30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiTAKO SE TO RADI: volonteri pomažu vijećnicima da budu vidljivi i kada...

TAKO SE TO RADI: volonteri pomažu vijećnicima da budu vidljivi i kada nisu u Vijećnici

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s udrugama koje djeluju u njihovom sastavu, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku pripremili su sustav za podršku izvedbe online sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Sustav se može koristiti kao podrška vođenju sjednice online, s mogućnošću uključenja u rasprave svih sudionika, ili pak za podršku uključenju udaljenih sudionika u sjednice koji iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti fizički prisustvovati sjednici.

Kako bi te lokalne kapacitete što bolje identificirali ključnim dionicima i korisnicima, u ovom slučaju Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, projektu izvedbe online sjednica, pristupili smo zajedno sa Sveučilištem u Dubrovniku. Centar za informacijsku potporu Sveučilišta je za potrebe organizacije nastave već uspostavio određene infrastrukturne preduvjete koji se koriste i za ovu namjenu. U suradnji udruga okupljenih oko zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Sveučilišta u Dubrovniku, Sveučilište je ponudilo postojeću infrastrukturu i nužnu tehničku podršku, a volonteri udruga iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija proveli su testiranje sustava u očekivanim korisničkim scenarijima za potrebe Gradskog vijeća, prilagodbu scenarija potrebama online sjednica, implementaciju sustava i edukaciju korisnika u Gradskom vijeću. Izniman doprinos uspješnoj realizaciji dali su i kolege iz informatičke službe Grada Dubrovnika koji će podršku operativnoj primjeni sustava pružati i ubuduće.

Ideja za ovakvim angažmanom udruga okupljenih oko Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Sveučilišta predstavljena je Predsjedniku Gradskog vijeća 17. travnja ove godine. Sustav je pripremljen i testiran u nekoliko koraka. U jednom od testiranja početkom svibnja, istovremeno je sudjelovalo tridesetak sudionika volontera. U sustav su implementirani svi njihovi prijedlozi navedeni tijekom testiranja, osim jednog koji nije mogao biti izveden iz tehničkih razloga u ovako kratkom roku. Vijećnicima Gradskog vijeće grada Dubrovnika dostavljene su upute i organizirana je online edukacija na kojoj je do danas nekolicina njih sudjelovala.

Na ovaj način udruge civilnog društva iz domene tehničke kulture su još jednim konkretnim primjerom pokazuju svoju  aktivnu ulogu u tretiranju konkretnih problema, u ovom slučaju iniciranih pandemijom novog koronavirusa COVID-19. Vjerujemo da ćemo ovim primjerom još jednom utjecati na podizanje svijesti o mogućnostima angažmana lokalne zajednice u rješavanju lokalnih pitanja, ukazati na vlastite potencijale i kompetencije te doprinijeti osnaživanju dubrovačke IT zajednice.

Ovom prilikom iskreno zahvaljujemo svim volonterima na njihovom angažmanu i korisnim prijedlozima koje su iznijeli tijekom testiranja sustava. Ponosni smo na činjenicu da Grad ima toliko mladih ljudi u ovom području spremnih na volonterski angažman za opće dobro – napisao je tajnik ZTK Grada Dubrovnika i ZTK Dubrovačko-neretvanske županije, Tomo Sjekavica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA