33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiZajednica Tehničke kulture predstavila prvi europski projekt - Du STEM

Zajednica Tehničke kulture predstavila prvi europski projekt – Du STEM

U godini u kojoj se slavi 75 godina organiziranog i kontinuiranog rada u tehničkoj kulturi u Republici Hrvatskoj, nakon što su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnik i njen tajnik Tomo Sjekavica dobili godišnje Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2020. godinu, odobren im je i prvi EU projekt pod nazivom Du STEM. U Centru za mlade Dubrovnik, Zajednica tehničke kulture s partnerima i suradnicima je u petak 16. srpnja predstavila navedeni projekt, kroz koji će se nabaviti najmodernija STEM oprema koja će se koristiti u mnogobrojnim edukacijama za djecu i mlade, ali i za opću populaciju.

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika će projekt provoditi kroz 2 godine u suradnji s partnerima Sveučilištem u Dubrovniku, Univerzalnim istraživačkim institutom UR, Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatičkim klub Futura i suradnicima Modelarskim institutom Nave Dumins, Društvom brodomodelara Argosy, Aeroklubom Nimbus i Maritimo Recyclingom.

Ovim projektom će se omogućiti dubrovačkim mališanima i mladima da se upoznaju s raznim STEM područjima koristeći najmoderniju opremu. Naše sugrađane očekuje bogat program kroz 2 godine provedbe projekta, od Kluba mladih znanstvenika, bioelektroničke akademije, STEM igraonica, Du STEM festivala, radionica o morskoj plastici i recikliranju, robotika i programiranje, Robo.DU Day, ljetnih škola brodogradnje, aeronauta, 3D printanja, skeniranja i modeliranja, do radionica proširene stvarnosti (VR i hologrami), Arduino i Raspberry Pi, obnovljivi izvori energije, … Osim u Dubrovniku dio radionica i aktivnosti će se održavati i kroz cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnik gospodin Ljubo Nikolić je istaknuo značaj gradske ZTK u edukaciji djece i mladih kroz protekle godine, te da je ovaj projekt došao kao nagrada za dosadašnji rad. Zahvalio se Gradu Dubrovniku na kvalitetnoj suradnji te na prostoru Centra za mlade Dubrovnik, bez kojeg se vjerojatno ne bi odobrio ovaj projekt.

Pročelnik Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku gospodin Mario Miličević je istaknuo dugogodišnju uspješnu suradnju Sveučilišta sa Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika i njenim članicama. Osvrnuo se na vrijednost prostora Centra za mlade, te STEM edukacija za djecu od kojih možemo očekivati profiliranje novih STEM stručnjaka.

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika gospođa Jelka Tepšić je čestitala Zajednici tehničke kulture Grada Dubrovnika i njenim partnerima na dobivenom projektu. Drago joj je da je Grad Dubrovnik prepoznao ovakve inicijative kroz Centar za mlade koje su hvalevrijedne, te da će nastaviti ulagati u razvoj potencijala mladih te daljnji razvoj suradnje sa Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika i udrugama partnerima.

Du STEM projekt je financiran bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 2.660.083,07 kuna, od kojih je 85% sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u sklopu poziva UP.04.2.1.10 Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA