8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 15 travnja, 2021
Naslovnica Kultura Vrijedna zbirka Cristiana Pambianchia predstavljat će Dubrovnik i Hrvatsku u Milanu

Vrijedna zbirka Cristiana Pambianchia predstavljat će Dubrovnik i Hrvatsku u Milanu

Ravnatelj jedne od najznačajnijih kulturnih institucija u Milanu i Italiji, ustanove Pinacoteca di Brera, James Bradburne, predstavio je njihov program za 2021. koja slavi 200. obljetnicu Napoleonove i 700.  godišnjicu Danteove smrti. Uz te značajne obljetnice  istaknuto mjesto pripalo je i projektu  Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine zbirke Pambianchi – Kramarić / Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi – Kramarić, koji je ostvaren u Lazaretima od 30. siječnja do 25. veljače ove godine.

Kako prenosi ugledni talijanski dnevnik Corriere della sera, izložba koja predstavlja najvrjednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz privatne zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i osvjedočenog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambianchija po izboru autorice izložbe povjesničarke književnosti Katje Bakije, trebala bi se održati u u Nacionalnoj biblioteci Braidense u Milanu od 22. srpnja do 7. kolovoza 2021.

U Domu Marina Držića, koji je nositelj projekta, neizmjerno su sretni i ponosni što je ovaj međunarodni projekt uvršten u godišnji program ugledne ustanove Pinacoteca di Brera. Na simboličan datum ove izazovne godine, 21. 12. – zimski solsticij, najmračniji dan koji prethodi polaganom povratku svijetlosti, ravnatelj ustanove Pinacoteca di Brera, James Bradburne, predstavio je program za 2021. koja slavi dvije obljetnice koje imaju istaknuto mjesto u europskom kulturnom kontekstu, a u njemu je svoje mjesto našao i naš projekt koji predstavlja hrvatsku književnost i kulturu na europskom zemljovidu.

Riječ je o izboru 73  naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. Izložena djela dragocjena su i značajna u kontekstu razvoja  dubrovačke i hrvatske  književne povijesti i njezinog razmatranja u europskom kontekstu. Veliki dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanima uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost uz određeni broj hrvatskih i stranih autora koje su zanimale hrvatske teme.

Za naš ponos kolekcija knjiga Cristiana Pambianchija u Lazaretima

Cristiano Pambianchi, odvjetnik i bibliofil iz Milana, ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade Grada Dubrovnika zaslužan je za niz kulturnih inicijativa s ciljem promocije kulture, baštine, i povijesti Dubrovnika i Republike Hrvatske  te je u sinergiji hrvatskih i talijanskih institucija, Grada Dubrovnika i brojnih prijatelja iz Milana, dao nemjerljivi doprinos u ostvarenju projekata koji su u Hrvatskoj i Italiji ostavili  trajne tragove i dodatni je zalog  za buduće mostove između dva grada, Dubrovnika i Milana i dvije susjedne i prijateljske zemlje, Italije i Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić