18.4 C
Dubrovnik
Naslovnica Lifestyle INICIJATIVA BISKUPA UZINIĆA: U Dubrovniku večernja zvona u 20 sati pozivaju na...

INICIJATIVA BISKUPA UZINIĆA: U Dubrovniku večernja zvona u 20 sati pozivaju na molitvu

Dubrovački biskup Mate Uzinić poziva sve vjernike na molitvu, one koji ne mogu pratiti putem interneta će dubrovačka zvona svako veče u 20 sati podsjetiti da se u tišini svojih domova i obitelji uključe u zajedničku molitvu.

Dragi vjernici Dubrovačke biskupije, braćo i sestre,
nadam se da nas nedjelja koja je za nama i nemogućnost odlaska na misu nije obeshrabrila u vjeri, nego da je u nama potaknula duboku čežnju za nedjeljnom misom koju smo sve do jučer svi shvaćali kao nešto uobičajeno i obično, iako nam to misa nikad ne bi smjela biti. Upravo je ta čežnja, jedna od onih pozitivnosti koja proizlazi iz svega ovoga što nam se događa, a koje nam mogu pomoći u prebrođivanju ove teške situacije u kojoj smo se našli i mi i cijelo čovječanstvo i koju zato moramo ozbiljno shvatiti i odgovorno joj pristupati.

Postoje različite ideje koje su izričaj te naše čežnje i koje nam možda mogu pomoći u lakšem podnošenju ovoga što nam se događa. Jedna od njih je da svakog dana navečer u 20 sati sa svih naših crkava zazvone zvona kao poziv svima nama na zajedničku i istovremenu molitvu u svim našim obiteljima. Uobičajeno je da navečer zvone naša zvona na pozdrav Mariji, ali sada bismo ih uskladili da sva zvona u Dubrovačkoj biskupiji zvone u 20 sati kao poziv na molitvu u koju se svi možemo uključiti. Ovu molitvu ću ja kao vaš biskup redovito predvoditi pred oltarom Gospe od Porata u katedrali Gospe Velike, a sve vas koji možete pozivam da se uključite u molitvu prateći izravne prijenose iz naše katedrale. Ovdje stavljam poveznicu preko koje možete biti upoznati s različitim inicijativama na biskupijskoj razini, a što uključuje i izravne prijenose mise iz naše katedrale: dubrovacka-biskupija.hr/live.  

Sve one koji nisu u mogućnosti pratiti preko video prijenosa molitvu iz katedrale pozivam da kad čuju zvona u 20 sati izmole barem molitvu Očenaša, Zdravomarije i Slavaocu.

I papa Franjo s nama želi podijeliti neke inicijative. Riječ je o njegovom dvostrukom pozivu koji nam je uputio: https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2020-03/papa-na-pandemiju-virusa-odgovorimo-opcom-pandemijom-virusa.html.

Prvi poziv je da se, zbog prijetnje od ove pandemije od koje drhti svijet, na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u srijedu 25. ožujka, točno u podne, dok podnevna zvonila budu zvona na našim crkvama podsjećajući nas na Navještenje Gospodinovo, svi zajedno s kršćanima cijeloga svijeta povežemo u molitvi Očenaša. Ja ću u tom terminu s Presvetim Oltarskim Sakramentom izići pred vrata naše katedrale, svećenike pozivam da isto učine izlazeći pred vrata svojih župnih crkava i vas vjernike da iziđu na prozore svojih domova, kako bismo se tako povezani ujedinili u molitvi Očenaša s papom Franjom i svim kršćanima svijeta. Nakon Očenaša ćemo izmoliti pozdrav Gospi, a po završetku ću ja i svi svećenici s Presvetim Oltarskim Sakramentom blagosloviti našu biskupiju, sve župe i sav svijet, okrećući se na sve četiri strane svijeta.

Drugi Papin poziv je da mu se preko sredstava društvenog priopćavanje duhovno pridružimo u molitvi koju će predvoditi u petak, 27. ožujka u 18 sati na praznom Trgu sv. Petra i na kraju koje će podijeliti svoj izvanredni blagoslov ‘Urbi et orbi’. Odazovimo se ovom pozivu i budimo ujedinjeni u molitvi s našim papom Franjom.

Na kraju pozivam vas sve da svakodnevno uključujete u svoje molitve oboljele, njihove obitelji, medicinsko osoblje i liječnike, javne službe i sve druge koji svojim radom doprinose funkcioniranju društvene zajednice, a pozivam vas da u svoje molitve uključite i Zagrebačku nadbiskupiju i grad Zagreb, koji prolaze teške trenutke zbog posljedica potresa, osobito poginulu djevojčicu i njezinu obitelj, ozlijeđene i one koji su ostali bez svojih domova.

U ovom vremenu je u osobitu krizu došao i oproštaj od naših preminulih vjernika. Na sprovodima osim nas i pogrebnika, a i mi uz mjere opreza, smije sudjelovati samo najuža obitelj. I za njih ne možemo slaviti mise s narodom. Ali možemo moliti. Uključimo u svoje svakodnevne molitve umiruće i sve one koji su tog dana preminuli, osobito one koji su preminuli od posljedica bolesti Covid-19. Dok god traje ova opasnost i ne bude moguće slaviti sprovodne mise za pokojne svakog ću utorka slaviti misu za sve pokojnike iz naše biskupije koji su preminuli kroz protekli tjedan i sve preminule u svijetu od posljedica bolesti Covid-19, a uključit ću i sve druge pokojne koji imaju potrebu za našom molitvom moleći za duše u čistilištu.

Draga braćo i sestre, živimo u teškim vremenima koja kao da su sve zaustavila. I mi smo zaustavili sve što smo planirali. Dosta smo toga otkazali, a kako se čini morat ćemo i još dosta toga otkazati. No jedno ne smijemo zaustaviti. Ne smijemo s vjerom u nadi i ljubavi zaustaviti svoju molitvu. Ova teška vremena su nam izvrsna prilika da ponovo probudimo molitelja  u sebi i otkrijemo ljepotu i vrijednost molitve, osobito one obiteljske. Nemojmo da nam ova vremena prođu uzaludno. Pokrenimo u molitvi našu ljubav prema svima s kojima dijelimo život i koji su nam povjereni, ali i prema svim drugim ljudima, dapače cjelokupnom čovječanstvu jer, kako je rekao papa Franjo, “iz ove situacije možemo izaći samo zajedno, kao cjelokupno čovječanstvo”.

U molitvi Gospi od Porata, sv. Vlahu, bl. Mariji Propetoga Isusa i svim našim nebeskim zaštitnicima da nas prate svojim zagovorom, na sve zazivam Božji blagoslov i sve vas u Gospodinu srdačno pozdravljam.

Vaš Mate, biskup 

U Dubrovniku, 23. ožujka 2020. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Tijekom ožujka 406 Dubrovčana prijavilo se na Zavod za zapošljavanje

Koronavirus više je od zdravstvene ugroze. Pandemija je ozbiljno zaprijetila hrvatskom gospodarstvu. Ta je činjenica postala je jasna nakon odluke Nacionlanog...

MUP POKRENUO KAMPANJU Ne okrećite glavu, prijavite nasilje

I dok smo ovih dana svi usredotočeni na #OstaniDoma, jesmo li razmišljali o onim najranjivijim skupinama koje se iza zatvorenih vrata ne...

PROJEKTI GRADA: pomoć ranjivim skupinama i gospodarstvenicima, isplata socijalnih davanja…

S obzirom na novonastalu situaciju Grad Dubrovnik prilagodio je svoj rad i mjere koje u ovome trenutku može ponuditi svojim građanima,...

KORONAVIRUS UŠAO U DOM ZA STARIJE U PLOČAMA Pozitivna jedna korisnica

Jedna štićenica privatnog doma za starije i nemoćne u Pločama pozitivna je na koronavirus potvrđeno je na izvanrednoj konferenciji za medije...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI ovaj put sele u kozmos…

Kako prebroditi samoću ove koronakrizne izolacije? Filozofi, mudraci, mistici i duhovni oci nas podučavaju kako je samoća naša priroda, kako smo stvoreni...

VIDEO-SNIMKA: 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika

29. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika započela je u 11 sati. Prvi put sjednica se održava elektronskim putem.

SUSRETI UTORKOM: Joško Cebalo: zvuči patetično, ali ostanite doma za svoje dobro

Za načelnika Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, Joška Cebala šira javnost zna od pojave korona virusa, jer je dio tima koji se...

ETO NAS: “Koristite zaštitu da nas bude više, a ne manje”

Na kampusu dubrovačkog sveučilišta ovih dana uz pomoć 3 d printera stvaraju se zaštitni viziri koji su od velikog značaja i pomoći...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić