8.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022
NaslovnicaVijestiZašto konzervatori nisu odobrili projekt Hrvatskih cesta? Visina planiranog zasjeka padina Srđa...

Zašto konzervatori nisu odobrili projekt Hrvatskih cesta? Visina planiranog zasjeka padina Srđa nije prihvatljiva

Nakon što je gradonačelnik Franković na sjednici Gradskog vijeća najavio stavljanje rampe na Bosanci kako bi se smanjio promet prema Srđu, ne stišavaju se reakcije javnosti, a bio je to i povod da bi na površinu isplivale i neke druge inicijative kojima se pokušava riješiti problem prometne povezanosti ovog dijela grada. Riječ je projektu izgradnje priključka s magistrale prema Bosanci, na mjestu koje je poznato kao crna točka po broju prometnih nesreća. Hrvatske ceste su imale projekt, građevinska dozvola je zaustavljenja mišljenjem dubrovačkih konzervatora.

Rekonstrukcija raskrižja Bosanka nije upitna, navodi se u odgovoru kojeg smo zaprimili od dubrovačkih konzervatora, odnosno, iz Ministarstva kulture i medija, a vezano uz projekt priključka na magistralnu ceste za Bosanku koja je na “počeku” zbog njihovog rješenja. Već smo pisali kako su Hrvatske ceste pripremile projekt prije godinu dana, te zatražile izdavanja građevinske dozvole, no ona je odbijena Rješenjem Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Tražili smo pojašnjenje.

Iz Ministarstva kulture i medija, pod čijom kapom djeluje i Konzervatorski odjela u Dubrovniku pojasnili su da su konzervatori izdali posebne uvjete za rekonstrukciju raskrižja Bosanka, odnosno za proširenje postojeće državne ceste DC-8, u kojima propisuju izradu procjene utjecaja na svjetsko dobro te mjere ublažavanja utjecaja navedenog zahvata.

“Prema Glavnom projektu oznake 2019/18-2 kojeg je izradio Projektni biro P 45 d.o.o. iz Zagreba u srpnju 2021. godine, proširenje postojeće prometnice planirano je zasijecanjem padine Srđa u dužini od 281 m, a visina zasjeka stijenske mase na mjestima je dvostruko viša u odnosu na postojeću”, naveli su iz resornog ministarstva.

“Konzervatorskoj podlozi za kontaktnu zonu svjetskog dobra iz 2020. godine koju je izradilo Ministarstvo kulture i medija, područje Srđa ocijenjeno je vrlo visokom osjetljivošću s obzirom na iznimni krajobrazni značaj njegovih južnih padina i vizualnu izloženost  u zajedničkom pogledu na svjetsko dobro”, dodali su.

“Na zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva kulture i medija i predstavnika Hrvatskih cesta, uz konzultacije s Konzervatorskim odjelu u Dubrovniku, zaključeno je da će Glavni projekt rekonstrukcije raskrižja Bosanka uključiti vizualizaciju zahvata s prijedlogom mjera ublažavanja negativnog vizualnog utjecaja kako bi se zasjeci odgovarajućom obradom uklopili u prirodni krajolik padina Srđa”, pojasnili su iz Ministarstva kulture i medija.

FOTO: Ilustracija

HRVATSKE CESTE: projekt za skretanje prema Bosanci bio je gotov, konzervatori su nas zaustavili

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA