25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKultura"Skriveno blago dubrovačke katedrale"izloženo u prizemlju tvrđave Revelin

“Skriveno blago dubrovačke katedrale”izloženo u prizemlju tvrđave Revelin

U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala u tvrđavi Revelin otvorena je izložba Dubrovačkih muzeja “Skriveno blago dubrovačke katedrale – numizmatički nalazi“ autora kustosa Darka Miloševića. Likovni postav potpisuje ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, a grafičko oblikovanje Studio m&m. Na izložbi je prvi put široj javnosti prezentirana bogata numizmatička građa nađena tijekom arheoloških istraživanja provedenih ispod dubrovačkog episkopalnog kompleksa 80-ih godina 20. stoljeća.

-Pri arheološkim istraživanjima ispod današnje katedrale i Bunićeve poljane, pronađeno je mnoštvo numizmatičkog materijala koji, u nedostatku izvornih vrela, svjedoči o starosti Dubrovnika. Pronađeni novac, uz ostale arheološke nalaze, nepobitan je dokaz starosti Dubrovnika, u kojem život ne počinje nakon mitološkoga avaro-slavenskog razaranja Epidaura u 7. stoljeću, jer brojnost i raznolikost građe na relativno malom istraženom području govori u prilog činjenici da neka vrsta naselja ondje postoji već u 2.-3. stoljeću pr. Kr. Istraživanja ispod katedrale, potaknuta nužnošću konstrukcijske sanacije građevine poslije potresa 1979., započela su 1981. godine. Tijekom istraživanja koja su se proširila i na prostor ispod Bunićeve poljane, a potrajala su do 1987. godine, pronađeno je preko 700 komada novca koji datiraju u razdoblje od 3. st. pr. Kr. pa sve do 20. stoljeća, počevši od grčkog, ilirskog, rimskog pa sve do bizantskog te naravno onog Dubrovačke Republike čiji su otkovi upravo najbrojniji. Široki vremenski okvir nalaza od preko dvije tisuće godina, još jednom ukazuje na starost Dubrovnika koja seže mnogo dalje od pretpostavljenog osnutka u 7. stoljeću kojeg je historiografija do ne tako davno prihvaćala – istaknuo je Darko Milošević.

Uz autora, na otvaranju izložbe koja se može pogledati do kraja lipnja 2024., govorila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, a otvorila ju je Ana Ivanišević, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA