32.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠto se promijenilo otkad je naša bolnica "pod okriljem" države? Zasad ništa.

Što se promijenilo otkad je naša bolnica “pod okriljem” države? Zasad ništa.

Osim planirane racionalizacije poslovanja i promjene upravljačke strukture drugih promjena u Općoj bolnici Dubrovnik nema. Sama organizacija rada ustanove i način rada s pacijentima se ne bi trebali mijenjati – odgovaraju iz dubrovačke opće bolnice na naš upit kakve su se promjene dogodile od 1. siječnja 2024. otkad je i našoj bolnici osnivač postala Republika Hrvatska umjesto Dubrovačko-neretvanske županije.

Jedino što je sad posve izvjesno je da će Vlada RH imenovat upravljački kadar.

-Vlada RH imenovat će članove upravnog vijeća bolnice u roku od 3 mjeseca od prijenosa osnivačkih prava, a do tada općom bolnicom upravlja zatečeno Upravno vijeće. Ono prestaje upravljati danom imenovanja novog upravnog vijeća. Novo upravno vijeće imenovat će vršitelja dužnosti ravnatelja u roku od 8 dana od dana imenovanja. Ravnatelja Opće bolnice čija su osnivačka prava ovim Zakonom prenesena na RH, imenuje i razrješuje Upravno vijeće uz prethodno pribavljeno mišljenje izvršnog tijela jedinice područne i regionalne samouprave i uz suglasnost ministra – pojašnjavaju iz dubrovačke bolnice.

Što se tiče organizacije posla, promjena kada je riječ o pacijentima nema, tvrde u nastavku.

A promjena, čini se, neće biti ni kad je riječ o javnoj nabavi.

-Javna nabava Opće bolnice Dubrovnik je pristupila svim postupcima objedinjene javne nabave koje provodi Ministarstvo zdravstva RH. Veći dio postupaka na taj je način ugovaran i proteklih godina.

Je li riječ o tek pukoj formalnosti upravljanja bolnicom ili će se u zdravstvu stvarno nešto promijeniti nakon što su osnivačka prava prešla sa Županije na državu, pokazat će, očito vrijeme. Samo se nadamo da se najavljena racionalizacija neće prelomiti preko leđa pacijenata koji trebaju ozbiljnu zdravstvenu skrb.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA