27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSTOŽER: Ublažavaju se mjere u dijelu naše županije - ukida se ograničenje...

STOŽER: Ublažavaju se mjere u dijelu naše županije – ukida se ograničenje za okupljanje od 15 osoba, ugostiteljstvo do 22 sata

Na netom održanoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljeni su današnji podaci o broju zaraženih. Danas je zabilježeno 2529 novih slučajeva, a preminulo je 46 osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 2227 pacijenata, od toga je na respiratoru 221 osoba. Ministar Beroš osvrnuo se na reformu zdravstva, dok je Krunoslav Capak kazao da će do kraja lipnja biti procijepljeno oko 55 posto populacije, a da je do danas procijepljeno 17 posto stanovništva Hrvatske. Ministar Božinović objavio je da se u dijelu Dubrovačko-neretvanske županije ublažavaju mjere tako da se od ponedjeljka ukida zabrana okupljanja najviše 15 osoba, a sukladno nacionalnim mjerama produlje se i rad ugostiteljskih objekata.

– U odnosu na jučer na respiratoru imamo 37 novih pacijenata – kazala je Katalinić -Janković.

– Među preminulim osobama kod dvije osobe nije ustanovljen niti jedan komorbiditet, dok je pet osoba imalo dva, a ostale multiple komorbiditete. Najmlađa preminula osoba imala je 45 godina – kazala je te dodala kako 438 706 osoba cijepljeno s jednom, a s jednom dozom 152 906 osoba.

Primarijus Capak osvrnuo se na aktualnu epidemiološku situaciju.

– Danas smo imali 2529 oboljelih. Prije tjedan dana imali smo 2698 pozitivnih od 9233 testiranih, a tjedan prije toga 2599 novooboljelih na 8994 testiranih. U proteklom tjednu, u prvih pet dana imali smo 11 082 novooboljelih, dok u ovom tjednu imamo 11 047, što je 0.3 posto manje. 14-dnevna incidencija je 747,5. Najmanje je u Istarskoj, a najveća u Primorsko- goranskoj županiji. Među državama EU po incidenciji smo na 25. mjestu. Kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1660.04, po čemu smo na 19. mjestu. U zadnja 24 sata udio pozitivnih je 28.8 posto. U proteklih tjedana dana prosjek je bio 25.7 posto – kazao je.

Ministar Beroš osvrnuo se na stanje u bolničkom sustavu kao i na proces cijepljenja.

– Izloženi smo velikom pritisku, što je posljedica porasta novozaraženih. Organizacijski i logistički uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve. U Zagrebu je aktiviran krizni plan funkcioniranja bolničkog sustava. Sve su ustanove ujedinjenje s KB Dubrava i usklađuju potrebe vezano uz kadrove. Ekipirani smo bolje nego što je to bilo tijekom drugog vala, a imamo i više respiratora stoga bolje možemo odgovoriti na sve izazove. Još jednom apeliram na sve naše sugrađane da se odgovorno ponašaju. Jedino ćemo tako zaštiti bolnički sustav. Ulazimo u fazu u kojoj će dolaziti veće doze cjepiva. Kroz svibanj nam stiže 200 tisuća doza. Osigurali smo lanac upravljanja procesom cijepljenja koji vode lokalni regulatori. Njima moraju svi zdravstveni djelatnici u pojedinoj županiji biti na raspolaganju – kazao je ministar Beroš te se osvrnuo na reformu zdravstva.

– Već pola godine se intenzivno radi na reformi zdravstva, usklađuju se neke stvari među resorima. Javnost će o svemu biti na vrijeme informirane. Od najveće je važnosti financijska stabilizacija zdravstvenog sustava. Napravili sm iskorak i s veledrogerijama dogovorili otplatni plan. Naša obaveza je u tom roku utemeljiti promjene koje će sustav učiniti financijski stabilnijim. HZZO moramo optimizirati sustav nabave i potrošnje lijekova, on mora biti u skladu s potrebama pacijenata, ali i našim mogućnostima. Ravantelji bolnica upozoreni su da moraju maksimalno racionalno raspoređivati opremu i rad zsravstvenih djelatnika. Među sljedećim koracima je promjena limita zdravstvenim ustanovama. Generiraju se dugovi i to nije dobro. Ekonomsku jednadžbu moramo ustabiliti. Pandemija nameće drugačije zahtjeve, ali jasno je da ravnatelji moraju sudjelovati u racionalizaciji čitavog sustava. Kao ministar prihvatio sam sve izazove koje sa sobom donosi reforma zdravstva. Imam podršku premijera i članove Vlade, a od oporbe očekuje konstruktivne prijedloge. Krajnje je vrijeme da podvučemo crtu. Sazrelo je vrijeme da promijene u zdravstvenom sustavu – kazao je Beroš.

– Mislim da nije dobro kada se naši građani javljaju liječnicima obiteljske medicine koji smatraju da ih nisu dužni naručivati na cijepljenje. Građani se mogu i samo prijaviti za cijepljenje, ali ako su došli svom liječniku i traže informaciju, smatram da liječnici moraju uložiti dodatan napor i pacijente naručiti za cijepljenje. Provođenje cijepljenje je od iznimne važnosti, kako bi do kraja lipnja postigli planiranu procijepljenost od 55 do 60 posto – kazao je Beroš.

Ministar Božinović kazao je kako je stožer dobio četiri odluke. Za Zagrebačku župniju se do 9. svibnja produljuje postojeće mjere. U Osječko-baranjskoj župniji uvodi se zabrana posjeta korisnicima domova za starije te obveza nošenja maski na otvorenom, gdje je nemoguće držati razmak. U Požeško-slavonskoj županiji se zabranjuje iznajmljivanje domova za sve vrste privatnih okupljanja, a nalažu se i pojačane kontrole provođenja mjera.

– Dubrovačko-neretvanska županija je zbog poboljšanja epidemiološke situacije predložila ukidanja strožih mjera kojima se zabranjuje okupljanje više od 15 osoba, a u produljuje se i vrijeme rada ugositeljskih objekata, sukladno nacionalnim mjerama. Strože mjera ostaju na snazi u sedam jedinica na području doline Neretve do 9. svibnja – kazao je ministar Božinović.

– Do kraja lipnja cijepit ćemo 55 posto populacije – kazao je Krunoslav Capak dok je ministar Beroš pojasnio kako je potrebno organizirati se i pojačati aktivnosti u trenutku kad u Hrvatsku počnu pristizati veće količine cjepiva.

– Neki dan samo imali sastanak sa županijskim koordinatorima kao i sa županima – kazao je ministar Beroš te dodao ako veće količine dođu, a Hrvatska nije spremna da Hrvatska onda nije napravila dobar posao.

– Ne vidim problema u provođenju cijepljenja. Rekli smo da ćemo do kraja lipnja cijepiti 55 posto populacije, a cijepljenje će se nastaviti i tijekom ljeta. Tih 55 posto smo procijeniti na temelju onih doza za koje smo tad znali da ćemo ih dobiti. Kad potrošimo krajem lipnja te doze, to će biti oko 55 posto hrvatskog stanovništva. Danas smo na 17 posto procijepljenosti. Ako dođe više doza cijepit ćemo i više. O prokuženosti smo više puta govorili. HZZJ je proveo serološku studiju na 1500 stanovnika, dobili smo da je 25 posto osoba preboljelo COVID, visoki udio od ovih 25 posto je imun. Tijekom ljeta ćemo biti na 70 do 80 posto imunih – kazao je Capak.

– Organiziramo cijepljenje novinara u radnim kolektivima, kao i policiju, a cijepit ćemo i vojsku. Što se tiče drive-in cijepljenja, vidjeli smo kako to u svijetu funkcionira. Znate da tu postoji i administrativni posao, kao i opservacija od 15 minuta nakon cijepljenje. U svijetu je to organizirano tako da ljudi prvo daje svoje podatke na šalteru, potom se cijepe te onda pomaknu svoje automobile i u njim pričekaju 15 minuta, dok liječničko osoblje cirkulira među njima. Ako postoje tehnički uvjeti, podržavamo drive-in cijepljenje – kazao je Capak.

– Vjerske službe koje se odvijaju u epidemioloških okvirima ne bi trebale biti problem. Krizme i pričesti predstavljaju problem zbog obiteljskih druženja. Neke županije i biskupije su odgodile krizme, smatram da je to dobra odluka. Podsjećam da su sva, a posebno privatna okupljanja ograničena, jer za to postoji ozbiljan razloga. Po svemu što smo dosad naučili, privatna okupljanja predstavljaju najveći rizik od širenja zaraze – kazao je Božinović.

– Svi koji su prijavljeni putem platforme su cijepljeni. Cijepili smo 50 posto stanovništva iznad 65 godina. Ne može zaustaviti prelazak na treću fazu jer onda ne bi potrošili sve cjepivo. Svatko tko ima pravo na cijepljenje se može javiti. Na cijepljenje ćemo pozivati i putem javnih poziva, u kojem ćemo reći da svi građani stariji od 65 godina mogu doći na određeni punkt gdje će se cijepiti. Platforma se ubrzano prazni – pojasnio je Capak te dodao kako se nalazimo na ravnoj crti te se očekuje da će ukupne brojke početi padati.

– Za treću fazu cijepljenja smo od državnih resora prikupili 800 tisuća zainteresiranih. Oko 25 posto građana se po anketama izjašnjava da se ne žele cijepiti, dok se 15 posto još uvijek dvoumi – pojasnio je Capak.

– Već prva doza cijepljenja pruža visoku razinu zaštite od smrtnog ishoda. Kroz rad primjećujemo, a imali smoo bolesnike cijepljenje jednom dozom, da su imali uglavnom blaži oblik bolesti. Nekoliko bolesnika koji su cijepljenje s dvije doze imali su pozitivan naziv, a hospitalizirani su uglavnom iz opreza, te su nakon par dana otpušteni kućama. Zbog studija i preporuka ide se na drugu dozu, a razmišlja se i o trećoj, poglavito zbog mutanata. Nadam se da ćemo do jeseni znati puno više, ali po podacima koje imamo danas iznimno je važno cijepiti se barem prvom dozom – pojasnila je Markotić.

– Do sad znam za dvije greške platforma “Cijepise”; prekid testnog rada i pozivanja mlađih. Vjerujem da će i svi oni koji su se prijavili u testnom razdoblju biti pozvano – kazao je ministar Beroš o tri tisuće osobe koje su se prijavili tijekom testnog rada platforme, a koji su prema dojavi građana ispali iz sustava.

– Imali smo šest slučajeva u kojima su osobe u prvoj i drugoj dozi cijepljenja cjepivima različitih proizvođača. To je prijavljeno HALMED-u i nije bilo nuspojava. U svijetu se istražuje i ovaj način primjene cjepiva – zaključio je Capak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA