28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaIzbori 2021Kristić predstavio MOST-ov plan razvoja urbane permakulture

Kristić predstavio MOST-ov plan razvoja urbane permakulture

“Naša ustrajnost po pitanju korištenja neobrađenog poljoprivrednog zemljišta i realizacije projekta urbane permakulture na području Grada Dubrovnika se isplatila. Nakon većeg broja naših javnih istupa po ovom pitanju uz pomoć inicijative građana Dubrovnik Eko zona na gradskom vijeću je usvojen Program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Dubrovnika”, stoji u priopćenju za medije Mara Kristića, MOST-ovog gradonačelničkog kandidata.

“U konačnici je utvrđeno da na administrativnom području Grada Dubrovnika postoji nešto više od 25 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, koje je mapirano, identificirano i uglavnom se nalazi na plodnim prigradskim područjima Rijeke dubrovačke, Elafita i Gornjih sela. Ne postoji javno dostupan podatak koliko je takvog zemljišta u vlasništvu Grada Dubrovnika, ali je sigurno riječ o barem još tolikoj površini, no stoji žalosna činjenica da Grad Dubrovnik još uvijek ne zna koja su to zemljišta i koliko ih ima, iako su neka od njih u samom centru Grada.

Takva zemljišta posjeduju i Zaklada Blaga djela i druge institucije i odmah bi se mogla staviti na raspolaganje zainteresiranim građanima. Naravno, nisu ovo neki ogromni poljoprivredni potencijali, ali nisu u pitanju ni zanemarive površine i postoji veliki broj zainteresiranih sugrađana koji žele uzeti u zakup takva zemljišta, obrađivati ih i bavili se ekološkom poljoprivredom u najmanju ruku za osobne potrebe. Vrijeme zabrane obavljanja mnogih djelatnosti i uteg krize uzrokovane širenjem zaraze corona virusom je dovelo brojne sugrađane u iznimno tešku situaciju i mnogima bi puno značilo kada bi samostalno mogli proizvoditi poljoprivredne proizvode za svoju obitelj. Postoje i oni koji su zainteresirani za proizvodnju poljoprivrednih kultura i njihov plasmanom na turističko tržište pa bi se ostatak zemljišta koji se ne dodijeli građanima trebao ponuditi takvim proizvođačima uz uvjet da se u sadnji koristi isključivo domaće sjeme.

Stoga tražimo od Grada za žurno okonča sve potrebne procedure i po uzoru na neke hrvatske gradove koji su to već odavno napravili raspiše javni poziv za davanje u zakup takvih neobrađenih poljoprivrednih površina sugrađanima uz minimalan iznos zakupnine te uz kontrolirane poticaje u smislu domaćeg sjemena, sadnica i gnojiva jer bi time potaknuli poljoprivrednu proizvodnju ekoloških domaćih proizvoda, zasigurno pomogli egzistenciju poneke obitelji, ali i dugoročno sačuvali ta zemljišta od prenamjene u potencijalne građevinske zone”, zaključe se u priopćenje.

Cjelokupni Plan za poljoprivredu možete pročitati ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA