9.8 C
Dubrovnik
Petak, 3 veljače, 2023
NaslovnicaInfocentarVeliki tjedan i Uskrs u izravnom prijenosu iz katedrale

Veliki tjedan i Uskrs u izravnom prijenosu iz katedrale

S obzirom na to da se zbog pandemije COVID-19 liturgijska slavlja u Velikom tjednu i na Uskrs ne mogu slaviti s narodom, slavlja misa i obreda bit će bez naroda a vjernici će moći sudjelovati putem izravnih prijenosa.

Iz katedrale Gospe Velike iz Dubrovnika gdje će liturgijska slavlja predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prijenosi će biti prvenstveno putem interneta, a neka slavlja će prenositi i Libertas televizija, Dubrovačka televizija i Radio Dubrovnik.

Za pojedina slavlja vjernici se mole da u svojim domovima pripreme određene stvari kako bi što aktivnije mogli sudjelovati u liturgiji.

Veliki tjedan i Vazmeno trodnevlje najvažnije je vrijeme liturgijske godine. Iako nam nije moguće doći u crkvu, pozvani smo se pridružiti Isusovom hodu od Cvjetnice do Uskrsa u našim domovima.


Kao vaš biskup sve obrede Velikog tjedna i Vazmenog trodnevlja slavit ću u katedrali s vama molitveno povezan. Vi se možete u svojim domovima pridružiti toj molitvi prateći nas preko video prijenosa.


Pozivam vas da simboliku i obrednost Velikog tjedna unesete u vaše obitelji. Za početak, ako to već niste učinili uzmite križ, skinite ga sa zida i zakrijete platnom, kao što to u crkvi činimo. Taj križ stavite na posebno mjesto i neka vam bude spomen otajstva koje slavimo i o kojem razmišljamo.


Uz to bilo bi dobro da u ovom vremenu sa svojim obiteljima pročitate Muku Gospodinovu po ulogama. Tekstove ćete imati na web stranicama Dubrovačke biskupije” stoji u pozivu biskupa Uzinića.


dubrovacka-biskupija.hr/live

RASPORED po danima I UPUTE:

CVJETNICA VEČER, VELIKI PONEDJELJAK I VELIKI UTORAK

Umjesto 40-satnog klanjanja koje je započinjalo nakon svečane mise na Cvjetnicu, kroz tri večeri u terminu večernje molitve u 20 sati bit će klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje će se prenositi putem interneta.

VELIKA SRIJEDA – 8. travnja 2020.

Misa posvete ulja se neće slaviti nego se odgađa do daljnjega.

Umjesto toga u katedrali će biti Pokorničko bogoslužje u 20 sati, koje će biti u izravnom prijenosu.

VELIKI ČETVRTAK – 9. travnja 2020.

Na Veliki četvrtak, 9. travnja Misa večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali počinje u 20 sati. Misu će predslaviti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a obred pranja nogu će se izostaviti. Osiguran je izravan prijenos mise putem interneta.

U vrijeme mise kada je predviđeno pranje nogu u katedrali će se pjevati antifone a biskup će pozvati vjernike da ovaj obred služenja učine u svojim domovima tako da muž/otac obitelji opere simbolično noge ukućanima. Ovo je važan čin koji u ovim trenutcima može osvijestiti i približiti kako i koliko Krist ljubi svakog čovjeka.

UPUTE ZA VJERNIKE:

Za Misu večere Gospodnje, ako vam je to moguće, molimo da pripremite u svojim domovina bokal, posudu za vodu i ručnik, kako je to uobičajeno u crkvama za ovaj obred. Kad biskup pozove predstavnika obitelji (muža/oca ili ako to nije zgodno onda nekog drugog člana obitelji) neka ta osoba simbolično opere noge ostalim članovima obitelji.

VELIKI PETAK – 10. travnja 2020.

Obredi Velikog petka 10. travnja u dubrovačkoj katedrali započinju u 19 sati, a predvodit će ih dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osiguran je izravan prijenos putem interneta.

U Sveopću molitvu koja se svečano svake godine moli na Veliki petak bit će uključen i zaziv za bolesne, umrle i one koje je obuzeo osjećaj beznađa. Vjernike se poziva da počast križu iskažu u svojim domovima tako da svatko od ukućana uzme križ, izmoli Oče naš i nakon toga se prekriži s križem.

Nakon obreda biskup Uzinić će sam s križem proći Gradom, uobičajenom rutom kojom prolazi procesija kroz Grad na Veliki petak.

UPUTE ZA VJERNIKE:

Mole se vjernici da u svojim domovima pripreme križ i blagoslovljenu vodu kako bi mogli sudjelovati u ovom obredu.

NAPOMENA: Za Veliki petak na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije bit će dostupan tekst Muke po Ivanu, napravljen po ulogama, kako bi ga vjernici ranije toga dana u svojim obiteljima mogli dijaloški čitati i tako se približiti otajstvu Kristove muke. Toga dana u 21 sat na televiziji će se prenositi križni put s Trga sv. Petra u Vatikanu kojeg će predvoditi papa Franjo.

VELIKA SUBOTA 11. travnja 2020.

Misa Vazmenog bdijenja 11. travnja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike počinje u 20 sati, a predslavit će je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osiguran je izravan prijenos putem interneta.

UPUTE ZA VJERNIKE:

Mole se vjernici da u svojim domovima pripreme svijeću koju će na poziv biskupa upaliti i koja bi trebala gorjeti do kraja bdijenja.

NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODINOVA – USKRS – 12. travnja 2020.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 12. travnja vjernici će moći sudjelovati u euharistijskom slavlju u 10 sati iz dubrovačke katedrale koje će biti u direktnom prijenosu putem interneta, Libertas televizije i Radio Dubrovnika. Svečanu euharistiju predslavit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji će na kraju mise i blagosloviti hranu, kao što je to običaj u narodu.

UPUTE ZA VJERNIKE:

Mole se vjernici da pripreme hranu za koju žele da bude blagoslovljena, a biskup će je na kraju mise blagosloviti.

USKRSNI PONEDJELJAK – 13. travnja 2020.

Na Uskrsni ponedjeljak 13. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavit će misu u katedrali Gospe Velike u 10 sati. Misa će biti u direktnom prijenosu putem interneta.

REDOVITA DOSTUPNOST MISNIH SLAVLJA PUTEM INTERNETA:

na web stranicama Dubrovačke biskupije

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/live

na osobnom Facebook profilu biskupa Mate Uzinića:

https://www.facebook.com/mate.uzinic

na Youtube kanalu Dubrovačke biskupije:

https://www.youtube.com/user/dubrovackabiskupija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA