10.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 1 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiSloboda i pluralizam: pokrenut projekt praćenja vlasništva nad medijima

Sloboda i pluralizam: pokrenut projekt praćenja vlasništva nad medijima

Europska komisija je danas pokrenula projekt za praćenje vlasništva nad medijima Euromedia koji financira EU. Projekt kojim koordinira Sveučilište u Salzburgu osigurat će bazu podataka po zemljama koja će sadržavati informacije o vlasništvu nad medijima te će sustavno procjenjivati relevantne pravne okvire i utvrđivati moguće rizike i transparentnost vlasništva nad medijima.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Sve je teže saznati tko je vlasnik medija u EU-u. To nije prihvatljivo jer u demokraciji ljudi zaslužuju znati tko im pruža informacije. Taj novi alat pridonijet će razumijevanju medijskog tržišta i budućih političkih inicijativa.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Kao ključni stup naših demokracija ključno je istaknuti postojeće prijetnje neovisnim medijima. Odlučni smo predstaviti nove inicijative kao što je Zakon o slobodi medija i povećati našu potporu projektima kojima se promiče transparentnost u tom sektoru.

Taj će novi alat poslužiti kao temelj za političke i regulatorne procjene te inicijative posvećene podupiranju slobode i pluralizma medija. Njime će se utvrditi gdje se nalazi vlasništvo nad medijima, povećati vidljivost potencijalnih koncentracijskih problema i razumijevanje medijskog tržišta.

Potpora EU-a namijenjena projektu iznosi 1 milijun eura, a očekuje se da će projekt trajati do rujna 2022. Nadalje, u nadolazećim tjednima objavit će se drugi poziv na podnošenje prijedloga. Korisnici ovog pilot-projekta odabrani su na temelju poziva na podnošenje prijedloga usmjerenog na dionike koji djeluju u području slobode i pluralizma medija na europskoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Ova je inicijativa dio širih nastojanja u području slobode i pluralizma medija, kako je navedeno u akcijskom planu za europsku demokraciju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić