14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaLifestyleBOJE U SIVOJ SVAKODNEVICI Ljuba Gamulin danas živi u mirnom Stonu, ispričala...

BOJE U SIVOJ SVAKODNEVICI Ljuba Gamulin danas živi u mirnom Stonu, ispričala je priču o fantastičnom brendu Galerije Sebastijan

Od druge polovice sedamdesetih do devedesetih godina i početka rata, u specifičnim okolnostima Coca-Cola socijalizma u Jugoslaviji, razvio se i ugasio jugoslavenski brend proizvoda široke potrošnje, koji su se razlikovali od svega ostalog dotad dostupnog na tržištu. Jedinstvena, sistemska estetika žarkih boja, čistih i jednostavnih formi te eksplicitni brending, učinili su Sebastian proizvode predmetima želja za koje se u redu čekalo ispred galerije u centru Beograda, kakvu bismo danas nazvali concept store. Izraz je 1991. skovao talijanski sociolog Francesco Morace, opisujući 10 Corso Como – butik Carle Sozzani u Milanu, koji je izvorno trebao biti knjižara u kojoj se izlažu umjetnine. Ipak, opseg trgovine proširio se na fotografije, odjeću, namještaj… spajajući tako modu, umjetnost, dizajn, pa čak i arhitekturu. Sebastian je bio jugoslavenski concept store, dok taj izraz još nije ni postojao.

Razgovor s “Mastermindom iza brenda” – Ljubom Gamulin donosi Sanja Rotter na blog dizajn.hr.

Iza cijele ideje i realizacije ovog projekta – galerije i serijske proizvodnje dizajnerskih predmeta pod brendom Sebastian, stoji jedna osoba – progresivni mastermind i vizionarka: Ljuba Gamulin. Njezin rad kao art direktorice i producentice Sebastiana, obilježen je (uz Mirka Ilića, Borisa Ljubičića, Stipu Brčića, Nenada Dogana, Ivana Doroghyja itd.) i u hrvatskoj publikaciji prestižnog Art Director’s Club-a iz 1999. Poput svih uistinu velikih ljudi, Ljuba u svojim pričama u prvi plan stavlja druge, a skromna je kad govori o sebi, svom utjecaju na umjetničkoj sceni, brojnim putovanjima po cijelom svijetu, poznanstvima i odnosima s poznatim umjetnicima, filmašima, političarima… Ono što pak ističe, obiteljska je povijest obitelji Gamulin, iz koje potječu mnogi istaknuti pojedinci u hrvatskoj znanosti, umjetnosti, antifašističkoj borbi. Nakon životnih pustolovina po svijetu: Parizu, Londonu, New Yorku, Beogradu, Meksiku, Izraelu, Africi i gdje sve ne, Ljuba je napravila puni krug i našla mir tamo odakle je sve počelo: na moru, na jugu Hrvatske – u dalmatinskom zavičaju, svom prirodnom habitatu. Nakon burnih devedesetih, u potpunosti se povukla iz javnog života i danas živi samotno u gradu Stonu na Pelješcu. Njezin dan okupira čitanje brojnih knjiga, praćenje politike (posebno u Americi), kuhanje i prerada domaće hrane, samoniklog bilja i gljiva, internet i – Netflix! Sasvim donedavno, bavila se i uzgojem maslina u Istri, u masliniku kojeg je sama posadila prije 25 godina.

Više o Ljubi, njenoj obitelji, životnom putu, galeriji Sebastijan u Dubrovniku, Beogdaru, Varaždinu … Priču o koncept storeu prije koncept storea, jugoslavenskom dizajnu od stakla, posteljine, deka, limenih kutija, modnih dodataka, odjeće … pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA