10 C
Dubrovnik
Utorak, 20 travnja, 2021
Naslovnica Crna kronika USKOK-ova optužnica: Policajac i carinik sudjelovali u švercu cigareta iz BiH

USKOK-ova optužnica: Policajac i carinik sudjelovali u švercu cigareta iz BiH

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1979., 1986., 1978.) i jednog državljanina Bosne i Hercegovine (1973.) zbog počinjenja kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, u razdoblju od listopada 2019. do 27. veljače 2020., na području Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, u cilju pribavljanja nepripadne materijale koristi, po prethodnom planu i dogovoru povezali u zajedničko djelovanje s točno određenim zaduženjima i ulogama radi kupovine i prijevoza velikih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine te njihove prodaje na ilegalnim tržištima u Hrvatskoj.

Tako je, u okviru podjele zaduženja, II. okrivljenim od nepoznatih osoba u Bosni i Hercegovini nabavljao veće količine cigareta. Nakon dogovora s I. okrivljenim, cigarete su od II. okrivljenog u Ljubuškom preuzimali III. okrivljeni, policijski službenik i IV. okrivljeni carinski službenik te su ih potom u svojim vozilima prevozili preko malograničnog prijelaza u Metkoviću između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zatim su cigarete odvozili na područje Zagreba gdje ih je I. okrivljeni preuzimao radi skladištenja i daljnje prodaje većem broju osoba. Okrivljenici su na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine na opisani način uvezli i u Hrvatskoj prodali najmanje 90 pakiranja tzv. „baksi“ raznih marki cigareta koje nisu bile označene duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i na koje nisu platili carinska i druga davanja, čime su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 900.000,00 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić