32.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠto je to aktivna, a što pasivna samoizolacija?

Što je to aktivna, a što pasivna samoizolacija?

Upitali smo ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije, dr. Mata Lakića što je to aktivna, a što pasivna samoizolacija, kakva su sada pravila za prijavljivanje kontakata, te je li još uvijek policijski službenici vrše provjeru pridržavanja mjera izolacije i samoizolacije.

Koja su sada pravila za prijavljivanje kontakata? Tko provjerava kontakte?

-Kada se kontaktira osoba pozitivna na koronavirus, onda se od te osobe dobiju podaci o bliskim kontaktima. Provjeru pridržavanja mjera izolacije i samoizolacije vrše policijski službenici – odgovara ravnatelj ZZJZ DNŽ-a i epidemiolog Mato Lakić.

Što je to aktivna, a što pasivna samoizolacija?

-Razlika aktivne i pasivne samoizolacije (karantene) je u tome što osobe koje su bliski kontakti imali veću šansu zaražavanja i zato se stavljaju pod aktivni nadzor, dok osobe koje nisu bile u bliskom kontaktu, ali su bile u kontaktu s pozitivnom osobom imaju manju šansu zaražavanja i stavlaju se u pasivni nadzor. Ako je epidemiolog nekome propisao mjeru pasivne samoizolacije to znači da se ta osoba može slobodno kretati, ali joj preporučamo ne ići na okupljanja te nositi masku za lice izvan kuće. Savjetujemo da se osoba i kod kuće izolira koliko je to moguće, a svakako da ne dolazi u kontakt sa starijim i kronično oboljelim osobama. Ako osoba primijeti neki od simptoma koji mogu upućivati na COVID (npr. povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, grlobolja, otežano disanje, gubitak njuha/okusa, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, umor), molimo neka kontaktira izabranog liječnika – objasnio je dr. Lakić.

Podsjetimo, jučer je održana sjednica Stožera Civilne zaštite DNŽ na kojoj je rečeno kako je stanje na području Dubrovačko-neretvanske županije bolje od hrvatskog prosjeka. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kazao je da bolnica radi gotovo punim kapacitetom te da je nužno djelovati preventivno kako bi se, uz ostalo, bolnički kapaciteti koristili isključivo u hitnim slučajevima. Sekundarni objekt Opće bolnice Dubrovnik je spreman, te će biti aktiviran u slučaju potrebe.

U OB Dubrovnik prema današnjim podacima Stožera trenutno je hospitalizirano 57 osoba pozitivnih na koronavirus. Deset bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, tri bolesnika su na respiratoru – neinvazivna ventilacija, šest je na invanzivnoj ventilaciji, a jedna osoba je na kisiku.

Novi će sastanak Stožer Civilne zaštite DNŽ održat ponovno za nekoliko dana kada će se razgovarati o epidemiološkoj situaciji te razmotriti mogućnost predlaganja drugačijih epidemioloških mjera.

Dubrovački stožer CZ: bolnica radi gotovo punim kapacitetom, spreman je sekundarni objekt za prihvat oboljelih

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA