32.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleVelolučanka Elda Žuvela preživjela je sepsu koju izaziva bakterija koja jede meso

Velolučanka Elda Žuvela preživjela je sepsu koju izaziva bakterija koja jede meso

64-godišnja Velolučanka Elda Žuvela medicinska sestra, koja je četrdeset godina radila u ambulanti obiteljske medicine u Domu zdravlja u Veloj Luci, za Gloriju je ispričala svoju nevjerojetnu zdravstvenu priču. Četiri tjedna bila je u komi u dubrovačkoj bolnici. Preživjela je sepsu izazvanu bakterijom koja jede meso.

U prijevremenu mirovinu otišla je zbog bolova u kralježnici, nakon tri operacije, a ugrađen joj je i novi kuk. Terapije kortikosteroidima uzele su svoj danak, a kada su ponovni problemi s kralježnicom ukazivali na mogući prolaps diska, savjetovali su joj i četvrtu operaciju. To je željela izbjeći, no ono što je potom uslijedilo ova viša medicinska sestra u mirovini nije mogla zamisliti ni u najluđim snovima, piše Gloria.

– Osjećala sam strahovite bolove u potkoljenici, bilo je neizdrživo, liječnici su mi savjetovali terapiju deksametazonom. Negdje na polovici terapije pojavile su mi se afte u ustima, osjećala sam se umorno, ali to sam pripisivala bolovima u kralježnici. Nisam se previše brinula zbog toga, dok se jedne noći nisam onesvijestila u kupaonici. Od tog trenutka pa sve do buđenja iz inducirane kome četiri tjedna kasnije u Općoj bolnici Dubrovnik ničega se ne sjećam. Imala sam sepsu izazvanu bakterijom koja jede meso, nekrotizirajući fasciitis. Nikada nije ustanovljeno kako mi je bakterija dospjela u lijevu potkoljenicu, noga je bila u redu, nije bilo rane, ništa me nije ubolo. Bakterija je već toliko oštetila tkivo i hrskavicu noge da su je liječnici namjeravali amputirati. No, vođeni time da nogu uvijek mogu odrezati, odlučili su se za manje radikalan, ali težak zahvat. Razrezali su nogu ispod i iznad koljena, s jedne i s druge strane i devet sati čistili tkivo. Ostavili su potom da zacijeli bez šivanja kako bi se mogle brzo spriječiti daljnje infekcije. Kasnije su pokušali zašiti, ali stvarale su se nekroze – kaže Elda Žuvela.

Bakterija je već toliko bila načela Eldin organizam da su joj otkazali bubrezi pa joj je bila potrebna dijaliza dok je bila u bolnici. Uza sve to, pregrizla je aspirator u ustima koji je imala u induciranoj komi, dio je dospio u pluća i trebalo ga je izvaditi. Nastao je edem pluća, pluća su se punila vodom, liječnici su napravili traheotomiju (cjevčica kroz rez na vratu), a opće stanje bilo je loše.

– Nije se znalo hoću li preživjeti ili ne. Liječnici su se borili za moj život. Oživljavali su me tri puta. Nakon mjesec dana kome, pred Božić prošle godine, došla sam kući, s kateterom, nepokretna, u pelenama… Velike količine antibiotika koje sam morala primati dovele su do razvoja bakterije Clostridium difficile. Imala sam stolicu sedam puta na dan. Liječnici su mi rekli da neću osjećati ruke i noge, ali da će se osjet vratiti za tri mjeseca. Imam sreće što mi je susjeda fizioterapeut pa je dolazila dvaput na dan, vježbale smo i prohodala sam nakon mjesec i pol. Prošla sam tešku muku. Još hodam na štakama ili uz pomoć jedne štake, a kada su se bolovi u koljenu opet pojačali, ustanovljeno je da je bakterija dovela do infarkta koljena, rijetkog oštećenja kosti. Liječnici su mi rekli da sam ja četvrta osoba u Hrvatskoj s tom dijagnozom – kaže Elda Žuvela.

– Noga je ostala oduzeta, oštećeni su živci, prsti su ‘pali‘, u jednoj trećini noge uopće nemam osjet, u stopalu i malo iznad njega. Pijem pregabalin, lijek za epilepsiju koji pomaže i u liječenju živaca. Ali bolovi su toliko jaki da ne mogu izdržati, pijem nekoliko puta dnevno lijekove protiv bolova, a katkad je bol tolika da noću ne spavam, sve dok me pregabalin ne ‘skrši‘. Ujutro mi onda treba više vremena da ustanem, zamotam noge i krenem sa štakama – kaže Elda.

Pije i lijekove za poštedu bubrega. Također joj probleme stvara oštećenje živaca na jeziku nastalo u jednom od postupaka oživljavanja ili tijekom zahvata dok je bila u induciranoj komi. Trećina jezika je oštećena, ne osjeća potpuno okuse, a kada se vrijeme mijenja, kaže, jezik joj jače oteče i promijeni joj se okus hrane.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

FOTO: Arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA