25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiHGK POKRENULA EDUKACIJE: Kajakarenje treba regulirati, a grupe trebaju voditi educirani vodiči

HGK POKRENULA EDUKACIJE: Kajakarenje treba regulirati, a grupe trebaju voditi educirani vodiči

Morsko kajakarenje u Hrvatskoj je pravno neregulirano, što je posebno došlo u fokus javnosti u rujnu prošle godine kada je više kajakaša uslijed jakog vjetra nestalo u dubrovačkom akvatorijumu, kod Lokruma. Srećom, akcija potrage i spašavanja je bila uspješna, no ova nesreća povukla je pitanje odgovornosti iznajmljivača kajaka, samih kajakaša i zakonodavca koji aktivnost nije regulirao. Kako bi se takve nezgode prevenirale i razvoj ove grane pustolovnog turizma nastavio odgovorno razvijati, Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore pokrenuo edukaciju za vodiče kajaka na moru.

„Hrvatska gospodarska komora raznim aktivnostima, edukacijama, radionicama, organizacijom programa usavršavanja, potiče razvoj pustolovnog turizma u Hrvatskoj s fokusom na sigurnosni aspekt. Smatramo da se kajakarenje na moru i ostalim vodenim površinama konkretno treba regulirati, da grupe trebaju biti vođene i to educiranim vodičima koji će se znati ponašati u nepredviđenim situacijama i osigurati sigurnost pustolovnih gostiju,“ poručila je Nikolina Trojić, predsjednica ŽK Dubrovnik.

Prva praktična radionica započela je danas u Dubrovniku u suradnji s udrugom Morsko kajakarenje Split i traje do sutra, 19. svibnja. Specijalizirana radionica namijenjena je vodičima kajaka na moru i rađena je prema standardima međunarodno priznatih organizacija za morsko kajakarenje: Euro Paddle Pass (EPP), Paddle UK i American Canoe Association (ACA).

„Fokus edukacije je objasniti kompleksnost posla vodiča kajaka na moru u svrhu garancije sigurnosti tijekom ove aktivnosti. Vodiči moraju biti sposobni ljudi koji će voditi grupe po moru ne ugrožavajući svoju sigurnost niti uobičajeni pomorski promet na području kojim veslaju. Morsko kajakarenje se čini vrlo jednostavnom i bezopasnom aktivnošću, ali ljudski faktor je najveća prijetnja spomenutoj aktivnosti, te u kombinaciji sa lošim vremenskim uvjetima i zahtjevnim morem može biti pogubno. Upravo zato je bitna edukacija ne samo vodiča, nego svih korisnika kajaka. Preventivno djelovanje je najbolji način izbjegavanja opasnosti na moru. Zato je potrebna edukacija kadra koji se brine za grupe, odnosno edukacija vodiča,“ izjavio je instruktor današnje edukacije i predsjednik udruge Morsko kajakarenje Split, Marko Kovač.

Budući da su potrebe za educiranim i stručnim kadrom u outdoor aktivnostima sve veće, ovaj program obuke fokusiran je na opću sigurnost svih sudionika kajakarenja na moru. To uključuje kajakaše, plivače, nautičare i ostale koji su na neposredan ili posredan način uključeni u ovu aktivnost, a zbog očuvanja reda i sigurnosti na moru, ali i drugim vodenim površinama jer su u planu i radionice vodiča kajaka na rijekama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA