32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaIzbori 2021Vlahušić: Vratit ćemo turizam i život u Dubrovnik, Franković je dezertirao

Vlahušić: Vratit ćemo turizam i život u Dubrovnik, Franković je dezertirao

Cilj platforme Dubrovnik – naš grad, nakon prošlogodišnje katastrofalne turističke sezone je ponovno staviti Dubrovnik na noge. Stoga je potrebno uspostaviti Destinacijski menadžment i pozvati vodeće dionike u turizmu koji će se sastajati na tjednoj bazi u razdoblju turističkog oporavka Dubrovnika, slušati njihove ideje i potrebe te zajednički donositi plan aktivnosti kako bi se podiglo gospodarstvo. Hotelijere, turističke agencije, Zračnu luku Dubrovnik, ugostitelje, privatne iznajmljivače te Lučku upravu vidimo kao partnere u procesu oporavka, kao i u daljnjem održivom i odgovornom razvoju turizma – istaknuli su na današnjoj konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika Andro Vlahušić te članovi platforme i kandidati na listi, bivša direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić te ugostitelj Miho Obradović.

Romana Vlašić istaknula je kako je Dubrovnik proteklih desetak godina bio vodeća turistička destinacija koja je ostvarivala kontinuirani rast s čak 19 letova tjedno tijekom zime, kao i u dolascima i noćenjima, kako u hotelskom smještaju gdje su neki imali punu zauzetost i od 250 dana, a posebno u privatnom smještaju, za kojeg je istaknula da je godinama ostvarivao izvanredne rezultate.

„Broj obitelji koji upravljaju svojom imovinom te zarađuju od iznajmljivanja porastao je na preko 4 tisuće dubrovačkih obitelji, čineći izvanrednu sinergiju hotelskoga i privatnoga smještaja. I onda je došla krizna godina uvjetovana Covid pandemijom. U takvoj godini Dubrovnik je ostvario najlošije rezultate od svih hrvatskih destinacija, s 19% noćenja i oko 10 % prihoda zbog cijena koje su prepolovljene“ – naglasila je Vlašić te rekla kako se ne smiju gubiti prilike jer je Dubrovniku hitno potreban oporavak.

„Želimo unaprijediti destinacijske digitalne marketinške i komunikacijske kanale, kako u svijetu tako i u zemlji te u svakom trenutku pružati jasne i provjerene informacije, kako turistima tako i lokalnim dionicima. Uspostavit ćemo i segmentirani pristup tržištima, s posebnim naglaskom na domaće tržište, kreirati city break pakete, ali i nove drugačije programe za obitelji i grupe koji se mogu odmah aktivirati za ovu sezonu“ – rekla je Vlašić te najavila ciljanu promociju na tradicionalnim stranim tržištima uz otvaranje novih, kao i novi zračni most, odnosno subvenciju letova iz drugih hrvatskih zračnih luka do Dubrovnika za goste koji kupe višednevni aranžman te subvenciju cestarine na autoputu.

Ujedno su iz platforme Dubrovnik – naš grad najavili proširiti ponudu Dubrovnik Carda te ga koristiti kao moćno marketinško sredstvo za ciljane grupe kao sto su zdravstveni djelatnici Hrvatske i Europe ponuditi kao besplatni poticaj, ali i uspostaviti i jasno komunicirati protokole zdravlja i sigurnosti u zračnoj luci, javnom i taksi prijevozu, lučkoj upravi, hotelima i ugostiteljskim objektima te uvesti poseban protokol u povijesnoj jezgri s određivanjem maksimalnog broja posjetitelja na zidinama i muzejima, uvesti online rezervaciju termina i prodaju ulaznica i beskontaktno plaćanje. Ujedno će biti predloženo Ministarstvu turizma i HTZ-u paket mjera za pomoć sustavu bespovratnim sredstvima za pripremu sezone, a koja bi se uložila u potrebne aktivnosti sa ostalim dionicima turizma u gradu.

„Puno toga se trebalo napraviti, od Dubrovnika stvoriti zelenu oazu, Covid free zonu. Ali nije. Zato smo mi nedavno predstavili Fond za oporavak Dubrovnika, kako bi barem olakšali svima vezanima uz turizam. Mi tim novcima moramo pomoći i privatnim iznajmljivačima, taksistima, vozačima, namijenjen je svima i pozivam sve koji su pogođeni ovom krizom da nam se jave na e-mail: oporavak.dubrovnik@gmail.com“ – rekao je Miho Obradović uputivši kritiku i Lučkoj upravi na čijoj se Internet stranici nalazi red dolazaka kruzera iz 2020. godine te rekao kako se puno toga nije napravilo, a ovo je krajnje vrijeme da se probudimo i krenemo raditi.

„Dubrovnik i dubrovački turizam pandemija je pogodila katastrofalno, a Mato Franković je dezertirao. To što je napravio je ništa drugo nego dezerterstvo. Napustio je Grad i otišao u Sabor prošle godine, dok je Dubrovnik proživljavao nezapamćenu krizu. Dubrovnik ne može imati gradonačelnika koji mu se posvećuje samo pola radnog vremena. Kako će takav gradonačelnik izvući Grad iz krize?“ – upitao se Andro Vlahušić te istaknuo kako ima potpuno povjerenje u sebe i ljude s liste platforme Dubrovnik – naš grad i njihovu sposobnost da Grad izvuku iz ove krize.

„Da ne vjerujemo da možemo vratiti život i turiste u grad niti bi se ja kandidirao za gradonačelnika, niti bi se ljudi na našoj listi kandidirali za gradsko vijeće. Mogu najaviti da ćemo redovito provoditi svake godine TOMAS istraživanje o stavovima turista s ciljem povećanja zadovoljstva u svakoj ispitanoj kategoriji, pogotovo onih najlošije ocijenjenih, povećanje dnevne potrošnje za 10% svake godine te kumulativno povećavamo kvalitetu i uklanjamo sive točke. To je novi turistički Dubrovnik i dijelom luksuzna destinacija“ – rekao je Andro Vlahušić te najavio nove sadržaje i festivale poput Lokrum Opera Festivala, vraćanje festivala na Orsuli, uvođenje Ljetnog natjecanja nacija – turisti protiv domaćih, na plažama uz tradicionalne sportove poput Divlje lige i Jadranskih susreta te Red Bull atrakcija, za što je najavio da su već uspostavili prve kontakte oko toga.

„Karneval ćemo raditi u suradnji s Venecijom i dovesti školu sambe iz Brazila već za Zimski festival, u sklopu kojeg ćemo nastaviti suradnju s Rovanijemijem, gradom Djeda Božičnjaka, a za vrijeme korizme u trajanju od 40 dana uvodimo novi Festival Duhovnosti, sporta i ljepote u cijelome gradu s naglaskom opet na povijesnoj jezgri. Nastavljamo snimanje serija i filmova jer se i ratovi zvijezda i Game of Thrones nastavljaju snimati, a Netflix odmah zovemo za Dubrovnik i nudimo povijesnu priču o prvoj karanteni“ – rekao je Vlahušić te najavio kako će napraviti ludu kulturu i zabavu 365 dana u godini te pozvati cijeli svijet da se veseli na ulicama, restoranima i plažama Dubrovnika.

„Dubrovnik će biti visokokvalitetna cjelogodišnja destinacija primarno smještajnog turizma, dok će se izletnički turizam posebno upravljati kako bi se osigurala mjera za suživot s domaćim stanovništvom i gostima u smještajnim kapacitetima“ – najavio je Andro Vlahušić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA