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his own language, that goes to his heart.”

Do kada traju upisi i gdje se mogu dobiti dodatne informacije o programima?

Upisi traju do 27. siječnja. Sve informacije o programima mogu se dobiti na telefon: +385 20 445 878, e-mail: lang@unidu.hr ili na web stranici Centra za jezike Sveučilišta u Dubrovniku. Naglasila bih da nudimo posebne pogodnosti za umirovljenike i za alumne Sveučilišta u Dubrovniku. U prošlom je ciklusu veliki broj naših sugrađana umirovljenika, kao i alumna Sveučilišta upisalo razne programe i to nas osobito veseli.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA