18 C
Dubrovnik
Četvrtak, 6 svibnja, 2021
NaslovnicaVijestiStanari Lopudske ulice u strahu - mjesecima pikameri lome brdo, a sad...

Stanari Lopudske ulice u strahu – mjesecima pikameri lome brdo, a sad se vide i oštećenja na zidovima

Gradnja ispod magistrale na Nuncijati, koja je počela u studenom prošle godine, a uz pauzu od Božića do sredine siječnja, traje svakodnevno od 7 i 30 do 16 i 30 sati, već mjesecima izaziva negodovanje stanara okolnih zgrada od Tupovog naselja do Lopudske ulice. No buka jednog, a često i dva pikamera, koji uporno lome stijene, postala je neizdrživa u posljednje vrijeme, kad se doslovno u stanovima osjeća kao da je cijeli dan potres.

No, nisu samo buka i vibracije uznemirili stanare. Na najbližoj zgradi na adresi Lopudska 5, stanari su u stubištu primijetili tanke, ali ipak indikativne, pukotine u zidovima i pobojali se za stabilnost zgrade i vlastitu sigurnost.

Stoga su sastavili službeni dopis i proslijedili nadležnim ustanovama.

“Uz same zgrade, na adresama  Lopudska 5, 3 i 3A  vrši se iskop za pristupnu cestu, lomi se ogroman komad brda ispod bivšeg vidikovca, gdje istovremeno rade i pikamer (nekad i dva), bager i drobilica kamenja, što dovodi do trešnje zgrada. Najugroženija je zgrada u Lopudskoj 5. Uslijed neprestanog korištenja teške mehanizacije u neposrednoj blizini zgrade, a posebno od prošlog utorka, 23. veljače 2021. od kada  veći pikamer  buši na samo par metara od zapadnog dijela navedene zgrade. Od tada su, unutar stubišta, kroz cijelu zgradu, uočena oštećenja u betonskom zidu, po sredini zgrade, od vrha do dna!!! 

Sigurnost naših zgrada pod rizikom je posebno zbog specifične konfiguracije našeg terena i „narančaste zone“ u slučaju potresa. Stoga Vas molimo za Vaš žuran uvid u situaciju te očitovanje o svemu navedenom i hitno postupanje nadležnih službi kako bi se utvrdila i sanirala oštećenja u našim zgradama (posebno u Lopudskoj 5) i spriječila daljnja oštećenja zgrada i okolnog terena s mogućim katastrofalnim posljedicama”, pišu stanari u dopisu koji su već poslali Gradu Dubrovniku elektronskom poštom, a uskoro će s potpisima stanara svih triju zgrada dopis poslati i građevinskoj inspekciji, kao i tvrtki koja je zadužena za nadzor gradilišta.

Oštećenja na zgradi i nedavni potres uz svakodnevnu buku i vibracije kod stanara su izazvali strah. Postavlja se pitanje je li stvarno za gradnju dviju zgrada potrebno toliko narušavati prirodu da se već četiri mjeseca svakodnevno agresivno lomi živa stijena, brdo te koliko je opravdano zbog jedne novogradnje ugroziti već postojeće zgrade.

Sličan primjer imamo i u Solinskoj ulici, gdje su iskopom temelja, nelegalnim sidrima investitori i izvođači radova oštetili okolne kuće. Tamo je građevinska inspekcija reagirala, ali prekasno. Radovi su zaustavljeni, ali nitko ne snosi odgovornost koja je nastala na okolnim objektima.

Upravo se toga boje i stanari Lopudske ulice, koji su strpljivo podnosili buku mjesecima. Nadamo se kako će nadležni reagirati na vrijeme.

KUĆE S POGLEDOM: što se gradi na Nuncijati tik do magistrale?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

đ

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić