28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽalba koja je zaustavila projekt Lučino razdolje: sniženi kriteriji natječaja pogoduju nedovoljno...

Žalba koja je zaustavila projekt Lučino razdolje: sniženi kriteriji natječaja pogoduju nedovoljno stručnim i kapacitiranim tvrtkama!

Javna nabava za projekt Lučino razdolje zaustavljena je zbog žalbe koju je uputila tvrtka Geotehnika d.o.o. upozoravajući kako su u natječajnoj dokumentaciji naručitelja, Agencije za gospodarenje otpadom, neopravdano sniženi uvjeti tehničke i stručne sposobnosti, čime je otvoren put za prijavu većeg broja nedovoljno stručnih i kapacitiranih izvođača radova.

Uputili smo im nekoliko upita da nam nešto detaljnije pojasne razloge za žalbu i što im je bilo u dokumentaciji sporno.

– U dokumentaciji raspisanoj natječajem Agencije za gospodarenje otpadom iz srpnja 2021. su neopravdano sniženi uvjeti tehničke i stručne sposobnosti, bez zahtjeva iskustva u projektiranju, i uz dozvole iskustava u izvođenju samo infrastrukturnih i složenih građevina koje ne odgovaraju složenosti predmetne nabave, odnosno projektiranja i izvođenja specifičkih tehničko-tehnoloških procesa. Naručitelj, odnosno županijska Agencija za gospodarenje otpadom je dosad u više navrata mijenjao i nadopunjavao natječaj od prosinca 2020., ali je u svih šest verzija dokumentacije o natječaju bila jasno, nedvosmisleno, primjereno i vrlo dobro definirana potrebna tehnička i stručna sposobnost ponuditelja (projektiranje, izvođenje, stručnjaci) – ističu u svom odgovoru, te naglašavaju kako je sniženjem tih kriterija otvoren put prijavi većeg broja, ali upitno kvalitetnih i dovoljno kapacitiranih izvođača, što može dovesti u pitanje mogućnosti izvođenja i dovršetka ovako složenih građevina.

– Naime, tvrtke koje su izvodile infrastrukturne objekte npr. prometnice, ne mogu biti u mogućnosti odgovoriti izazovima koje ovako složena građevina zahtijeva. Takve tvrtke najčešće daju ponude ispod stvarne cijene jer ne znaju s čime će se susreti, te ulaze u probleme kod realizacije što najčešće rezultira usporenjem te u konačnosti obustavom radova – dodatno pojašnjavaju iz tvrtke Geotehnika. Dodaju i kako bi eventualna obustava radova najviše pogodila upravo naručitelja.

– Naplatom osiguranja za dobro izvođenje u iznosu 10 posto ugovorenog iznosa ne mogu se pokriti troškovi nedovršenog projekta, ponovljenog natječaja te gubitka izvora financiranja zbog neispunjenih obaveza prema Investitorima koji osiguravaju većinski udio financijskih sredstava (Kohezijski fond 70,18 %,  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 19,82 %, Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o. (10%)). Za očekivati je da će Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, postupiti sukladno Zakonu o javnoj nabavi, no hoće li odlučiti sukladno našem zahtjevu, teško je prognozirati – kažu iz Geotehnike, dodajući kako su svoje razloge smatrali dovoljno opravdanima da podnesu žalbu Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave.

– Na ovaj način se nadamo da će i Naručitelj shvatiti da nije uputno „silom“ ugovoriti radove po cijeni po kojoj su procijenjeni još davno prije prvog natječaja, a danas realno cijene i rada i materijala uvelike premašuju predviđene procjene. Na natječaju u svibnju sudjelovala su tek tri renomirana ponuditelja, a cjenovno najpovoljnija ponuda bila je 2,16 puta veća od procijenjenje vrijednosti nabave – naglašavaju iz Geotehnike.

Podsjetimo i kako je upravo zbog nesrazmjera između procijenjene vrijednosti radova i pristiglih ponuda poništen stari i raspisan novi natječaj za projekt Lučino razdolje. Iz tvrtke upozoravaju i na još jedan potencijalni problem.

– Obzirom na kapacitet postojećeg odlagališta otpada Grabovica, bilo bi poželjno da Naručitelj nađe načina i osigura dodatna sredstva kako bi s kompetentnim izvođačem uspio u cijelosti dovršiti ovaj složeni tehničko-tehnološki projekt u željenom roku, od nešto manje od četiri godine i kako se ne bi našao u problemima iznalaženja rješenja zbrinjavanja otpada u drugim županijama, što bi zahtijevalo velika financijska sredstva za troškove zbrinjavanja, ali i prijevoza – zaključuju iz Geotehnike.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je žalbu zaprimila 30. srpnja, ali nam ostaje nepoznato hoće li svoju odluku donijeti do tematske sjednice Županijske skupštine 24. kolovoza, a što bi svakako bilo poželjno.

FOTO: Ilustracija, Google Maps

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA