27.8 C
Dubrovnik
Subota, 24 srpnja, 2021
NaslovnicaKulturaVrijedna knjiga dubrovačkog pisca i filozofa Nikole Vitova Gučetića uz pomoć DPDS-a...

Vrijedna knjiga dubrovačkog pisca i filozofa Nikole Vitova Gučetića uz pomoć DPDS-a vraća se u Trsteno

U palači Gozze-Bassegli-Katić, danas su predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Društvu prijatelja dubrovačkih starina i predsjedniku Društva Niku Kapetaniću uručili su zahvalnice, a povodom njihove velikodušne pomoći u otkupu knjige Nikole Vitova Gučetića, dubrovačkog pisca i filozofa, koja je tiskana u Veneciji 1584.

HAZU je naime krenula u opsežnu obnovu ljetnikovca Gučetić i Arboretuma u Trstenom,a s idejom da osim građevinskih radova i unutrašnjost ljetnikovca privede sadržajima koji su nekada tamo i bili. Jedan od njih je i knjižnica, odnosno zbirka knjiga Nikole Vita Gučetića, od kojih su dosada otkupili četiri, a uskoro će i još jednu, od ukupno 9 njegovih tiskanih djela.

Akademik Radoslav Tomić iz Razreda za likovnu umjetnost HAZU, objasnio je kako je riječ od djelu „Discorsi sopra le metheore d’ Aristoteli“, što je zapravo Gučetićev komentar na Aristotelove tekstove  o meterologiji,koja je tiskana u vrlo cijenjenoj izdavačkoj kući Alda Manunzia.

– Knjigu je zapravo pronašao gospodin Daniel Glavan, inače anikvarist i izvrstan poznavalac knjiga i veliki rodoljub, koji ima rodbinske veze na dubrovačkom području. Njegova ljubav prema Dubrovniku se ogleda na način da kad ima neko ovako vrijedno djelo prvo obavijesti nas. Na jednom sastanku u Cavtatu zaskočio sam gospodina Nika Kapeetanića s molbom da nam DPDS pomogne u otkupu ove relativno skupe knjige jer je to prvo izdanje koje  je izašlo u samo nekoliko primjeraka i povučeno je zbog određenih dijelova teksta u predgovoru, koji nisu baš odgovarali dubrovačkoj vladi, kazao je akademik Tomić.

Dodao je i kako je Akademija započela dugotrajan i opsežan projekt obnove Arboretuma i ljetnikovca s željom da tom prostoru vrati plemenitost, koju je nekada imao i izgled prije početka degradacije iz 1940.

Predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić istaknuo je kako je odluku o financijskoj pomoći za otkup ove knjige donijelo 9 članova Malog Vijeća i to jednoglasno.

– Suradnja između DPDS-a i HAZU-a je dugotrajna. Prolazila je različita razdoblja, uspone i padove, ali se nastavila. Podsjetit ću da smo mi obnovili sjeverni dio cavtatskih bedema, kojima je vlasnik HAZU.  To je bio najkritičniji dio zida, koji je bio jako ruševan, a bilo je tu i privatnih interesa u njegovom rušenju…U zadnji čas smo to spasili. Cijelo vrijeme, posljednjih 10-15 godina surađujemo s povijesnim institutom HAZU u Dubrovniku na način da smo s obilnim  iznosima potpomagali izdavanje knjiga. Zadnja naša akcija bila je popravak upravo ljetnikovca Sorkočević, gdje se Institut nalazi. Popravljali smo vrata, zidiće i ograde. Nisu  to bili milijunski iznosi, ali nisu bili ni mali, kazao je Kapetanić i dodao.

– Društvo ima osjećaj prema baštini. Mi zato i postojimo. Mi otkupljujemo vrijedne stvari, vrijedne za dubrovačku baštinu, a ovo je jedna u nizu tih naišh akcija. Kupili smo i sliku Dubrovnik prije trešnje za koju su mnogi znali i gdje je i kako je, ali mi smo je donijeli u Grad, preko sedam granica. Ovo je jedan kontinuitet, doprinos dubrovačkoj baštini, istaknuo je predsjednik DPDS-a.

Zahvalnice Akademije Niku Kapetaniću uručio je tajnik HAZU, akademik Dario Vretenar,koji je istaknuo.

-Pripala mi je iznimna čast da ispred HAZU, Društvu i gospodinu Kapetaniću osobno uručim ove naše zahvalnice, koje se u prvom redu  odnose na doprinos koje je Društvo dalo da se ovo jedno iznimno književno djelo Nikole  Vitova Gučetića otkupi i vrati tamo gdje mu je mjesto. To je jedan povod na kojem smo iznimno zahvalni, jer je riječ o iznosu koji je danas svima teško izdvojiti. Zahvaljujemo Društvu i na ukupnoj suradnji koja se proteže od Dubrovnika do Cavtata i koja će se, nadamo se nastaviti, kazao je tajnik HAZU.

Na svečanoj dodjeli bili su prisutni i potpredsjednica DPDS-a Renata Andjus te tajnik Društva Denis Orlić, kao i ravnatelj Arboretuma Trsteno dr. Ivan Šimić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić