18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 5 listopada, 2023
NaslovnicaLifestyleIvica Hajdić je osmislio koronalnu i postkoronalnu abecedu i nasmijao Dubrovčane, a...

Ivica Hajdić je osmislio koronalnu i postkoronalnu abecedu i nasmijao Dubrovčane, a neke i od muke

A-arija- najčešće korišten izraz prosječnog dubrovačkog iznajmljivača na pitanje o popunjenosti apartmana u svibnju i lipnju.

B-bokarić – noćna posuda s kojom se ove godine neće zaljevati pijani turisti koji teturaju dubrovačkim ulicama, sve će im biti oprošteno samo da dođu.

C- caklo- vrsta materijala od kojeg je napravljen uklonjeni spomenik s Pila, takozvani „cakleni-neshvaćeni“, najviše će faliti onima što su frizuru namještali. Svakome bi cukar skako u nebesa od pomisli na potrošene solde i uklopljenost „caklenoga“ u kamene mire, njesu ga mogli vidjet ni upenganoga.

Č-čemeran- psihofizičko stanje dunda Pera s onom tablom „apartmani-sobe“ , koji uzaludno haliži po magistrali jer ga ingordna žena Pave ćera da svrati kogagoć, jer vaja zimu skapulat.

Ć-ćapan- izraz za svakog ovogodišnjeg uhvaćenog turista s kolodvora, takozvanim agresivnim marketingom onih baba koje se hvale jedna drugoj : „Ja san učera dvojicu ćapala, a ti moja dangubi! Moja libra govore da san do danasken imala dvadeset običnjeh i sedamnes ćapanjeh, e!“

D-dikela-oruđe koje proživljava najsvijetlije dane svoga postojanja i smislenosti.

Đ-đekoji- novi službeni statistički izraz naše turističke zajednice o broju noćenja u županiji.

E-esperat-genijalac koji se u sve živo razumije. Esperat zna kako, zašto, gdje i kad je krenula ova pandemija i tko iza svega stoji. Jačeg epidemiologa i biologa naš Grad nije imao davno, samo mu se ne daje dovoljno prostora u medijima.

F-furijozni – mentalno stanje Orsata i Mara nakon što su izišli iz karantene. Da je bilo još dva dana ostat u karanteni, propito bi pošli na osto.

G- grintavi- šnjuhavo emocionalno stanje supružnika Matić tijekom izolacije. Srjeća Božja finulo je, pa je sve pasalo liše, pjati i žmuli su još živi. Bilo ih je ćapalo trenta uno!

H-hrdat- izraz koji koriste svi novopečeni dubrovački poljoprivrednici koji dubinski kopaju sve što se uskopati može, oko zgrade ili oko kuće. Ova je kriza otkrila da duboko u nama spava duh naših predaka, dubrovačkih ratara. Ona emisija „Plodovi zemlje“ ubuduće će najviše izvještavati iz Dubrovnika.

I- imbufan – fizički izgled prosječnog Dubrovčanina nakon što je potaracao svo brašno što se bilo doma dovuklo iz Pema i Lidla, za vrijeme ove hudobe paklene.

J-joka- modni izričaj Mare unutar kuće svih ovih dana. Srjeća Božja da je i Tutnjević bio doma i da je nije ovaku letro, pa nije takva finula u Moskaru, jer bi čejad rekla da je baš „ko Mare luda“!.

K-kosmat kako trišja- najčešće korištena frizura izolacije koja je prepuštena sama sebi a koja stremi besciljno ka visini i širini.

L-leđero i strogo lešo- postkoronarni meni prosječne dubrovačke obitelji.

LJ- ljuštenje boba i ostalih mahunarki kasno uvečer, kao nova zanimacija prosječne dubrovačke obitelji. Dok su muškarci, u ono doba dok je Bog išo po svijetu, gledali nogomet i uživali u majstorijama Modrića i Ronalda, a žene plakale gledajući turske serije, poslje ove korone svi ukućani šute i ljušte bob i ostale mahunarke.

M- mahnit- duševno stanje maloga nestašnog Vlaha iz Mokošice nakon prvih sedam dana izolacije, nakon što je slomio luster i staklo od nonove kredence. Kad onda nonu nije kolpalo, više i neće!

N- namušen, nalaban i naspan- najkraći dubrovački esej napisan na temu „Kako sam se osjećao za vrijeme korone!?“.

Nj-njorgetalo, onaj što su mu furesti hodili na živce, a sad kad nema furestih, nema ga ni na tir od puške, jerbo sad njorgeta da nema solada, pa njorgeta što ih nema.

O-ošpedo- mjesto gdje se boluje i liječi isključivo od Covida -19.

P-Prdečevo selo- najtraženije lokacije trenutno, sada se cijeni i diže u nebesa svaka zabit. Svi oni koju su godinama tajili svoje porijeklo, odjednom su ponosni na njive svojih predaka kojima hrle u zagrljaj.

R-rebatinke ono u što više ne može stati ni uz najboju volju.

S-spjađa- mjesto za kupanje gdje se obavezno nosi zidarski metar i STIHL-ova pumpa za dezinfekciju. Ako te kogoć zove da sjedeš kraj njega na šugaman, presto mu petaš roge i rečeš : „Largaj me se hudobo!“

T-trpeza, trlica, teća i toć, najfrekventnije riječi korištene za vrijeme izolacije.

U-„uharno i dvije noći, jer ti je po agencijama ovo sve juha na pantarulu“, ovogodišnji izraz za buking.

V-vakance, ono što nema ni kraja ni početka ovega godišta.

Z-zabuban- oklopno-obrambeni stav naše čejadi u stanovima gdje nevidljivi neprijatelj nije mogao probiti prvu liniju obrane. Uglavnom njesmo kalali gaće prid neprijateljem!

Ž-žućenica, najskuplja i najtraženija biljka koju odjednom želi jesti svaki stanovnik našeg Grada. Ova je kriza probudila u nama takozane verdur-manijake koji se žele hraniti isključivo zdravo, ali smo pri tome zaboravili onu našu staru dubrovačku izreku: „Ki manđa erba, diventa bestia!“ Eto vas tamo čejadi, ae!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA