31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Ponovno petica za transparentnost proračuna, gradonačelnik jedna od panelista na...

PROJEKTI GRADA: Ponovno petica za transparentnost proračuna, gradonačelnik jedna od panelista na temu “Turizma i budućnosti gradova”

Gradonačelnik Franković proteklog je tjedna boravio u Portu gdje je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji “UNWTO Mayors Forum for Sustainable Urban Touirsam”, u organizaciji Svjetske turističke organizacije, a predstavio je rješenja koja je gradska uprava implementirala kao predvonika “smart city” projekata u Hrvatskoj te buduće planove kojima će se Dubrovnik nastaviti profilirati kao destinacija održivog turizma, ali i tehnoloških inovacija. Uoči otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara Gradu Dubrovniku je donirana replika originalne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine. I ove godine Grad Dubrovnik u sklopu istraživanja Instituta za javne financije ocijenjen je najvišom ocjenom za transparentnost proračuna.

Gradonačelnik panelist na UNWTO konferenciji u Portu na temu “Turizam i budućnost gradova

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković boravi u portugalskom Portu gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji „UNWTO Mayors Forum for Sustainable Urban Tourism“, u organizaciji Svjetske turističke organizacije.

U svom izlaganju kao govornik na panelu „Turizam i budućnost gradova“, predstavio je rješenja koja je gradska uprava implementirala kao predvodnik „smart city“ projekata u Hrvatskoj te buduće planove kojima će se Dubrovnik nastaviti profilirati kao destinacija održivog turizma, ali i tehnoloških inovacija.

U sklopu sveobuhvatnog projekta Poštujmo Grad, Grad Dubrovnik razvija niz aplikacija i projekata koji su usmjereni prema učinkovitom i ekološki odgovornom upravljanju, sve s ciljem zaštite i očuvanja svoje vrijedne spomeničke baštine, istaknuo je između ostalog gradonačelnik Franković. Kao ključni segment, izdvojio je uspostavu efikasnog prometnog sustava s prvenstvenom svrhom smanjenja gužvi i time postizanja više razine kvalitete života domaćeg stanovništva te pružanje potpunog doživljaja destinacije svim posjetiteljima.

–    Aplikacijom Dubrovnik Visitor Grad Dubrovnik već godinama prati podatke o kretanju ljudi u povijesnoj jezgri, a dostupna je i web aplikacija za predviđanje gužvi na odabrane datume. Implementiran je i sustav za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko povijesne jezgre Grada, koji uz opremu i inovativno softversko rješenje omogućuje upravljanje prometnim sustavom i automatsku provjeru turističkih autobusa koja podliježu naplati parkiranja na platou Pile.

Sustav je podloga za daljnje reguliranje prometovanja u području kontaktne zone dubrovačke povijesne jezgre pod zaštitom UNESCO-a. Provedena, ali i planirana rješenja kao što je Park ´n´Ride parkiralište nadomak gradskog centra, u velikoj mjeri privilegiraju lokalno stanovništvo koje gradonačelnik vidi kao glavnu figuru održivog turizma. 


–    Od 2017. vidljivo smo smanjili gužve, diversificirali turističku ponudu i bez restrikcija i zabrana dosegnuli zavidnu razinu održivog turizma, na zadovoljstvo kako građana, tako i turista. Zbog krize prouzrokovane virusom COVID-19 podnosimo iznimno velik ekonomski udarac. Izgubili smo planiranih 350 milijuna kuna, što je do prije nekoliko godina bio iznos cijelog gradskog proračuna no nismo izgubili iz vida ono što smo prije četiri godine definirali kao prioritet, a to je održivost destinacije – kazao je u zaključnom izlaganju gradonačelnik Franković.

Drugo izdanje summita UNWTO-a u portugalskom gradu održava se 8. i 9. srpnja, a okuplja gradonačelnike i druge predstavnike javnih uprava iz cijelog svijeta, kao i dionike privatnog sektora i nevladinih udruga. Dvodnevna konferencija jedinstvena je prilika za razmjenu iskustva i pozitivnih praksi urbanih gradova koji dijele viziju ekonomskog rasta, socijalne uključenosti i održive budućnosti korištenjem pametnih rješenja. S tim u vezi, sudionici su potpisali „Porto deklaraciju“ kojom su se zajednički obvezali na međusobnu suradnju i solidarnost u aktualnoj globalnoj situaciji.

„Porast urbanog turizma u proteklim godinama doveo je do rastućih izazova za gradove, u odnosu na ekološki i sociokulturološki utjecaj, odnose između posjetitelja i domaćina, kao i mobilnost, sigurnost i menadžment. COVID-19 kriza paralizirala je turistički sektor s posebnim naglaskom na urbani turizam“,  stoji između ostalog u tekstu deklaracije, a naglašena je i činjenica kako više od 50% svjetske populacije i 80% globalnog BDP-a potječe iz gradova i urbanih područja koji su proizvođači socioekonomskog rasta i razvoja.

Replika originalne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu donirana Gradu Dubrovniku

Replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine donirana je Gradu Dubrovniku uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, a svečana ceremonija uručenja ploče upriličena je u Palači Sponza.

Ploču su gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću uručili predstavnici grada prijatelja Beyoğlua (Općina Beyoğlu po tamošnjem ustroju) – zamjenica i zamjenik gradonačelnika Kübra Gülal i Yusuf Ulutaş, a događaju je prisustvovao ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman te Ivana Zerec, generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu kao i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan.

-“Još jednom se potvrđuje kontinuitet prijateljskih odnosa Dubrovnika i Beyoğlua, dva sestrinska grada čija isprepletena povijest seže još u doba Dubrovačke Republike. Republika je, kao što je prednjačila u mnogočemu, znala cijeniti snagu diplomacije“, rekao je uvodno gradonačelnik Franković, a prigodnim govorima obratili su se i zamjenik gradonačelnika turskog sestrinskog grada Yusuf Ulutaş te zaključno ministar Gordan Grlić Radman.

Originalna mramorna ploča Konzulata Dubrovačke Republike iz 1720. godine brižno se čuva u Arheološkom muzeju u Istanbulu, a repliku je u Dubrovnik u srijedu, 7. srpnja dopremila generalna hrvatska konzulica u Istanbulu Ivana Zerec u suradnji s avio prijevoznikom Turkish Airlines, Carinskom upravom Ministarstva financija te gradovima prijateljima Beyoğluom i Dubrovnikom.

Odluku o donaciji replike ploče Gradu Dubrovniku donijela je Općina Beyoğlu na inicijativu Generalnog konzulata RH u Turskoj te uz suglasnost Ministarstva kulture Turske. Općina je nakon renoviranja brojnih zgrada u ulici u kojoj je bio smješten konzulat Dubrovačke Republike, postavila ploču s grbom Republike Hrvatske u znak sjećanja na povijesnu činjenicu postojanja konzulata. Generalni konzulat RH u Istanbulu i danas je smješten na području Općine Beyoğlu.

Povelja o bratimljenju Grada Dubrovnika i Općine Beyoğlu potpisana je 2015. godine.

Dodatne informacije:

Pripadnik plemićke obitelji Luka Chirico (rođen 1679. u Dubrovniku, umro u Istanbulu 1749.) bio je konzul Dubrovačke Republike u Istanbulu (naslijedio je prvog konzula Luku Barcu) i 1. dragoman (službeni prevoditelj Osmanskog carstva) Engleske. Chirico je 1720. uspostavio konzulat u četvrti Pera, u impozantnoj palači u kojoj je s obitelji i živio. Inače, Konzulat Dubrovačke Republike u Istanbulu utemeljen je još 1688. godine, a prvo dubrovačko poslanstvo Osmanlijama dogodilo se 1430. na poziv sultana Murata II. koji je Republici dao pismeno jamstvo za sigurnost kretanja i trgovanja na osmanskom tlu.

Ploča Konzulata Dubrovačke Republike čuva se u Arheološkom muzeju u Istanbulu, dimenzija je 130 x 58 x 8 centimetara, a krasi ju natpis na latinskom jeziku, koji u hrvatskom prijevodu glasi:

„Svevišnjemu i dobrome Bogu na čast,

Luca de Chirico,

presvijetli konzul Dubrovačke Republike

te glavni tumač Velike Britanije pri Visokoj Porti (na Osmanskom dvoru),

iz temelja podigne godine Gospodnje 17xx.“

Gradu Dubrovniku ponovno petica za transparentnost proračuna

I ove godine Grad Dubrovnik u sklopu istraživanja Instituta za javne financije ocijenjen je najvišom ocjenom za transparentnost proračuna. To podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Grad Dubrovnik u svibnju ove godine potpuno je digitalizirao sustav javne uprave i to kroz projekt „Otvoreni grad“ koji građanima omogućuje transparentan uvid u poslovanje jedinice lokalne samouprave. Sustav je podijeljen u tri kategorije: sustav eDubrovnik – Građani upravljaju gradom, eDubrovnik – Financije i eDubrovnik – Digitalni obrasci, a sučelju se pristupa jednim klikom na ikonu istaknutu na naslovnici službene stranice Grada Dubrovnika.

eDubrovnik – Financije omogućuju transparentan uvid u sve stavke gradskog proračuna, uz usporedbu s prethodnim proračunima i svim rebalansima, financijske transakcije sa svim poslovnim subjektima s kojima posluje Grad. Glavni cilj je da svaki građanin razumije u koju se svrhu troši novac, zbog čega je sve prikazano na jednostavan i razumljiv način.

Uz registraciju korisnika, građani mogu pristupiti i informacijama o stanju svih vlastitih financijskih obveza prema Gradu Dubrovniku u stvarnom vremenu te mogu davati svoje ideje i prijedloge za poboljšanje kvalitete života u Gradu. Zahvaljujući sustavu digitalnih obrazaca, sada zahtjeve podnose online, a status predmeta prate putem automatskog sustava notifikacije što im također daje trenutan uvid u poslovanje gradske uprave.

Ovo je već sedmi ciklus istraživanja Institut za javne financije koji je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, a detaljni rezultati s interaktivnom kartom dostupni su na  mrežnim stranicama Instituta. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA