5.8 C
Dubrovnik
Subota, 29 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiU spomen na poginulu djecu Grada pokreće se priznanje "Imperijal": "Ja želim...

U spomen na poginulu djecu Grada pokreće se priznanje “Imperijal”: “Ja želim živjeti u miru i ljubavi” Jelena (14)

Nikolina, Miho,  Andrea, Maro, Romano, Hrvoje, Maris, Katarina, Marija, Dolores, Vlaho, Đuro, Šimo, Luka, Orsat, Tonći … upravo ste pročitali imena djece našeg Grada, djevojčica i dječaka, tako lijepih, tako mladih, nevinih, na početku svog života, života koji im je iznenada prekinut i nasilno oduzet. Neki od njih su imali tek dvije godine, a neki su završavali škole, dok su neki bili uspješni sportaši. Poput svojih vršnjaka i poput svih nas imali su svoje snove i nade, imali su pravo na budućnost koja im je nasilno oduzeta od strane neprijateljske, agresorske vojske. 

Najmanje što možemo napraviti u trajni spomen na njih, ali i na svu ostalu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata na području Republike Hrvatske je ustanoviti godišnje priznanje pod nazivom „Imperijal”, kao priznanje za promicanje svih onih vrednota koje su oni nosili u sebi.

Zašto „ Imperijal”?  Upravo zato što taj naziv u životu Grada i njegovih stanovnika, ali i puno šire predstavlja simbol nepokorenosti, ljubavi, žrtve, stradanja, a posebno pobjede i zajedništva. 
Slijedom navedenog Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko – neretvanske županije upućuje  javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnjeg priznanja „Imperijal” za sudjelovanje učenika u projektima zajednice u kojoj žive te time podižu njen ugled, ali i ugled same škole koju pohađaju.

Sve osnovne i srednje škole u RH mogu nominirati svoje učenice i učenike koji su se istakli svojim humanitarnim djelovanjem i nesebičnim pomaganjem drugima, a 20.studenoga 2021. na dan obilježavanja Svjetskog dana djece onima koji to najviše zaslužuju će se dodijeliti ovo priznanje. 

Svečana ceremonija dodjele priznanja „Imperijal” održati će se u Hotelu „Hilton Imperijal” u Dubrovniku s početkom u 11 sati.

Pozivaju se sve osnovne i srednje škole da dostave prijedloge za dodjelu Godišnjeg priznanja  „Imperijal” za 2021.godinu, najkasnije do 10. studenoga 2021.godine i to putem pošte na adresu Udruga Hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata DNŽ, Josipa Kosora 30, 20 000 Dubrovnik ili na email dpavela@gmail.com.

U prijedlogu za dodjelu priznanja potrebno je navesti:
1.     podatke o predlagatelju (naziv i adresa škole, odgovorne osobe);
2.     osobne podatke predloženog učenika/predložene učenice i podatke o školi (ime i prezime, razred koji pohađa, naziv i adresu škole koju pohađa);
·        obrazloženje prijedloga u kojem, uz ostalo, treba navesti ispunjava li i na koji način predloženi učenik/predložena učenica gore navedene kriterije.
·        u obrazloženju prijedloga potrebno je navesti na koji način i koliko je učenik/učenica angažiran/angažirana, od čega se sastoji njegov/njezin doprinos i sl.
Priznanje će se dodijeliti u obliku umjetničkog djela, slike naslikane tehnikom ulje na platnu te posebnog priznanja u obliku plakete. Navedeno priznanje se odnosi i na samu školu iz koje nagrađeni učenici dolaze.
O dodjeli samog priznanja odlučuje Povjerenstvo.

Trajno umjetničko djelo, kao jedan dio Priznanja, izradila je dubrovačka akademska umjetnica Petra Farac, osoba sa trajnim invaliditetom.

Svrha dodjeljivanja priznanja je u: 
·        učenju o povijesti i Domovinskom ratu te održavanje trajne uspomene na njihove vršnjake, stradalu djecu, civilne stradalnike u Domovinskom ratu,
·        promociji pozitivnih uzora i modela ponašanja,
·        senzibiliziranju javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika na humanost i poticanje na zalaganje za dobrobit zajednice u kojoj žive.

Želja nam je da ovo priznanje koje će se dodjeljivati svake godine na Svjetski dan djece /20.11./ postane spomendan (živi spomenik) na stradalu djecu, njihove vršnjake, civilne stradalnike Domovinskog rata, a sve u cilju da se mladi aktivnije uključe u rad u zajednici i svojim školama te da kroz iskazivanje humanosti i pomoći pridonose izgradnji bolje, pravednije i humanije zajednice i društva u cjelini. 

 „Ja želim živjeti u miru i ljubavi”!

2008. Jelena Miloslavić, 14 godina!

1 KOMENTAR

  1. Poštovani,
    moja pjesma ” Ja želim živjeti u miru i ljubavi” je napisana u ratu u hotelu Argentina. Tada sam imala 14 godina. Možete li mi reći gdje ste našli ovu pjesmu. Bila bih presretna da je imam za uspomenu.
    Jelena (Miloslavić) Tikvica

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]