30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSveučilište u Dubrovniku u postupku reakreditacije od 5 područja u 2 dobilo...

Sveučilište u Dubrovniku u postupku reakreditacije od 5 područja u 2 dobilo minimalnu ocjenu

Reakreditacija Sveučilišta u Dubrovniku, koju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladihprovodi na svim sveučilištima i fakultetima svakih pet godina, u dva od pet ocjenjivanih područja dobilo je minimalnu ocjenu. Minimalna razina kvaliteta utvrđena je u kategoriji studijski programi te interno osiguravanje kvalitete i društvena uloga visokog učilišta. Sveučilište u sljedeće tri godine mora popraviti ocjene iz ovih područja, a ako to ne učine, upitna im je dopusnica za rad, javlja srednja.hr.

Zadovoljavajuću razinu kvalitete dubrovačko je sveučičište dobilo na području nastavni proces i podrška studentima te nastavnički i institucijski kapaciteti, dok su najvišu ocjenu dobili na području znanstvene djelatnosti.

Stručno povjerenstvo tijekom reakreditacije kao najveće nedostatke iznijelo je stalan pad broja upisanih studenata, kao i visoke stope odustajanja od nekih studija i mali broj nastavnika zaposlenih u punom radnom vremenu na nekim odjelima. Također, navelo je da interni sustav osiguravanja kvalitete nije na zadovoljavajućoj razini te da postoje neusklađenosti u ishodima učenja i raspodjeli ECTS bodova.

– Akreditacijski savjet je, na temelju cjelokupne dokumentacije, utvrdio da je oslabljena kvaliteta izvođenja studijskih programa na vrednovanom visokom učilištu. U slučaju kad je bilo koja tema ocijenjena minimalno razinom kvalitete te u slučaju kad je jedan ili više ključnih standarda ocijenjen ocjenom minimalna razina kvalitete ili niže, ishod postupka može biti izdavanje pisma očekivanja, stoji u akreditacijskoj preporuci Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Povjerenstvo se zapitalo i oko funkcionalnosti i učinkovitosti operativnih planova koje Sveučilište donosi u svibnju za tekuću godinu, umjesto ranije ili na početku provedbenog razdoblja. Spominju i da izvješća o provedbi različitih strategija nisu javno dostupna na mrežnim stranicama. Istaknuli su i da iz dokumenata koji su im dostavljeni nije jasno vidljivo jesu li svi dionici, od studenata, poslodavaca do alumnija i organizacija civilnog društva, aktivno uključeni u postupak osiguravanja kvalitete. 

Tko je ocjenjivao Sveučilište u Dubrovniku?

U stručnom povjerenstvu koje je ocjenjivalo Sveučilište u Dubrovniku bili su Monika Metykova s University of Sussex iz Ujedinjenog Kraljevstva, Dubravka Božić Bogović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Daniela Malnar s Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru, Marko Horvat s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Ivana Protrka, studentica Sveučilišta u Zadru. Oni su Sveučilište u Dubrovniku posjetili u studenom prošle godine.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA