31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaStranke Fokus i Republika predstavile listu za 10. izbornu jedinicu

Stranke Fokus i Republika predstavile listu za 10. izbornu jedinicu

Ispred Spaladium Arene u Splitu, koalicija stranaka Fokus i Republika predstavila je svoj izborni program i listu za 10. izbornu jedinicu.
Nositelj liste Dubrovčanin Mato Pavličević je tom prilikom rekao kako Program i listu predstavljaju u svjetlu problema koje nebriga vlasti prema Splitu i Dalmaciji ne rješava već desetljećima.
Naglasio je kako izbornu listu koalicije FOKUS i Republika čine sjajni ljudi, dokazani pojedinci, koji uspješni model upravljanja malim i velikim tvrtkama, općinama i gradovima  mogu preslikati na nacionalnu razinu, te da imaju iskustvo, znanje i volju da provedu sve što su naveli u zajedničkom programu.
Kandidat na listi je i mag. ing. el. Ante Mladinić, rođeni  Splićanin s 15 god. radnog iskustva kao ovlašteni projektant, koji do sad nije bio u politici, ali  je već dugo društveno aktivan, među ostalim kao bivši predsjednik Podvodno istraživačkog kluba Mornar, ali i osnivač i član drugih udruga građana i sportskih klubova. Mladinić je sa ove točke istaknuo niz problema koji muči Split i Dalmaciju:

–    Loša prometna infrastruktura Splita i južne Dalmacije – postoje određena ulaganja u infrastrukturu, ali realizacija tih projekata je prespora, često popraćena aferama, kao kupnje zemljišta oko izlaza tunela Kozjak od strane HDZ-ovih moćnika. Stanovnici grada Kaštela bune se na izmijenjenu trasu pristupnog puta iz tunela Kozjak koja ne ide najbližom trasom već zaobilazno padinama Kozjaka što će dovesti do devastacije prostora i dodatnih prometnih gužvi, a mišljenja su da se sve radi zbog privatnih interesa vlasnika zemljišta, a na štetu građana
–    Nacionalna sigurnost je ugrožena zbog lošeg upravljanja i neadekvatnog ulaganja u HRM, kako u ratne brodove, tako u sustave motrenja i raketnih sustava obala-more. Dotrajala ratna flota pokušala se obnoviti s pet novih ophodnih brodova, a od potpisivanja ugovora 2014. godine tek je 2018. isporučen prvi ophodni brod s brojnim nedostacima, a pitanje je kada i hoće li ikad biti isporučena ostala četiri broda.  Mišljenja smo da se moraju uložiti znatna sredstva u HRM jer 30% države se štiti neadekvatnim brodovima i opremom.
–    Devastirana brodogradnja – ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodosplita  potpisan je 2013. godine s tvrtkom DIV. Deset godina kasnije uz znatna uložena sredstva države, tvrtka  je na koljenima u predstečajnoj nagodbi . Splitski škver tehnološki nije unaprijeđen, sa znatno smanjenim brojem stručnog kadra, ali mi smo mišljenja da uz kvalitetnu kontrolu možemo i trebamo graditi vojne brodove za HRM i putničke brodove za Jadroliniju u hrvatskim škverovima.
–    Zanemarivanje sportske infrastrukture – ozbiljnih ulaganja u sportsku infrastrukturu nije bilo još od Mediteranskih igara, dakle ima više od 45 godina. Svima je poznato da je potrebna hitna obnova Poljuda, ali i ostalih sportskih objekata. Jedna od sramota svih politika, kako na državnoj razini tako i na lokalnoj je Spaladium arena koja je otvorena prije petnaest godina. Projekt nikad nije dovršen kako bi arena financijski bila održiva, a Grad Split zbog neplaćenih  komunalnih doprinosa, tvrtku koja upravlja arenom gurnuo je u stečaj. Dakle jedina arena od šest napravljenih u Hrvatskoj, odlukom Vlade RH nije u funkciji i pitanje je kada će biti. S obzirom da na potezu od Šibenika do Dubrovnika ne postoji moderna multifunkcionalna dvorana, smatramo da se hitno na državnoj razini u suradnji s Gradom Splitom i vlasnicima arene mora naći rješenje koje će biti na korist građana. Sustavna ulaganja u sport potrebno je omogućiti kroz porezne olakšice.

Iz svega navedenog više je nego jasno da je osim institucija i cijeli jug Hrvatske zanemaren, a ogromna sredstva uplaćujemo u proračun. Mislimo da bi se svi političari  koji su  vodili državu od osamostaljenja, trebali sramiti načina na koji su se odnosili prema Dalmaciji, a mi se možemo sramiti koje smo ljude birali na funkcije kojima nisu dorasli. Dalmacija može i treba bolje i mi ćemo se za to boriti.

Kandidatkinja na listi i članica predsjedništva korčulanka Maja Bosnić Tabain naglasila je važnost povezivanja otoka te činjenicu da jedino uspješno i to privatno brodogradilište u RH vodi potpredsjednica stranke Republika gospođa Deranja, sa petsto radnika. Pametnim programom obnove putničke i ratne flote budućnost brodogradnje nije izgubljena, a s njom i život na otocima te sigurnost na moru, koja je iznimno važna budući da je naša zemlja velesila nautičkog turizma.

Govoreći o programu, kandidat i  potpredsjednik stranke Marijo Volarević  istaknuo je kako je koalicija Fokus Republika posvećena preobrazbi Hrvatske i dovršetku formiranja normalne, srednje razvijene europske države  kroz tri koraka:
1.    rješavanje nepravde, što zahtijeva reformu pravosuđa i jačanje institucija,
2.    smanjenje korupcije nagrađivanjem i zaštitom zviždača i istraživačkih novinara,
3.    smanjenje nepotrebne državne potrošnje.

Ovim pristupom oslobodit ćemo oko pet milijardi eura za porezna rasterećenja plaća (porez na dohodak 10%), povećanje mirovina, unapređenje zdravstvenog sustava, i stimulaciju gospodarskog rasta koji je danas na inflatornim, a ne realnim osnovama.
Poseban naglasak stavljen je na digitalizaciju javnih usluga, smanjenje administrativnih barijera za poduzetnike, brzu provjeru i izdavanje svih vrsta dozvola uz pomoć umjetne inteligencije te povećanje transparentnosti kao glavnog alata u borbi protiv korupcije koja je, kako kažu, kapilarno zahvatila tkivo naše države.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA