11.8 C
Dubrovnik
Subota, 3 prosinca, 2022
NaslovnicaLifestyleStipendisti Dubrovnik Festiwinea kod Jure Tomiča u restoranu Debeluh

Stipendisti Dubrovnik Festiwinea kod Jure Tomiča u restoranu Debeluh

Kao i svake godine dosada, prošlogodišnji 6. Dubrovnik FestiWine organizirao je donatorsku večeru FESTIWINE GALA DINNER,  u suradnji sa slovenskim  gostujućim chefom Jurom Tomičem, vlasnikom restorana Debeluh iz Brežica u Sloveniji.  Jure Tomič i  Saša Računica, šef kuhinje hotela Bellevue kreirali su tada jedinstveni menu koji se sljubljio s pobjedničkim vinima prijašnjega festivala, a prihod večere  bio  je namijenjen stipendiranju mladih dubrovačkih talenata:  Nikše  Karamana i Tony-ja Kuznina,  koji su proveli  mjesec dana na edukaciji u restoranu Debeluh!  Na taj način omogućilo im se  učenje, napredovanje i širenje kulinarskih i sommelierskih vidika.  


Jure Tomič dolazi iz obitelji u kojoj se uvijek dosta kuhalo.  Već u ranoj mladosti imao je prilike jesti po dobrim restoranima, a kasnije je tako i nastavio.  Danas je vlasnik i chef Ošterije Debeluh, članice prestižnog udruženja JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe). Pobjednik je svjetskog prvenstva u pripremi tjestenine Barilla Pasta Word Championship, sudionik na svjetskoj izložbi EXPO u Milanu 2015 . Njegova se kuhinja bazira na kvaliteti  – najvažnije su mu namirnice  rodnoga kraja koje su se tradicionalno koristile u njegovoj obitelji. I vinska lista je opsežna i bogata, a na njoj je najviše lokalnih vinara.  Izvrsno je to mjesto na kojemu su mladi sommelier i kuhar mogli doista puno naučiti.

Prvi je na stipendiji bio Nikša Karaman koji je učio o vinima (15.11. – 15.12.2020.),  a Tony Kuznin kuhao je kod Jure od 15.01.-15.02. 2020.

 „Bilo mi  je super.  Dosta toga sam naučio, sve je bilo jako dobro.  Najviše su mi svidjele orecchiete s tikvicama  i kozjim sirom  – koje evo i sada radim doma za ručak!  Naučio sam  ponovno koristiti  neke tradicionalne namirnice, kod Jure je pire najčešće od primarne namirnice – krumpira,  ostali prilozi se mijanjaju, ali glavno jelo je jako važno.  Osnovna namirnica je najvažnija, njoj se treba posvetiti i time se čuva tradicionalna kuhinja.  Zanimljiv mi je bio i tartar od jelena, a bilo mi je jako drago kada mi je Jure predložio da i ja napravim neki desert, pa sam u klasični soufle dodao bijele čokolade  i zelenog čaja, a Jure je taj desert stavio na svoju listu.  Bila mi je čast biti kod Jure, ovom mu prigodom zahvaljujem kao i organizatorima FestiWinea koji su osmislili ove stipendije za mlade.“

Prisjetimo se važne Jurine  poruke za mlade kuhare :

„Mladi kuhar nikada ne smije zaboraviti od kuda je došao, kuda god da ode raditi,  mora se sjetiti svojih okusa djetinjstva, primarnih okusa namirnica.  Danas mladi  previše podliježu  s jedne strane modernim trendovima, a s druge –  svi žele biti zvijezde.  Jer jedno je kuhati i filozofirati, a drugo je kuhati, filozofirati  i od toga živjeti, i dalje se razvijati, učiti, napredovati  i graditi svoj put.  Nema danas dobre kuhinje ako u njoj nema barem tri temeljca!   A uz hranu, važan je pristup kuhara!  Što ti vrijede zvjezdice i priznanja, ako  nemaš osmijeh i „dobar dan“, ako nisi s ljudima, ako ne razgovaraš. Danas se gotovo svi chefovi u svjetskim restoranima pojave u sali,  dođu se malo porazgovarati s gostima.  I to gosti poštuju. A  jako je važno – poštovanje … „

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA