31.8 C
Dubrovnik
Subota, 5 srpnja, 2025
HomeLifestyleStipendisti Dubrovnik Festiwinea kod Jure Tomiča u restoranu Debeluh

Stipendisti Dubrovnik Festiwinea kod Jure Tomiča u restoranu Debeluh

Kao i svake godine dosada, prošlogodišnji 6. Dubrovnik FestiWine organizirao je donatorsku večeru FESTIWINE GALA DINNER,  u suradnji sa slovenskim  gostujućim chefom Jurom Tomičem, vlasnikom restorana Debeluh iz Brežica u Sloveniji.  Jure Tomič i  Saša Računica, šef kuhinje hotela Bellevue kreirali su tada jedinstveni menu koji se sljubljio s pobjedničkim vinima prijašnjega festivala, a prihod večere  bio  je namijenjen stipendiranju mladih dubrovačkih talenata:  Nikše  Karamana i Tony-ja Kuznina,  koji su proveli  mjesec dana na edukaciji u restoranu Debeluh!  Na taj način omogućilo im se  učenje, napredovanje i širenje kulinarskih i sommelierskih vidika.  


Jure Tomič dolazi iz obitelji u kojoj se uvijek dosta kuhalo.  Već u ranoj mladosti imao je prilike jesti po dobrim restoranima, a kasnije je tako i nastavio.  Danas je vlasnik i chef Ošterije Debeluh, članice prestižnog udruženja JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe). Pobjednik je svjetskog prvenstva u pripremi tjestenine Barilla Pasta Word Championship, sudionik na svjetskoj izložbi EXPO u Milanu 2015 . Njegova se kuhinja bazira na kvaliteti  – najvažnije su mu namirnice  rodnoga kraja koje su se tradicionalno koristile u njegovoj obitelji. I vinska lista je opsežna i bogata, a na njoj je najviše lokalnih vinara.  Izvrsno je to mjesto na kojemu su mladi sommelier i kuhar mogli doista puno naučiti.

Prvi je na stipendiji bio Nikša Karaman koji je učio o vinima (15.11. – 15.12.2020.),  a Tony Kuznin kuhao je kod Jure od 15.01.-15.02. 2020.

 „Bilo mi  je super.  Dosta toga sam naučio, sve je bilo jako dobro.  Najviše su mi svidjele orecchiete s tikvicama  i kozjim sirom  – koje evo i sada radim doma za ručak!  Naučio sam  ponovno koristiti  neke tradicionalne namirnice, kod Jure je pire najčešće od primarne namirnice – krumpira,  ostali prilozi se mijanjaju, ali glavno jelo je jako važno.  Osnovna namirnica je najvažnija, njoj se treba posvetiti i time se čuva tradicionalna kuhinja.  Zanimljiv mi je bio i tartar od jelena, a bilo mi je jako drago kada mi je Jure predložio da i ja napravim neki desert, pa sam u klasični soufle dodao bijele čokolade  i zelenog čaja, a Jure je taj desert stavio na svoju listu.  Bila mi je čast biti kod Jure, ovom mu prigodom zahvaljujem kao i organizatorima FestiWinea koji su osmislili ove stipendije za mlade.“

Prisjetimo se važne Jurine  poruke za mlade kuhare :

„Mladi kuhar nikada ne smije zaboraviti od kuda je došao, kuda god da ode raditi,  mora se sjetiti svojih okusa djetinjstva, primarnih okusa namirnica.  Danas mladi  previše podliježu  s jedne strane modernim trendovima, a s druge –  svi žele biti zvijezde.  Jer jedno je kuhati i filozofirati, a drugo je kuhati, filozofirati  i od toga živjeti, i dalje se razvijati, učiti, napredovati  i graditi svoj put.  Nema danas dobre kuhinje ako u njoj nema barem tri temeljca!   A uz hranu, važan je pristup kuhara!  Što ti vrijede zvjezdice i priznanja, ako  nemaš osmijeh i „dobar dan“, ako nisi s ljudima, ako ne razgovaraš. Danas se gotovo svi chefovi u svjetskim restoranima pojave u sali,  dođu se malo porazgovarati s gostima.  I to gosti poštuju. A  jako je važno – poštovanje … „

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA