19.8 C
Dubrovnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiSEZONA GRIPE: U županiji oboljele 1703 osobe, najviše djece i mladih

SEZONA GRIPE: U županiji oboljele 1703 osobe, najviše djece i mladih

Nakon što su krajem studenog 2022. godine u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije laboratorijski potvrđeni prvi slučajevi gripe s područja Dubrovnika i okolice, počinju pristizati prijave oboljelih i s ostalih područja županije, izvijesti su iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Prema pristiglim prijavama Odjelima za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u razdoblju do 19. ožujka 2023. ukupno su prijavljene 1703 oboljele osobe, od čega najviše iz Dubrovnika (797), Metkovića (522), zatim Korčule (209) i Ploča (175) osoba.  

Slika 1. Kretanje prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po epidemijskim tjednima

Slika 2. Broj prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po odjelima za epidemiologiju

Više od pola oboljelih je među djecom i mladima do 19 g. (911 oboljelih) primarno zbog izloženosti dugom boravku u većim skupinama u zatvorenim prostorima, što pogoduje širenju gripe. Među osobama od 65 godina i starijima do sada su prijavljene samo 117 oboljelih osoba, a to je i skupina koja se uobičajeno najviše cijepi protiv gripe svake sezone.

Slika 3. Broj prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po dobnim skupinama

Stvarni broj oboljelih od gripe  zasigurno je dvostruko  pa i više nego dvostruko veći od broja prijavljenih našim Odjelima za epidemiologiju iz razloga što jedan dio oboljelih zbog lakše kliničke slike se ne javi svom izabranom liječniku te ne budu registrirani, a jedan dio oboljelih od gripe ne bude prijavljen i od samih liječnik, smatraju iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

Prema podacima dobivenih s terena od cjepitelja, kao i Odjela  za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone  cijepilo protiv gripe oko 8.000 osoba. Cijepljenje protiv gripe još uvijek je moguće, a svi zainteresirani mogu se javiti kod svojih izabranih liječnika, ukoliko imaju još cjepiva, ili u Zavodu na Odjelima za epidemiologiju.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA