30.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleINICIJATIVA BISKUPA UZINIĆA: U Dubrovniku večernja zvona u 20 sati pozivaju na...

INICIJATIVA BISKUPA UZINIĆA: U Dubrovniku večernja zvona u 20 sati pozivaju na molitvu

Dubrovački biskup Mate Uzinić poziva sve vjernike na molitvu, one koji ne mogu pratiti putem interneta će dubrovačka zvona svako veče u 20 sati podsjetiti da se u tišini svojih domova i obitelji uključe u zajedničku molitvu.

Dragi vjernici Dubrovačke biskupije, braćo i sestre,
nadam se da nas nedjelja koja je za nama i nemogućnost odlaska na misu nije obeshrabrila u vjeri, nego da je u nama potaknula duboku čežnju za nedjeljnom misom koju smo sve do jučer svi shvaćali kao nešto uobičajeno i obično, iako nam to misa nikad ne bi smjela biti. Upravo je ta čežnja, jedna od onih pozitivnosti koja proizlazi iz svega ovoga što nam se događa, a koje nam mogu pomoći u prebrođivanju ove teške situacije u kojoj smo se našli i mi i cijelo čovječanstvo i koju zato moramo ozbiljno shvatiti i odgovorno joj pristupati.

Postoje različite ideje koje su izričaj te naše čežnje i koje nam možda mogu pomoći u lakšem podnošenju ovoga što nam se događa. Jedna od njih je da svakog dana navečer u 20 sati sa svih naših crkava zazvone zvona kao poziv svima nama na zajedničku i istovremenu molitvu u svim našim obiteljima. Uobičajeno je da navečer zvone naša zvona na pozdrav Mariji, ali sada bismo ih uskladili da sva zvona u Dubrovačkoj biskupiji zvone u 20 sati kao poziv na molitvu u koju se svi možemo uključiti. Ovu molitvu ću ja kao vaš biskup redovito predvoditi pred oltarom Gospe od Porata u katedrali Gospe Velike, a sve vas koji možete pozivam da se uključite u molitvu prateći izravne prijenose iz naše katedrale. Ovdje stavljam poveznicu preko koje možete biti upoznati s različitim inicijativama na biskupijskoj razini, a što uključuje i izravne prijenose mise iz naše katedrale: dubrovacka-biskupija.hr/live.  

Sve one koji nisu u mogućnosti pratiti preko video prijenosa molitvu iz katedrale pozivam da kad čuju zvona u 20 sati izmole barem molitvu Očenaša, Zdravomarije i Slavaocu.

I papa Franjo s nama želi podijeliti neke inicijative. Riječ je o njegovom dvostrukom pozivu koji nam je uputio: https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2020-03/papa-na-pandemiju-virusa-odgovorimo-opcom-pandemijom-virusa.html.

Prvi poziv je da se, zbog prijetnje od ove pandemije od koje drhti svijet, na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u srijedu 25. ožujka, točno u podne, dok podnevna zvonila budu zvona na našim crkvama podsjećajući nas na Navještenje Gospodinovo, svi zajedno s kršćanima cijeloga svijeta povežemo u molitvi Očenaša. Ja ću u tom terminu s Presvetim Oltarskim Sakramentom izići pred vrata naše katedrale, svećenike pozivam da isto učine izlazeći pred vrata svojih župnih crkava i vas vjernike da iziđu na prozore svojih domova, kako bismo se tako povezani ujedinili u molitvi Očenaša s papom Franjom i svim kršćanima svijeta. Nakon Očenaša ćemo izmoliti pozdrav Gospi, a po završetku ću ja i svi svećenici s Presvetim Oltarskim Sakramentom blagosloviti našu biskupiju, sve župe i sav svijet, okrećući se na sve četiri strane svijeta.

Drugi Papin poziv je da mu se preko sredstava društvenog priopćavanje duhovno pridružimo u molitvi koju će predvoditi u petak, 27. ožujka u 18 sati na praznom Trgu sv. Petra i na kraju koje će podijeliti svoj izvanredni blagoslov ‘Urbi et orbi’. Odazovimo se ovom pozivu i budimo ujedinjeni u molitvi s našim papom Franjom.

Na kraju pozivam vas sve da svakodnevno uključujete u svoje molitve oboljele, njihove obitelji, medicinsko osoblje i liječnike, javne službe i sve druge koji svojim radom doprinose funkcioniranju društvene zajednice, a pozivam vas da u svoje molitve uključite i Zagrebačku nadbiskupiju i grad Zagreb, koji prolaze teške trenutke zbog posljedica potresa, osobito poginulu djevojčicu i njezinu obitelj, ozlijeđene i one koji su ostali bez svojih domova.

U ovom vremenu je u osobitu krizu došao i oproštaj od naših preminulih vjernika. Na sprovodima osim nas i pogrebnika, a i mi uz mjere opreza, smije sudjelovati samo najuža obitelj. I za njih ne možemo slaviti mise s narodom. Ali možemo moliti. Uključimo u svoje svakodnevne molitve umiruće i sve one koji su tog dana preminuli, osobito one koji su preminuli od posljedica bolesti Covid-19. Dok god traje ova opasnost i ne bude moguće slaviti sprovodne mise za pokojne svakog ću utorka slaviti misu za sve pokojnike iz naše biskupije koji su preminuli kroz protekli tjedan i sve preminule u svijetu od posljedica bolesti Covid-19, a uključit ću i sve druge pokojne koji imaju potrebu za našom molitvom moleći za duše u čistilištu.

Draga braćo i sestre, živimo u teškim vremenima koja kao da su sve zaustavila. I mi smo zaustavili sve što smo planirali. Dosta smo toga otkazali, a kako se čini morat ćemo i još dosta toga otkazati. No jedno ne smijemo zaustaviti. Ne smijemo s vjerom u nadi i ljubavi zaustaviti svoju molitvu. Ova teška vremena su nam izvrsna prilika da ponovo probudimo molitelja  u sebi i otkrijemo ljepotu i vrijednost molitve, osobito one obiteljske. Nemojmo da nam ova vremena prođu uzaludno. Pokrenimo u molitvi našu ljubav prema svima s kojima dijelimo život i koji su nam povjereni, ali i prema svim drugim ljudima, dapače cjelokupnom čovječanstvu jer, kako je rekao papa Franjo, “iz ove situacije možemo izaći samo zajedno, kao cjelokupno čovječanstvo”.

U molitvi Gospi od Porata, sv. Vlahu, bl. Mariji Propetoga Isusa i svim našim nebeskim zaštitnicima da nas prate svojim zagovorom, na sve zazivam Božji blagoslov i sve vas u Gospodinu srdačno pozdravljam.

Vaš Mate, biskup 

U Dubrovniku, 23. ožujka 2020. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA