29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleZELENA ČISTKA NA LOKRUMU: Iz mora izvađena 84 kilograma otpada - većinom...

ZELENA ČISTKA NA LOKRUMU: Iz mora izvađena 84 kilograma otpada – većinom plastičnih boca

Zelena čistka je nacionalna kampanja s ciljem podizanja svijesti građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada. Akcije čišćenja u Hrvatskoj se održavaju već devetu godinu za redom. Tako se i ove godine u okviru Svjetskog dana čišćenja („World CleanUp Day“) Hrvatska pridružila volonterima 150 zemalja s ciljem uklanjanja otpada iz okoliša i educiranja javnosti o problemu otpada i važnosti pravilnog postupanja s otpadom.

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum organizirao je 19.09.2020. „Zelenu čistku“ na otoku Lokrum. Iz sigurnosnih mjera zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19 u akciji čišćenja  sudjelovali su djelatnici JU Rezervat Lokrum, Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku i Sveučilišta u Dubrovniku te članovi Ronilačkog Kluba Dubrovnik.

Ronilački klub Dubrovnik izvadio je preko 84 kg otpada iz mora, a najveći udio čine plastične boce (više od 90%). Na kopnenom dijelu rezervata prikupljeno je otprilike 10 kg raznovrsnog otpada.

Znanstvenici Sveučilišta u Dubrovniku analizirali su izronjeni otpad iz mora te prikupili podatke s podmornicom BlueROV 2 koja posjeduje integriranu kameru za detekciju otpada, a za potrebe projekata koje provode u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Dunea.

Projekt SEACLEAR ima za cilj razviti sustav bespilotnih zračnih, podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode. Projekt MARLESS bavi se problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata, a uključuje praćenje plutajućeg otpada i mikroplastike, kao i razvoj automatskog sustava za čišćenje otpada s površine mora.

Suradnjom s tvrtkom Cian d.o.o. osigurano je propisno zbrinjavanje i prijevoz prikupljenog otpada s otoka. Sigurnost i neometano ronjenje tijekom održavanja akcije su osigurali djelatnici Rezervata Lokrum u suradnji s Lučkom kapetanijom.

Svima koji su danas sudjelovali na ovoj akciji zahvaljujemo i vidimo se opet na nekoj novoj akciji za očuvanje okoliša.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA