30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU našoj županiji registrirana dva slučaja oboljenja od ospica

U našoj županiji registrirana dva slučaja oboljenja od ospica

U prvoj polovici svibnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirana su dva slučaja oboljenja od ospica (morbila) i to kod dvije osobe (jedna osoba je strani državljanin) koje su se zarazile u Bosni i Hercegovini. U tijeku je obrada kontakata. O ovome su obavještene sve zdravstvene ustanove naše županije, objavljeno je na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

“Molimo sve roditelje čija djeca nisu cijepljena da se što prije jave svojim izabranim pedijatrima ili školskim liječnicima radi nadoknade cijepljenja”, poručili su iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

U nastavku je obavijest Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prenosimo u cijelosti.

S obzirom na povećan broj prijava oboljenja od ospica u Europi i nama susjednim zemljama* povećava se mogućnost unosa bolesti u našu populaciju te donosimo kratko priopćenje.

U Hrvatskoj su cijepni obuhvati zadnjih godina nešto niži od optimalnih za postizanje kolektivnog imuniteta i razlikuju se među županijama i mjestima. Postoji mogućnost uspostave cirkulacije virusa ospica pojavi li se u nekim od gradova s niskim cijepnim obuhvatima, pogotovo ako bi se radilo o djeci predškolske dobi, što bi moglo rezultirati manjim epidemijama. Od početka 2024. godine zaprimili smo osam prijava/dojava oboljelih od ospica.  Preliminarni podaci upućuju da se u sedam slučajeva radi o unosu infekcije iz inozemstva i jednom sekundarnom slučaju unutar Hrvatske.

Osnovna mjera za sprečavanje epidemije ospica održavanje je visokih cijepnih obuhvata stanovništva (≥ 95 %), čime se onemogućava prijenos bolesti u slučaju unosa izvana. Stoga savjetujemo :

  • roditeljima i liječnicima, prvenstveno specijalistima pedijatrije i školske medicine, ne odgađati cijepljenje protiv ospica predviđeno kalendarom cijepljenja te nadoknaditi cijepljenje djece koja nisu primila cjepiva sukladno svojoj dobi u skladu s kalendarom cijepljenja (ako ne postoje kontraindikacije);
  • svim osobama koje putuju van zemlje da se posavjetuju u cijepnim stanicama nadležnih županijskih zavoda trebaju li se (do)cijepiti protiv ospica;
  • svim osobama koje su se vratile s putovanja i/ili bile u kontaktu s osobama nerazjašnjene bolesti praćene povišenom tjelesnom temperaturom i osipom da se jave liječniku čim prije, a liječnicima koji pregledavaju takve pacijente da diferencijalnodijagnostički u obzir uzmu i ospice (preporučljivo je dolazak liječniku najaviti telefonom ili mailom da se izbjegne čekanje s drugim bolesnicima u čekaonici, s obzirom na to da grupiranje osoba u čekaonicama pogoduje širenju infekcije virusom ospica);
  • svim liječnicima koji postave sumnju na ospice da odmah izoliraju oboljelog, telefonom obavijeste nadležnu epidemiološku službu te odmah prijave sumnju na ospice elektronički organizacijskoj jedinici za higijensko-epidemiološku zaštitu (HE) putem CEZIH-a ili na obrascu Prijava oboljenja – smrti od zarazne bolesti i odmah obrazac dostave organizacijskoj jedinici za HE zaštitu;
  • u sprečavanju daljnjeg širenja ove vrlo zarazne bolesti potrebna je brza epidemiološka intervencija te je bitna uska suradnja oboljelih, kontakata oboljelih i liječnika s epidemiološkim timovima.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA