9.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiTreća žalba zaustavila ponovljeni natječaj za projektiranje i izgradnju CGO-a Lučino razdolje

Treća žalba zaustavila ponovljeni natječaj za projektiranje i izgradnju CGO-a Lučino razdolje

Treća po redu žalba zaustavila je otvaranje ponuda na ponovljenom natječaju za projektiranje i izgradnju Centra za gospodarenjem otpadom Lučino razdolje.

Tužbu Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave (DKOM), dan prije otvaranja ponuda 4. studenog u 16 sati, podnijela je tvrtka Geluk d.o.o. iz Zagreba, koja ne zadovoljava pravni interes u ovom natječaju. Naime ova tvrtka iz Zagreba, registrirana za 59 različitih, bez ijednog zaposlenog, lani je, prema podatcima portala Poslovna Hrvatska, ostvarila je ukupni godišnji prihod u iznosu od 166.015 kn, a godinu prije 27.643 kn. U natječaju izričito stoji da svako poduzeće koje sudjeluje u natječaju treba dokazati da im je prosječni godišnji promet u posljednje tri godine jednak ili veći od 200 milijuna kuna.

Zašto je ova tvrtka podnijela tužbu, pitali smo odgovornu osobu poduzeća Geluk d.o.o. Bojana Vuinu.

– Osnovni razlog podnošenja predmetne žalbe proizlazi iz činjenice da je Naručitelj (o.p. Agencija za gospodarenje otpadom DNŽ) objavljenu izmjenu dokumentacije o nabavi, zajedno s novom dokumentacijom, izvršio protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi (ZNJ).

Naime, Naručitelj nije pravilno primijenio čl. 240. ZJN, naročito st. 2. koji određuje da U slučajevima iz stavka 1. točaka 1. i 2. ovoga članka, javni naručitelj produljuje rok za dostavu razmjerno važnosti dodatne informacije, objašnjenja ili izmjene, a najmanje za deset dana od dana slanja ispravka poziva na nadmetanje.

Slijedom navedenog, Naručitelj je protivno propisanom u ZJN odredio datum otvaranja 05.11.2021., koji ne zadovoljava rok niti najmanje od 10 dana od objave pobijane izmjene DON, a kamo li od dana slanja ispravka poziva na nadmetanje na objavu.

Također, moramo napomenuti da Naručitelj ovakvim kršenjem ZJN ujedno krši i čl. 4. st. 2. i 3. ZJN jer javna nabava ne smije biti osmišljena s namjerom izbjegavanja primjene ovoga Zakona ili izbjegavanja primjene pravila o javnoj nabavi male, odnosno velike vrijednosti ili s namjerom da se određenim gospodarskim subjektima neopravdano da prednost ili ih se stavi u nepovoljan položaj, a što je Naručitelj izmjenom DON od 27.10.2021. učinio.

Osim toga, Naručitelj je obvezan primjenjivati odredbe ovoga Zakona na način koji omogućava učinkovitu javnu nabavu te ekonomično i svrhovito trošenje javnih sredstava, a iz postupanja Naručitelja to nije vidljivo jer da je Naručitelj pravilno primijenio čl. 240 ZJN omogućio bi zasigurno bolju učinkovitost i ekonomičnost ovog postupka nabave, kao i trošenja javnih sredstava, odgovorio je Bojan Vuina odgovorna osoba tvrtke Geluk d.o.o na naš upit o sadržaju žalbe.

Pitali smo ga i kako to da baš on, odnosno njegovo poduzeće, koje ne zadovoljava uvjete natječaja podnosi žalbu, koji je njihov interes u tome i zašto su je podnijeli posljednji dan prije otvaranja ponuda?

– Zajednica ponuditelja, koje smo mi član, zadovoljava sve propisane uvjete predmetnog nadmetanja, ali radi zaštite naših poslovnih interesa, koji moraju biti sukladno važećoj legislativi, dužni smo ispraviti sve utvrđene nezakonitosti u predmetnom postupku nabave koje ustanovimo kako u konačnici sam ugovor o izvođenju radova ne bi bio doveden u pitanje od strane nadležnih tijela.
Sastavljanje žalbe iziskuje dosta vremena. Pripremljena je i predana u propisanom roku, elektronski putem portala za javnu nabavu, 04.11. u 16.00 sati, odgovorio nam je Vuina.

Kratka kronologija natječaja koji traje

U veljači 2020. potpisan ugovor od korištenju bespovratnih europskih sredstava 287 milijuna kuna za izgradnju CGO Lučino razdolje što je iznos od 70 posto ukupne vrijednosti projekta.

U lipnju 2020. potpisan je ugovor kojim se Ministarstvo energetike i okoliša te Fond za zaštitu okoliša obvezali osigurati dodatnih 81 milijun kuna za CGO.

U prosincu 2020. raspisan je javni poziv ponuditeljima.

U svibnju 2021. natječaj je poništen jer su tri pristigle ponude bile višestruko veće od vrijednosti procijenjene studijom izvodljivosti, koja nikad nije javno objavljena. U međuvremenu uvjeti natječaja su pet puta mijenjani i dopunjavani.

U srpnju 2021. raspisan je novi natječaj za projektiranje i građenje CGO Lučino razdolje.

U kolovozu 2021. žalbu DKOM-u uputila je tvrtka Geotehnika d.o.o. upozoravajući kako su u natječajnoj dokumentaciji naručitelja, Agencije za gospodarenje otpadom, neopravdano sniženi uvjeti tehničke i stručne sposobnosti. Žalba je odbačena 8. rujna kao neosnovana.

Žalba koja je zaustavila projekt Lučino razdolje: sniženi kriteriji natječaja pogoduju nedovoljno stručnim i kapacitiranim tvrtkama!

U rujnu 2021. kako je vidljivo na stranicama Agencije za gospodarenje otpadom došlo do izmjene projektne dokumentacije u dva navrata 13. i 27. rujna.

U listopadu 2021. žalbu, koja je u rekordnom roku od 4. dana odbijena, podnijela je DKOM-u tvrtka Mipek d.o.o. iz Križa, kraj Zagreba.

Žalba opet zaustavila natječaj za izgradnju CGO Lučino razdolje

U studenom 2021., dan prije otvaranja ponuda, stiže tužba tvrtke Geluk.

Nakon što se izabere, izvođač ima rok od 3,7 godina za izgradnju

Ovaj projekt čija je priprema trajala punih 12 godina izazvao je brojne rasprave i kontroverze. No ne trebamo se nadati skoroj realizaciji. Kad se odabere izvođač, a žalbe bi i to mogle odužiti, on onda ima rok od 364 dana za provođenje istražnih radova, projektiranje i ishođenje pravomoćnih građevinskih dozvola. Zatim i 1 000 dana za izgradnju i izdavanje uporabne dozvole. Što znači otprilike 3,7 godina od trenutka kad izvođač bude izabran.

Iz Agencije ni traga ni glasa

O najnovijoj žalbi i koracima koji su slijedom toga poduzeli Agencija za gospodarenje otpadom DNŽ do objave teksta nije nam poslala odgovor, dok nam je Državna komisija nam je odgovorila sljedeće.

Žalbeni postupak, pokrenut u postupku javne nabave naručitelja Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o. Dubrovnik, predmeta nabave: projektiranje i izvođenje radova izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, je u fazi razmjene podnesaka i očitovanja između stranaka žalbenog postupka. Nakon toga slijedi analiza žalbenih navoda, ocjena zakonitosti postupka te donošenje odluke Državne komisije.

Koliko CGO košta?

Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje procijenjen je na ukupnu vrijednost od 494 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 408.686.935 kuna. 70,18 posto tog iznosa osigurano je iz fonda EU Konkurentnost i Kohezija, 19.82 posto osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a deset posto, dakle oko 50 milijuna, osigurava Dubrovačko-neretvanska županija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA