27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU 24 sata 60 novih slučajeva, jednoj osobi na respiratoru stanje se...

U 24 sata 60 novih slučajeva, jednoj osobi na respiratoru stanje se pogoršalo

U ovom trenutku u Hrvatskoj je 442, odnosno 24 više od jutros, zaraženih koronavirusom. To je  60 slučajeva u posljednja 24 sata. Od subote, kad je porast zaraženih u 24 sata bio 78, svi dani iza toga imaju manji porast te se ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak nada da je krivulja u padu.

 Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite rečeno je i kako su 22 osobe izliječene, a patološki nalaz osobe, koja je preminula u Istri, potvrdio je kako je uzrok smrti COVID-19.

„Nije se povećao broj bolesnih na respiratoru, ali je jedan u pogoršanju. Osam novih pacijenata je  hospitalizirano, a nekoliko ih je na promatranju sa simptomima, koji čekaju tekst“, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš, trenutno je u Osijeku, gdje se dogodila situacija da se sumnja kako je više liječnika i zdravstvenog osoblja zaraženo.

“Ukoliko bude za tim potrebe, moguće je da će se pacijenti iz ove bolnice prebacivati u druge bolničke centre u Hrvatskoj”, kazao je Capak, dodavši kako smatra da za takav scenarij neće biti potrebe.

Najviše zaraženih virusom je u Zagrebu 202, zatim Istra sa 37, Primorsko-goranska 34, slijedi Krapinsko-zagorska s 34, Osječko-baranjska s 35, Splitsko-dalmatinska 23, a na sedmom mjestu je naša Dubrovačko – neretvanska županija s 21 zaraženim. Slijedi Karlovačka sa 18, Šibensko-kninska sa 15, Varaždinska 11, Zadarska 6, Sisačka 3. Ostale Županije imaju 2 ili jedan slučaj potvrđene zaraze.

Podaci nacionalnog stožera razlikuju se od onih koje je oko 15 sati u priopćenju poslao Stožer civilne zaštite DNŽ.

Još dvoje novozaraženih u DNŽ – i poljoprivrednici mogu dobiti propusnice

Na pitanje liječe li se hrvatski pacijenti Sumamedom, Markotić je odgovorila kako zasad, obzirom da rezultati testova stižu u roku od 12 do 24 sata za tim nema potrebe. Objasnila je kako Sumamed ne djeluje na virus, ali djeluje na imunološki sustav te se može koristiti kad upala nastupi za smirivanje iste.

Na primjedbu Hrvatske liječničke komore o premalom broju testiranja, Markotić je kazala kako se u zdravstvenom sustavu pojačano testira te kako postoje jasne smjernice koga testirati, a koga ne, te da će rado saslušati i raspravljati s nekim tko ima drugačije prijedloge o smjernicama za testiranje.

Podsjetimo, u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice, poznatijem kao Vinogradska bolnica šef Intenzivne te liječnik s odjela za dijalizu pozitivni su na koronavirus. Svi pacijenti su testirani i negativni su. Od početka epidemije 232 zaposlenika bolnice završila su samoizolaciji. Broj oboljelih u Osijeku je trenutno 26, a dvije osobe se nalaze na respiratoru. Sumnja se na zarazu zdravstvenog osoblja u bolnici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA