28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUPISI U VRTIĆ: Grad će osigurati otvaranje novih vrtićkih grupa

UPISI U VRTIĆ: Grad će osigurati otvaranje novih vrtićkih grupa

Dobra je vijest da je u Dubrovniku sve više djece, dokazuju to i ovogodišnji upisi u vrtiće, no unatoč većim ulaganjima u posljednjih nekoliko godina, vrtićkih mjesta i dalje nedostaje, a o postizanju pedagoškog standarda, može se govoriti tek u naznakama. Slijedom informacija, kako je tridesetak mališana prilikom ovogodišnjeg upisa stavljeno na listu čekanja, zanimalo nas je, hoće li Grad reagirati i, kao što je to bila dosad praksa otvoriti dodatne skupine za vrtićarce.

-Dječji vrtić Dubrovnik trenutno rade na ažuriranju liste broja prijavljene djece koja udovoljavaju kriterijima za upis u Dječji vrtić. Nakon utvrđivanja konačne liste, a ukoliko se iskaže potreba osigurat će se dodatne vrtićke grupe, odgovaraju iz gradske uprave te ističu kako je samo tijekom 2019. otvoreno 13 novih skupina u gradskim vrtićima.

A kad je riječ o pedagoškim standardima, koji su još davne 2008. odredili koliko djece smije biti na kolikom prostoru i što im sve treba biti dostupno, tipa igralište… iz gradske uprave odgovaraju.

-Otvaranjem proširene Palčice, otvaranjem novog vrtića „Mala kuća“ u Mokošici i proširenjem vrtića Zaton u 2019. Grad Dubrovnik napravio je značajan iskorak prema uvođenju pedagoških standarda u sve vrtiće i stvaranju uvjeta da se svako dijete po navršenih godinu dana automatski može upisati u vrtićke ili jasličke programe.

Nova zgrada vrtića Palčica – 8 novih odgojno-obrazovnih grupa, a sveukupni kapacitet novog vrtića popeo se na 322 djece u 20 odgojno-obrazovnih grupa.

Novi vrtić Mala kuća – funkcionalna adaptacija i uređenje zgrade za četiri skupine; tri vrtićke i jedna jaslička.

Dječji vrtić u Zatonu – nakon završenih radova adaptacije i uređenjem zgrada je proširena te vrtić sada prima tri odgojno-obrazovne skupine, a broj djece u potpunosti je usklađen s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.

Nadalje naglašavaju kako je putem projekta „Grad ZA djecu” ukupne vrijednosti oko 14 milijuna kuna financiranog iz Europskog socijalnog fonda, u vrtiće uvedena poslijepodnevna smjena, kao i rad subotom u određenim vrtićima, ali i pružanje usluge u vrtiću na otoku Lopudu tijekom ljeta. Navode i kako je kroz ovaj program zaposleno puno odgojitelja, asistenata, tehničkog osoblja i stručnih suradnika.

-Uz navedeno, razvijaju se i implementiraju program Montessori i sportski program. U tu svrhu nabavljena je i brojna oprema, koja uz onu za provođenje spomenutih programa uključuje i informatičku opremu te opremu za senzorne sobe. Sredstvima je do sada opremljeno i jedno igralište dječjeg vrtića, dok su posljednje akvizicije dostavno vozio te nova računala, stoji u podužem odgovoru iz gradske uprave.

A hoće li se i kada graditi novi vrtići?

– Za dogradnji i nadogradnju dječjeg vrtića  „Pčelica“ ishođena je građevinska dozvola te se čeka pravomoćnost iste. Projektom se predviđa dogradnja postojećeg vrtića od 5 jedinica u novi koji se sastoji od 9 vrtićkih i 6 jasličkih jedinica s centralnom kuhinjom i praonicom rublja.

Za Vrtić „Solitudo“ izrađen je program arhitektonsko-urbanističko natječaja i geodetskih usluga. Za Vrtić „Komolac“ na zemljištu darovanom od Vlade Republike Hrvatske, pokrenute su Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA