34.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiStruktura zaraženih u DNŽ i zašto se svi ne testiraju?

Struktura zaraženih u DNŽ i zašto se svi ne testiraju?

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji od koronavirusa oboljelo je 9 muškaraca i 13 žena od 24. do 73. godine. Prosjek godina oboljelih je 50 godina, a najviše ih je u srednjim godinama 51. do 60. godina, kazao je na redovitoj konferenciji za novinare Stožera DNŽ, epidemiolog Mato Lakić ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

“Deset zaraženih je s područja Općine Konavle, dvoje iz Župe dubrovačke, 9 s područja Grada te 1 s Korčule. Obradili 200 novih kontakata i svima smo dali upute o ponašanju. Pohvalio bih mnoge, koji se ponašaju odgovorno i nude nam pomoć. Pohvalio bih Polikliniku Glavić, koja nam se stavila na raspolaganje s opremom, ljudstvom i logistikom. Nadam se da će to biti poticaj svima da svoje kapacitete stave na raspolaganje Stožeru”, kazao je uvodno Lakić.

Na novinarsko pitanje zašto se u našoj županiji ne testira više ljudi, Lakić je odgovorio.

“Blaži slučajevi se neće testirati. Normalno je da ne testiramo blaže slučajeve. Ograničenja u količini brisova, ne samo u Dubrovniku i Hrvatskoj, već u cijelom svijetu, nas prisiljavaju da s testiranjima budemo racionalni. Onaj tko ima blažu sliku bolesti, stoji doma, isto kao da mu je dokazana zaraza”, odgovorio je.

Na pitanje kako onda možemo tvrditi da znamo broj zaraženih, Lakić je odgovorio.

“Opterećenje bolnice s teškim slučajevima, znači da ima puno više onih s blagim ili nikakvim simptomima. Kako bolnica trenutno nije opterećena takvim slučajevima, možemo pretpostaviti da je i onih blažih, ali i onih koji nemaju simptome, a ipak šire bolest, manje. Zato je preporuka ostani doma. Nulti rizik u epidemiologiji je nemoguć.

Ništa nije 100 posto sigurno. Želimo smanjiti rizik, zaštiti bolnicu od preopterećenja. Lakši bolesnici ionako neće biti liječeni u bolnici. Moramo biti odgovorni. Većina prođe bolest bez problema. Takvi trebaju biti izolirani. Oni koji imaju kronične bolesti i starije dobi su rizični, njih trebamo sačuvati, njihovi su životi u opasnosti. Bolnicu moramo sačuvati i razvući epidemiju tako da stojimo doma.

Trenutno imamo određenu količinu briseva, za svaku osobu trebamo dva brisa, mi ih imamo, naručili smo ih, ali cijeli svijet traži brisove, ne može ih se proizvesti toliko koliko ih treba, zato smo racionalni”, istaknuo je Mato Lakić.

Mario Bekić odgovorio je na pitanje kad će se pacijenti početi raspoređivati u hotel Sumratin i u Studentski dom.

“Sad već imamo pacijente koji mogu ići u Sumratin i Studentski dom, ali ne želimo ih bez potrebe premještati iz bolnice i imati još dva kontaminirana mjesta”.

Kazao je i kako se većina zaraženih povezuje sa Zračnom lukom Dubrovnik, odim bračnog para koji se vratio iz Bugarske i pomorca s Korčule.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA